null Kolumni: Jeesuksen ja Juudaksen valinnat pakottavat miettimään vahvan johtajan kaipuuta ja avuttomuuden sietämistä

Puheenvuorot

Kolumni: Jeesuksen ja Juudaksen valinnat pakottavat miettimään vahvan johtajan kaipuuta ja avuttomuuden sietämistä

Jeesuksen toimintaan pettynyt Juudas puhuttelee minua. Nykyäänkin ihmiset lataavat karismaattisten johtajien harteille mahdottomia odotuksia, kirjoittaa Ella Luoma.

Elokuvassa Kristuksen viimeinen kiusaus Jeesus pyytää Juudasta pettämään itsensä, koska Juudas on hänen läheisin ystävänsä. Sama tulkinta löytyy myös Juudaksen evankeliumiksi nimetystä varhaiskristillisestä tekstistä.

Tulkinta on poikkeuksellinen. Yleensä pääsiäisen ajan kuvauksissa Juudaksen toimintaa ohjaavat muunlaiset motiivit, kuten itsekkyys, ahneus, viha, pettymys tai kauna. Maria Magdalena -elokuvassa Juudas odottaa, että Jeesus toisi kuolleet takaisin ja tuhoaisi pahantekijät. Kun Jeesus ei toimi odotetusti, Juudas päättää yrittää ajaa hänet niin pahaan umpikujaan, ettei hänelle jäisi muuta vaihtoehtoa kuin toimia. Hän ei saa lopulta sitä, mitä halusi, ja hirttäytyy.

Hippimusikaalissa (virallisesti rockooppera) Jesus Christ Superstar Juudas tulkitsee Jeesuksen toiminnan itsetuhoisena. Jeesus pitää pysäyttää ennen kuin juutalaiset ajautuvat avoimeen konfliktiin Rooman hallinnon kanssa. Juudas pettyy Jeesukseen, joka ei keskity ajamaan köyhien ja sorrettujen asiaa, vaan haastaa liian julkisesti vallanpitäjiä ja ajaa koko liikkeen vaikeuksiin.

Jeesus tuotti pettymyksen opetuslapsille, jotka odottivat vahvaa uuden ajan johtajaa.

Jeesuksen toimintaan pettynyt Juudas puhuttelee minua. Karismaattisilla johtajilla on tapana tuottaa pettymyksiä, koska heidän harteilleen ladataan sellaisia odotuksia, joihin on mahdotonta yltää tai joihin ei muuten ole luvattu vastata. Inhimillisestä näkökulmasta Jeesus tuottikin pettymyksen opetuslapsille, jotka odottivat vahvaa uuden ajan johtajaa. Nöyryyttävään ristinkuolemaan ja avuttomaksi heittäytyvä Jeesus oli järkyttävä häviö.

Näinä aikoina ihmiset kaipaavat vahvoja johtajia. Avuttomuuden ja epävarmuuden sietäminen on vaikeaa, ja silloin alkaa näyttää vahvuudelta, kun joku ei tarvitse apua keneltäkään tai on täydellisen varma asiastaan. Todellista vahvuutta on kuitenkin kohdata oma ja muiden avuttomuus ja etenkin se, ettei voi mitenkään tietää kaikkea varmaksi.

Kristuksen viimeisessä kiusauksessa Juudas kohtaa avuttoman Jeesuksen, joka pyytää täydellisen itsetuhoista palvelusta, eikä vaikuta olevan siitä edes erityisen varma. Silti Juudas tekee Jeesuksen tahdon mukaisesti. Kyse on siitä, mitä Jeesus haluaa, ei siitä, mitä Juudas ajattelee Jeesuksen tehtävästä. Hän hyväksyy sen, ettei voi ymmärtää kaikkea, ja toimii silti.


Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Luoma: Miljoonayleisön saavuttanut joukkorahoitettu tv-sarja The Chosen onnistuu levittämään evankeliumia katsojilleen

Puheenvuorot

Kunnianhimoinen amerikkalainen sarja kertoo Jeesuksen elämästä ja teoista tarinoina, joista jokainen löytää samaistumispintaa.
Kuin kuka tahansa meistä

Hyvä elämä

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.