null Luoma: Miljoonayleisön saavuttanut joukkorahoitettu tv-sarja The Chosen onnistuu levittämään evankeliumia katsojilleen

Puheenvuorot

Luoma: Miljoonayleisön saavuttanut joukkorahoitettu tv-sarja The Chosen onnistuu levittämään evankeliumia katsojilleen

Kunnianhimoinen amerikkalainen sarja kertoo Jeesuksen elämästä ja teoista tarinoina, joista jokainen löytää samaistumispintaa.

Katsomiskokemuksena The Chosen on mielenkiintoinen. Vaikka se kertoo Jeesuksesta, pääosaa näyttelevät opetuslapset, joiden tarinoille annetaan runsaasti tilaa. Maria Magdaleena kärsii mielenterveyden häiriöistä ja huumeongelmasta, ja Simon Pietari on kaulaansa myöten veloissa. Matteus on eläinten parissa viihtyvä veronkerääjä ja autismin kirjolla. Nikodemus on fariseus ja juutalaisen neuvoston jäsen, jota vaivaa uskon puute. Hän myös tuntee itsensä riittämättömäksi yrittäessään miellyttää roomalaisia miehittäjiä ja puolustaa kansaansa, joka kärsii miehitysvallan alla.

Roomalaisten miehitys on sarjassa yllättävän isossa roolissa. Ei jää epäselväksi, ketkä ovat tarinan pahiksia. Roomalaisten suhde juutalaisiin on rasistinen ja ylimielinen, ja vaatimukset juutalaisia kohtaan ovat kohtuuttomia. Sarjaan on selvästi lainattu kuvastoa natsi-Saksan ja rotuerottelun ajoilta.

Muutenkin monia kohtauksia on modernisoitu. Sarjassa puhutaan vapaapäivistä ja yrittäjistä, Kaanaan häät muistuttavat nykyaikaisia häitä ja Matteus kirjoittaa Jeesuksen sanoja ylös vihkoonsa kuin kuka tahansa toimittaja.

Ydinviesti on kuitenkin uskollinen alkuperäisteksteille ja pyrkii välttämään ristiriitaisia tulkintoja. Sarjassa on luotettu siihen, että evankeliumien sisältö on itsessään vahvaa. Kun sitä esitetään, se esitetään sellaisenaan, ilman sen suurempia painotuksia. Tekijöiden haastatteluista paistaa, että sarjaa tehdään henkilökohtaisesta vakaumuksesta.

The Chosen -sarja on yksi suurimpia koskaan tehtyjä kulttuurialan joukkorahoitusprojekteja.

Näin siis tehdään lähetystyötä 2020-luvulla: muokataan Raamatun kertomukset tunteisiin vetoaviksi tarinoiksi, joista jokainen löytää samaistumispintaa, tarjotaan helppo suoratoistomahdollisuus seurata sarjaa ja annetaan matalan kynnyksen mahdollisuus osallistua sarjan tekemiseen. Se onnistuu lahjoittamalla rahaa tai osallistumalla joukkokohtauksiin.

Jeesuksen elämästä ja teoista kertova sarja on kunnianhimoinen projekti, jonka pyrkimyksenä on levittää evankeliumia katsojilleen näiden uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta. Rahoitus on kerätty lahjoituksina. Evankeliumin levittämisessä sarja onkin onnistunut: se on yksi suurimpia koskaan tehtyjä kulttuurialan joukkorahoitusprojekteja, jonka jaksoja on katsottu satoja miljoonia kertoja.

Itselleni sarja näyttäytyy siinä mielessä raikkaana, että usein tulkinnat Jeesuksesta on tehnyt joku mies, jolla on ollut taiteellinen visio ja tarve ilmoittaa, että hänen suhteensa Jeesukseen on ristiriitainen. Tai sitten uskonnollista tuotantoa on tehty pienellä budjetilla omalle porukalle. The Chosen on matalan kynnyksen osallistava projekti ja muistutus siitä, että evankeliumin ydinsanoman varaan on helppo rakentaa voimakkaita tarinoita.


Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.