null Kommentti: Isis-lasten traumahoitoa rahoittamalla rikkaat öljymaat todistaisivat rauhantahtonsa – meidän on tehtävä osamme

Puheenvuorot

Kommentti: Isis-lasten traumahoitoa rahoittamalla rikkaat öljymaat todistaisivat rauhantahtonsa – meidän on tehtävä osamme

Suomalaiset lapset kuuluvat tarvittaessa suomalaisen lastensuojelun piiriin.

Kurdien ylläpitämällä Al-Holin leirillä Syyriassa pidetään noin 73 000 lasta ja äitiä yli 40 eri kansallisuudesta. Lapsia on noin 49 000. Suomalaisia lapsia on ilmeisesti 33. Melkein kaikki al-Holin lapset ovat alle 12-vuotiaita.

Joukossa on kantasuomalaisia äitejä, jotka ovat vapaaehtoisesti jättäneet taakseen liberaalin ja demokraattisen hyvinvointivaltion ja lähteneet aavikon karuihin oloihin rakentamaan fundamentalisti-islamistista teokratiaa eli yhteiskuntaa, jonka lainsäädäntö pienintä piirtoa myöten perustuu Jumalan hallintavaltaan.

Kantasuomalaiset Isis-äidit ovat todiste siitä, että rasismi on kepeä selitys uskonnolliselle radikalisoitumiselle. Toiseksi suuren yleisön tajuntaan alkaa piirtyä kuva siitä, ettei jihadismi ole vain parrakkaiden miesten maailma. Se on maailma, jossa naisilla on aktiivinen rooli.

Irakissa jatkuva väkivalta on häirinnyt lasten kasvurauhaa noin neljänkymmenen vuoden ajan.

Kysymys lapsista on kaikkein olennaisin koko Lähi-idän rauhan suhteen, koska lapsissa on tulevaisuus. Isis on pakottanut alaikäisiä suorittamaan äärimmäisen brutaaleja teloituksia. Vuonna 2016 Isis julkaisi propagandavideon, jossa 4-vuotias poika joutui laukaisemaan kauko-ohjaimella henkilöautoon viritetyn pommin. Autossa istui neljä Isisin vankia.

Mutta näin ei toimi vain Isis. Syyrian al-Qaida, joka takavuosina tunnettiin nimellä al-Nusra Front, on käyttänyt lapsia itsemurhapommittajina. Somalialainen al-Shabaab on nuorisojärjestö. Gazassa valtaa pitävä Hamas on vuosia järjestänyt lapsisotilaiden koulutusleirejä. Palestiinan itsehallinnon piirissä Länsirannalla alaikäisiä on kannustettu puukkoiskuihin. YK:n palestiinalaispakolaisjärjestön UNRWA:n kouluissa lapsia on Adolf Hitlerin erimerkkiin vedoten aivopesty väkivallan ihannointiin.

Yksi terrorismin kannustintekijöistä onkin ollut yhteiskunnassa yleinen väkivallan ihannointi. Moni näköalaton nuori on haaveillut marttyyriyden tuomasta sankaruudesta ja kunniasta. Palestiinan itsehallinto koristelee terrori-iskun tekijän kodin, ja terroristien perheille maksetaan elatus.

Isis on vain osa pitkään jatkunutta kehitystä Lähi-idässä. Irakissa jatkuva väkivalta on häirinnyt lasten kasvurauhaa noin neljänkymmenen vuoden ajan eli ainakin siitä lähtien, kun Irakin–Iranin sota käytiin vuosina 1980–1988. Jos puhutaan, että Suomi on kahtiajakautunut, niin se ei ole mitään verrattuna Irakiin, jossa miljoonat rauhasta haaveilevat ihmiset ovat 1980-luvulta lähtien jääneet islamististen militaristien jalkoihin. Suurimpina kärsijöinä ovat aina naiset ja lapset.

Tähän asti Isis-lasten aivopesua ei ole julkisessa keskustelussa tunnistettu vihapuheeksi.

Tulevaisuus on synkkä, koska satojen tuhansien lasten psyyke on tuhottu jo nyt. Mutta onneksi lastenpsykiatria ja lasten traumapsykoterapia eivät ole ainakaan rahasta kiinni. Tällä viikolla arabijohtajat kokoontuivat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin johdolla keskustelemaan Lähi-idän rauhasta.

Rikkailla öljymailla on rahaa vaikka kuinka paljon osoittaa todellinen rauhantahtonsa. Näiden maiden tarvitsee vain panostaa lasten traumahoitoon. Sen lisäksi erityisesti näiden maiden tehtävänä on huolehtia, että islamismin piiriin kuuluvissa järjestöissä ja kansanliikkeissä viriää into suvaitsevuuskasvatukseen, jossa ei ole sijaa vihapuheelle ja väkivallalle.

Meidän tulee tehdä oma osuutemme asiassa. Niin kuin kaikissa tapauksissa, suomalaiset lapset kuuluvat tarvittaessa suomalaisen lastensuojelun piiriin. Aikuisten rikosvastuu on oma lukunsa. Viranomaisten velvollisuus on noudattaa perustuslakia, koska edes rauhallisessa Euroopassa vakaan valtion perustaa ei kannata rapauttaa, ettei käy niin kuin Syyrialle.

Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon päällikkö Klas Friberg oli ehdottanut terroristisen propagandan hallussapidon kriminalisoimista. Ehdotus itsessään saattaa olla ongelmallinen, mutta olisi hyvä, jos keskustelu esimerkiksi vihapuheesta saataisiin tällaisten ulostulojen kautta nykyistä kokonaisvaltaisemmaksi. Tähän asti Isis-lasten aivopesua ei ole julkisessa keskustelussa tunnistettu vihapuheeksi. Rasismia ja islamofobiaa ei kannata tässä kohtaa pelätä. Islamilainen vihapuhe on vihapuhetta siinä missä kristillinen vihapuhe on vihapuhetta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.