null Uusisilta: Tämän joulun ihme on al-Holin pakolaisleiriltä turvaan tuodut kuusi lasta

Puheenvuorot

Uusisilta: Tämän joulun ihme on al-Holin pakolaisleiriltä turvaan tuodut kuusi lasta

Jouluna koko kristillinen maailma polvistuu seimessä makaavan pakolaislapsen äärelle. Silti moni kristitty äänestää poliitikkoja, jotka käännyttäisivät Pyhän perheen rajalla pois.

Mikä onni onkaan pelastettu viattomuus. Viime sunnuntaina Suomi osallistui ainutlaatuiseen operaatioon, jolla tuotiin kuusi suomalaista lasta ja kaksi aikuista naista takaisin kotiin al-Holin pakolaisleiriltä. Näillä lapsilla on nyt mahdollisuus kasvaa turvassa yhdessä maailman parhaista valtioista. Suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa lapsilla on oikeasti mahdollisuus tulevaisuuteen, jota heillä ei olisi al-Holin leirillä ikimaailmassa ollut.

Kaikille tämä ei toki ole ollut ilouutinen. Monet oppositiopoliitikot ehtivät jo älähtämään siitä, että nämä neljäntenä adventtina Suomeen saapuneet lapset ja naiset ovat turvallisuusuhka Suomelle ja heidät olisi siksi pitänyt jättää leirille. Ilmeisesti nämä lapset, joilla ei ole ollut osaa eikä arpaa Syyriaan lähtemiseen olisi pitänyt jättää kärsimään vanhempiensa virheistä. Hyvää joulua vaan heillekin.

Tällaiset kommentit saavat joulun alla mieleni painuksiin. Jouluna koko kristillinen maailma polvistuu seimessä makaavan pakolaislapsen äärelle, mutta jo seuraavana hetkenä useat heistä ovat äänestämässä poliitikkoja, jotka käännyttäisivät Pyhän perheen rajalla pois.

Vierassotilaaksi lähteneiden suomalaisten lapsilla on yhtä lailla oikeus elämään ja turvaan kuin ikänsä Suomessa asuneilla.

Onneksi elämme kuitenkin maailmassa, jossa ihmisoikeudet ja lapsen oikeuksien sopimus turvaavat lapsille täydet oikeudet heidän vanhempiensa tekoihin katsomatta. Tämä merkitsee sitä, että vierassotilaaksi lähteneiden suomalaisten lapsilla on yhtä lailla oikeus elämään ja turvaan kuin ikänsä Suomessa asuneilla. Aiemmin Suomeen on tuotu al-Holin leiriltä muutamia orpolapsia, mutta tällä kertaa tuotiin myös aikuisia, sillä heidän erottaminen lapsistaan olisi ollut käytännössä mahdotonta, kuten ulkoministeriön erityisedustaja Jussi Tanner on todennut.

Itse elän mieluusti maailmassa, jossa on olemassa yhtäläiset ihmisoikeudet, sillä tiedän, että kun puolustan al-Holin leirin lasten ihmisoikeuksia, vankien ihmisoikeuksia ja vähemmistöjen ihmisoikeuksia, puolustan samalla myös omiani. Samalla kun Suomen valtio tällä operaatiolla osoitti al-Holin leirin lasten oikeuksien olevan merkityksellisiä, se osoitti huolehtivansa tarpeen tullen myös minun oikeuksistani.

Mitään muuta joululahjaa en tänä jouluna kaipaakaan.

Kirjoittaja on maailmantuskaa poteva ammattiaktivisti ja mystiikkaan taipuvainen harrastelijakristitty.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.