null Kommentti: Piti vain kokeilla, mutta tuntuu liian hyvältä lopetettavaksi – elämänmuutos alkoi hetken mielijohteesta

Puheenvuorot

Kommentti: Piti vain kokeilla, mutta tuntuu liian hyvältä lopetettavaksi – elämänmuutos alkoi hetken mielijohteesta

Uusi elämäntyylini tuntuu vaivaavan monia. Älä tuomitse perehtymättä, pyydän.

Moni kaipaa jotain uutta ja piristävää, mikä saisi pandemian näivettämän elämän tuntumaan freesimmältä. Minusta tuntui siltä jo koronavuonna yksi. Eräänä tunkkaisena aamuna tympi niin paljon, että aloitin hetken mielijohteesta elämäntapakokeilun.

Testiini liittyy sosiaalista stigmaa, leimaamista ja käännytysyrityksiä takaisin vanhaan toimintatapaani. Kerron siksi ensiksi kokeilun seurauksista. Toivon, että et tuomitse suoraan.

Odotin kokeilulta lähinnä vaihtelua. Sen vaikutukset pääsivät yllättämään.

Aamuisin olo oli raikas. Uni tuntui palauttavammalta kuin aiemmin, ja aloin herätä selvästi ennen herätyskelloa. Kun kerran oli aikaa, lähdin linnunlaulun keskelle lenkille ennen töiden aloittamista. Seuraavan varhaisen aamun aloitin kuntosalilla.

Liikunnan jälkeen tuntui hyvältä istua tietokoneen eteen. Väsytetty keho ja kirkas mieli auttoivat keskittymään.

Illalla nukutti helpommin kuin ennen. Heräsin yhä useammin virkeänä ja hyväntuulisena.

Pieksen antaumuksella nyrkkeilysäkkiä.

Kierre syntyi salavihkaa. Yksi asia vain johti toiseen niin kuin porttiteoriassa kuvataan.

Jotkut lempivaatteeni ovat jääneet isoiksi. Epäilen, että se johtuu myös rasvaisten yöpalojen harvenemisesta. Ne eivät himota entiseen tapaan.

Olen alkanut kuunnella podcasteja. Motivoin nyt itseni viikkosiivoukseen niillä, kun en enää turvaudu taakse jättämääni elämäntapaan. Olen oppinut siinä sivussa kaikenlaista uutta.

Käyn saunassa monta kertaa viikossa. Se korvaa vanhan tapani rentoutua ja tuntuu jopa sitä tehokkaammalta.

Pieksen antaumuksella nyrkkeilysäkkiä. Puran siten aggressioita, joiden kohtaamiseen käytin ennen vanhaa tapaani. Säkin hakkaamisen sivuvaikutuksena niskajumit ovat helpottaneet.

Opettelen meditoimista. Itseni kanssa istuminen tuntuu laskevan stressitasoa ja rauhoittavan sisäistä levottomuutta. Se sujuu parhaiten, kun pää on valmiiksi selkeä.

Säästöjäkin on syntynyt. Vanha tapani vei rahaa.

Etkö voisi joustaa edes vähän, seuraksi?

Aioin testata uudenlaista elämäntyyliä kuukauden, mutta aloituksesta on kulunut jo yli vuosi. Jos olen rehellinen, niin kokeilu taisi lipsahtaa elämänmuutoksen puolelle. En malta lopettaa.

Oikeastaan ainoa ikävä puoli muutoksessa on se, että nykyinen elämäntyylini vaikuttaa häiritsevän monia ihmisiä. Minulta on kyselty: ”Etkö voisi joustaa edes vähän, seuraksi? Oletko addikti, jos et pysty siihen?”

No en. Aiemmin olin alkoholin kohtuukäyttäjä, nyt tutkailen elämää kokonaan ilman. Englanniksi valintaani kutsutaan leikkisästi nimellä sober curiosity.

Cocktailit eivät maistu, mocktailit kyllä. Kippis keväälle!  
 

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin toimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.