null Lääkäri Emilia Vuorisalmi löysi kestävän rakkauden reseptin – ”Koska aloin voida paremmin, ajattelin, että todennäköisesti pystyisin auttamaan myös muita”

– Kunpa voisimmekin nostaa toisiamme entistä useammin niin, että pääsisimme rakkauden tilaan, joka vie pelon pois, Emilia Vuorisalmi sanoo.

– Kunpa voisimmekin nostaa toisiamme entistä useammin niin, että pääsisimme rakkauden tilaan, joka vie pelon pois, Emilia Vuorisalmi sanoo.

Hyvä elämä

Lääkäri Emilia Vuorisalmi löysi kestävän rakkauden reseptin – ”Koska aloin voida paremmin, ajattelin, että todennäköisesti pystyisin auttamaan myös muita”

Rakkauslääkäri Emilia Vuorisalmi ajattelee, että rakkauden tilan voi löytää myös ilman parisuhdetta.

Varsinais-Suomesta Vehmaalta kotoisin olevan Emilia Vuorisalmen kasvuympäristö oli turvallinen.

– Kasvoin maatilalla meren rannalla. Vanhempani ovat maanviljelijöitä. Äiti tosin on Helsingistä kotoisin. Hän teki rakkauden takia ison elämänmuutoksen ja muutti 28-vuotiaana isän mukana maatilalle.

Äidin ja isän rakkaustarinalla on Vuorisalmen mielestä ollut hänen omiin valintoihinsa iso vaikutus.

– Vanhempieni rakkaustarina on tehnyt alitajuntaani muistijäljen, jonka mukaan rakkauden tunteen pitää olla voimakas ja räjähtävä.

Side maaseutuun on Vuorisalmelle suuri voimavara. Lisäksi hän sai jo lapsena nähdä äitinsä ja tämä ystäväpiirin kautta myös kaupunkielämää ja kansainvälisiä ympyröitä.

– Koen, että olen aina ollut aika sinut erilaisten tilanteiden kanssa, koska minulla on ollut lapsesta asti tilaisuus tutustua erilaisiin ihmisiin ja ympäristöihin.

Ammatinvalinta oli koulussa hyvin menestyneelle Vuorisalmelle suhteellisen helppo: hänestä tulisi lääkäri tai tuomari. Salaa hän haaveili näyttelijän tai tanssijan ammatista.

– Lääkiksessä opiskelu oli tosi mielekästä, mutta jo silloin minua ahdistivat lääketieteen keinotekoiset rajat, että on sydäntaudit, neurologia ja endokrinologia ja niin edelleen. Ajattelin, että kaikkihan liittyy kaikkeen, sillä ihminen on kokonaisuus.

Kun lääketieteen opinnot olivat loppusuoralla, Vuorisalmelle tuli olemassaoloon liittyvä kriisi.

– Mutta sitten tapasin ex-mieheni, ja lähdimme Jenkkeihin. Se antoi minulle time-outin miettiä, mitä oikeasti haluan tehdä.

Kaikki meni uusiksi ja ikävä iski

Parisuhde päättyi reilun viiden vuoden jälkeen eroon. Muutaman vuoden päästä Emilia Vuorisalmi löysi uuden rakkauden ja parisuhteen, mutta sekin päättyi. Rakkauden menetysten ja pettymyksien jälkeen kahden lapsen äiti voi huonosti. Tuska tuntui fyysisenä kipuna kehossa.

– Varsinkin juhlapyhät olivat minulle tosi vaikeita. Muistan, kuinka kerran tapaninpäivänä makasin lattialla ja itkin epäonnistumistani.

– Eron jälkeinen joulunaika on yleensäkin rankkaa, kun kaikki menee uusiksi ja ikävä on tosi kova.

– Yhtäkkiä tulee konkreettiseksi se, mitä on menettänyt, mitkä olivat odotukset ja missä nyt ollaan. Se kaikki pärähtää siinä hetkessä päälle.

Vuorisalmi haki ulkopuolista apua, työsti pelkojaan ja selvitti haasteitaan. Hän alkoi myös perehtyä siihen, mitä tiede sanoo rakkaudesta. Sen tuloksena syntyi hänen ensimmäinen kirjansa, joka kertoo rakkauden eri vaiheista neurokemian näkökulmasta.

Voimme koskettaa toisiamme puheen, maalauksen tai tekstien voimalla.

Sittemmin Vuorisalmea alkoi vaivata ajatus siitä, että neurokemiallisten tutkimusten mukaan ihmisen terveyttä edistää erityisesti rakastumiseen kuuluva kiintymisvaihe. Silloin olo on turvallinen, levollinen ja toivontäyteinen.

– En ollut valmis uuteen parisuhteeseen, varsinkaan alun hulluun huumavaiheeseen, mutta mietin, voisinko silti jotenkin päästä tuohon rakkauden kiintymistilaan eli rakastamiseen.

Vuorisalmi tiesi, että rakkaushormoneista oksitosiini lisää mielihyvää. Hän tiesi, että suihkussa käyminen ja kissan silittäminen ovat lyhytkestoisia oksitosiinin lähteitä, ja arjessa tärkeitä. Mutta hän halusi löytää kestävämpiä mielihyvän lähteitä.

– Löysin kestävän rakkauden reseptin, jolla aloin hoitaa itseäni. Ja koska aloin voida paremmin, ajattelin, että todennäköisesti pystyisin auttamaan myös muita siinä, miten voi löytää rakkauden tilan ilman parisuhdetta.

– Kestävän rakkauden resepti voisi yhtä hyvin olla kestävän terveyden resepti, hän huomauttaa.

Ihmisessä on mieli ja keho

Rakkauslääkäri Vuorisalmen kestävän rakkauden resepti koostuu kahdestatoista avaintekijästä. Ne ovat merkitys, luovuus, unelmat, turva, järjestys, arvostus, kosketus, läsnäolo, kiitollisuus, palautuminen, ravinto ja liike.

Vuorisalmi muistuttaa, että ihmisessä on mieli ja keho, tai toisin sanoen sielu ja ruumis. Siksi on tärkeää pitää itsestä huolta kokonaisvaltaisesti. Hänen ohjeidensa tarkoituksena on auttaa ihmistä pysymään pinnalla varsinkin silloin, kun elämä tuo eteen haasteita.

– Sanotaan esimerkiksi, että nukkuminen on terveyden salaisuus. Voi kuitenkin miettiä pienten lasten vanhempien elämää. Sehän on nukkumisen kannalta maailman epäterveellisintä aikaa, kun vanhempien yöunet menevät pirstaleiksi kymmeneksi vuodeksi.

– Toisaalta tiedetään myös, että lasten tuoma merkityksellisyyden tunne lisää terveyttä, eli se tasapainottaa ja auttaa jaksamaan.

Yksi Vuorisalmen mainitsemista kestävän terveyden avaintekijöistä on kosketus. Kosketuksesta ja sen puutteesta on puhuttu koronapandemian aikana paljon. Ei saa kätellä, saati halata.

– Kosketus voi olla muutakin kuin fyysistä. Voimme koskettaa toisiamme esimerkiksi puheen, maalauksen tai tekstien voimalla.

– Varsinkin nyt korona-aikana puhelu ihmiselle, joka sitä todella tarvitsee, voi koskettaa syvästi. Ja kun toinen koskettuu, siitä voi syntyä positiivinen ketjureaktio. Kunpa voisimmekin nostaa toisiamme entistä useammin niin, että pääsisimme rakkauden tilaan, joka vie pelon pois.

Kosketetuksi voi tulla myös tietyssä ympäristössä.

– Esimerkiksi kirkossa käyminen on yksi tapa koskettua ja päästä läsnäolon tilaan, Vuorisalmi sanoo.

Hän muistaa vaikean elämäntilanteen, jolloin hän kävi Mikael Agricolan kirkossa järjestetyssä musiikki-illassa. Oli kaunista musiikkia, kynttilöitä ja tunnelmaa.

– Kirkko on paikka, jossa aika hetkeksi pysähtyy. Siellä voi saada kosketuksen omaan elämäänsä – itseen, ympäristöön ja muihin. Kirkossa tulee tunne, että olemme yhtä.

Kiitollisuus voi alkaa vaikka villasukista

Erityisen tärkeäksi terveydelle hyvää tekeväksi asiaksi Emilia Vuorisalmi nostaa kiitollisuuden.

– Kiitollisuus on kytkin rakkauden tilaan. Se on tehokas tapa lisätä hyvinvointia ja rakkauden tunnetta omassa elämässä.

Vuorisalmi kehottaa aloittamaan kiitollisuusharjoitukset pienistä asioista, huomioimalla vaikka lämpöiset villasukat jalassa. Tai voi pysähtyä olemaan kiitollinen siitä, että saa juoda aamukahvin rauhassa, eikä vain rynnätä autopilotilla töiden kimppuun.

Haastavat elämänvaiheet ovat auttaneet minua löytämään kiitollisuuden aiheita ennen itsestään selvinä pitämistäni asioista.

– Pointti on se, että tällä tavalla löydetty kiitollisuuden tunne tuntuu kehossa asti. Silloin keho alkaa korjata itse itseään. Myös ihmettymisen tila on lähellä kiitollisuutta: onpa kaunis päivä.

Vuorisalmi tietää omasta kokemuksestaan, että haastavina aikoina kiitollisuuden tunnetta voi olla vaikea löytää.

– Unohdin itse kiitollisuuden elämänvaiheessa, jossa kaikki tuntui olevan vain selviytymistä. Silloin jouduin jumppaamaan tunteen takaisin – vähän kuin lihaksen. Toisaalta haastavat elämänvaiheet ovat auttaneet minua löytämään kiitollisuuden aiheita ennen itsestään selvinä pitämistäni asioista.

Joulun Emilia Vuorisalmi aikoo viettää lapsuudenkodissaan Varsinais-Suomessa.

Joulun Emilia Vuorisalmi aikoo viettää lapsuudenkodissaan Varsinais-Suomessa.

Jouluaattona kirkkoon – jos pääsee

Juuri nyt Emilia Vuorisalmi on kiitollinen siitä, että hän saa antaa omille lapsilleen kosketuksen maaseutuun ja sen jouluperinteisiin.

– Tämän vuoden joulu tulee olemaan kolmaskymmenesyhdeksäs joulu, jonka vietän samassa kirkossa samalla penkkirivillä Varsinais-Suomessa, elleivät koronarajoitukset sulje kirkkoja. Olen viettänyt elämässäni vain kaksi jouluaattoa muualla.

Monien mutkien, sydänsurujen ja rakkauskirjojen jälkeen Vuorisalmella on nyt hyvä olla.

– Vasta viime aikoina, ehkä vuosi sitten, joulu alkoi löytyä sisältäni.

Kuka?

Lääkäri, tietokirjailija, puhuja Emilia Vuorisalmi, 41, asuu Helsingissä. Perheeseen kuuluvat 15-vuotias tytär ja 2-vuotias poika.

Mitä?

Vuorisalmelta on tänä syksynä ilmestynyt kirja Rakkaus haltuun (WSOY).

Motto?

Kulje rakkautta kohti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.