null Twitter-tutut Leena ja Pekka bongaavat kirkkoja ja kuntia

Suomen kirkot tilille postataan joka sunnuntai kuva jostakin kirkosta ja seuraajat voivat arvuutella, mikä kirkko on kyseessä.

Suomen kirkot tilille postataan joka sunnuntai kuva jostakin kirkosta ja seuraajat voivat arvuutella, mikä kirkko on kyseessä.

Twitter-tutut Leena ja Pekka bongaavat kirkkoja ja kuntia

Loviisalainen Leena Viikari ja kurikkalainen Pekka Pyylampi eivät ole koskaan tavanneet, mutta esittelevät joka viikko yhden kirkon yhteisellä Suomen kirkot -tilillään.

Ihmisellä pitää olla harrastuksia. Vaikka sellainen, että ajetaan jossain päin Suomea, pysähdytään kuntakyltin kohdalla, mennään sen viereen ja otetaan kuva. Sitten postataan se someen hashtagilla pitäjähaaste. Loviisalainen Leena Viikari lähti aluksi mukaan pitäjähaasteeseen, joka on nyt laajentunut kirkkojen bongailuun. Suomen kirkot -tilille Twitteriin postataan joka sunnuntai kuva jostakin suomalaisesta kirkosta, ja seuraajat voivat arvuutella, mikä kirkko on kyseessä. Seuraavina päivinä kerrotaan kirkosta lisää. Instagram-tilikin on harkinnassa.

– Olen aina ollut kiinnostunut kirkoista arkkitehtonisista, esteettisistä ja historiallisista syistä, vaikka olenkin ateisti, Viikari kertoo.

Viikari kertoo harrastaneensa myös geokätköilyä ja kuvanneensa autiotaloja. Pitäjähaasteelle kirkot olivat luonteva jatke, kirkko kun sijaitsee yleensä keskellä jokaista kuntaa. Viikari on harrastanut kirkkobongailua myös ulkomailla.

– Nörtti minussa on päässyt esiin tämän harrastuksen myötä, Viikari myöntää.

Kirkkobongailu tekee mutkia matkaan

Suomen kirkot -tiliä ylläpitää Leena Viikarin lisäksi myös käyttäjänimellä @Pepyyla -esiintyvä mies. Yllättävää kyllä, he eivät ole koskaan tavanneet tai edes puhuneet puhelimessa.

– Olemme Twitter-kavereita. En ole edes ihan varma, missä Pekka asuu, mutta sen tiedän, että jossakin Etelä-Pohjanmaalla, Leena Viikari kertoo.

Näin tosiaan on. Käyttäjänimen takaa paljastuu Pekka Pyylampi, joka asuu Kurikkaan nykyisin kuuluvassa Jurvassa. Hän löysi pitäjähaasteen viime syksynä ja aloitti kuvaamalla kymmenen naapurikunnan kyltit. Siitä oli luontevaa jatkaa kirkkoihin.

Hienointa kirkoissa on se, että ne ovat aikansa tulkkeja ja ne on tehty eri käyttötarkoituksiin. - Leena Viikari

Puhelimessa ja tietokoneella on paljon kirkkokuvia odottamassa, ja lisää on tarkoitus bongata kesällä. Harrastukseen joutuu sopeutumaan koko perhe.

– Voi olla, että tehdään matkoilla vähän mutkia. Yli 200 kuntaakin on vielä näkemättä. Onneksi myös perheen 6-vuotias on innostunut tästä, Pekka Pyylampi sanoo.

Myös Leena Viikari kertoo, että harrastus on vaikuttanut jonkin verran reittivalintoihin. Kirkkoja ja kuntakylttejä bongatessa on parempi ajaa pikkuteitä kuin moottoriteitä. Positiivista huomiotakin on tullut.

– Sain kutsun sopalle Kaarinan seurakunnalta.

Kirkot ovat aikansa lapsia

Suomen kirkot -tilillä esiteltiin ensimmäisenä Leena Viikarin kotiseudulla sijaitseva Pyhän Mikaelin kirkko Loviisan Pernajassa. Se on myös Viikarin suosikkikirkkoja.

– Siellä on tosi hieno, keskiaikainen fiilis, jopa enemmän kuin vaikka Porvoon kirkossa.

Viikari mainitsee suosikikseen myös Myrskylän kirkon, josta avautuu näkymä järvelle ja jossa on poikkeuksellisen hieno valo. Vaikutuksen teki myös Turun tuomiokirkko, joka yllätti suurella koollaan sekä Kampin kappeli, jossa näkyy taitava puun käyttö. Leena Viikarin mielestä kirkon ei tarvitse olla tietyn ikäinen tai näköinen ollakseen vaikuttava.

– Hienointa kirkoissa on se, että ne ovat aikansa tulkkeja ja ne on tehty eri käyttötarkoituksiin.

Pekka Pyylampi sanoo kuvaavansa kirkot ainakin ulkoapäin, mutta hänellä on tapana katsoa sisällekin, jos mahdollista.

– Nyt kun käytiin Helsingissä, piti oikein käydä Kallion kirkossa sisällä. Pirttikylän kirkossa Närpiössä ovet olivat kiinni.

Suosikki tähänastisista on helppo nimetä.

Ylistaron kirkko. Se on niin komia, Pyylampi kertoo.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: