null Kormilainen: Ajatustyöläisen sormet menivät nyt sirkkeliin – työuupunut ei ole huono ihminen, kun ottaa tauon ennen kuin on liian myöhäistä

Puheenvuorot

Kormilainen: Ajatustyöläisen sormet menivät nyt sirkkeliin – työuupunut ei ole huono ihminen, kun ottaa tauon ennen kuin on liian myöhäistä

Suorittajaluonteisen on vaikea mennä valittamaan lääkärille jaksamisesta. Kahden viikon sairaslomalla oleminen se vasta vaikeaa onkin.

Usein sanotaan, että suomalaista miestä on vaikea saada lääkäriin. Itse olen useimmiten lääkärin pakeille marssinut, kun on jotain paikkaa kolottanut. Kahdesti on mietityttänyt. Ensimmäisellä kerralla kyseessä oli pyllyssä vaivaavat peräpukamat ja toinen kerta oli reilu viikko sitten. Olin varannut ajan jo kaksi viikkoa aiemmin ja perunut sen kahteen kertaan. On nimittäin huomattavasti helpompi mennä valittamaan lääkärille flunssaa kuin sitä, ettei vain jaksa.

Sitä en tiennyt, että kahden viikon sairasloma se vasta koville ottaakin. Suorittajaluonne hakee koko ajan syytä poissaololle. En ole kaatunut, loukannut päätäni tai sairastunut influenssaan. Taudinkuvani ei näy päällepäin. Silti olo on useimpina päivinä kuin rekan alle jääneellä, ainakin kuvaannollisesti. Olenko huono ihminen? Enhän minä ole sairas! Kun hauskuus, ilo ja tekemisen meininki katoaa ja ainoa motivoiva asia on peiton vetäminen syvemmälle korviin, lienee pieni tauko paikallaan.

Siinä missä rakennusmiehen työnnettyä vahingossa sormet sirkkeliin, on ajatustyöläisen sirkkeli oma päänuppi.

Lepotauon puolivälissä kaikista vaikeinta on hyväksyä. Hyväksyä se, että kun tärkein työväline ei ole iskussa, on pakko huoltaa se kuntoon. Siinä missä rakennusmiehen työnnettyä vahingossa sormet sirkkeliin, on ajatustyöläisen sirkkeli oma päänuppi. Ja jos se sirkkeli tylsistyy, on sillä ainakin hitaampi sahata. Hyväksymisen vaikeus liittynee kuitenkin näkymättömämpään ongelmaan ja huonoon omaantuntoon: jaksathan sinä hyvä mies käydä kaupassakin ja nousta jopa stand up -lavalle, mikset muka pystyisi työhön?

Siksi väitän, että meidän suorittajaluonteisten suurin haaste on tauon ottaminen ennen kuin on liian myöhäistä. Oman pyllyn kanssa on mukavampi elää ilman pukamia, vaikka niiden puhkominen kuminauhoilla onkin hirvittävintä hommaa mitä kuvitella saattaa. Varmasti tunne on samanlainen myös operaatiota suorittavan lääkärin vinkkelistä ajateltuna. Vaikka työuupumusta ei saakaan parilla kuminauhalla korjattua, veikkaan, että pieni, tunnontuskista vapaa hengähdystauko tekee itse kullekin hyvää. Saattaapa sillä olla myös kuminauhan tapaan parantava vaikutus, vaikka alkuun saattaakin vähän kirpaista.


Kirjoittaja on stand up -lavoja koluava somekonsultti ja perheenisä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kormilainen: Koronakevät antaa mahdollisuuden keskittyä olennaiseen

Puheenvuorot

Pakollinen hiljentyminen ajoittuu kirkon paastonaikaan. Entä jos yrittäisimme pärjätä vähemmällä ja kuuntelisimme enemmän itseämme ja toisiamme? 


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.