null THL:n Mika Salminen: ”Ketään ei saa jättää korona­uhkan takia jouluna yksin”

Mika Salminen aikoo itse viettää perinteisen joulun pienessä lähipiirissä.

Mika Salminen aikoo itse viettää perinteisen joulun pienessä lähipiirissä.

Hyvä elämä

THL:n Mika Salminen: ”Ketään ei saa jättää korona­uhkan takia jouluna yksin”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen suosittelee joulun viettämistä lähipiirissä ja ehdottaa, että joulupukki jättää lahjat ovensuuhun.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja, Mika Salminen, millaista joulunviettoa suosittelet pääkaupunki­seudun asukkaille korona-aikana?

– Toivon kaikille rauhallista ja mukavaa joulua. Suosittelen kuitenkin, että sitä vietetään lähipiirissä, johon kuuluu korkeintaan kymmenen henkeä.

– Tässä pitää jokaisen käyttää omaa harkintaansa. Jos perheessä on oltu terveinä, riskit ovat aika pieniä. Ihmisten tilanteet ovat niin erilaisia, ja monelle pyhien tapaamiset voivat tuntua erityisen tärkeiltä. Ei ketään ainakaan saisi jättää korona­uhkan takia jouluna yksin.

Voiko tänä jouluna käydä omaisen haudalla tai tilata kotiin joulupukkia?

– Omaisen haudalla voi kyllä käydä, koska siinä ollaan ulkona. Jos hautausmaalla sattuu olemaan paljon ihmisiä, on parasta laittaa maski päähän.

– Joulupukki on hankalampi asia. ­Talosta taloon kiertävään joulupukkiin sisältyy terveysriskejä varsinkin, jos virus leviää edelleen aktiivisesti. Suosittelisin, että joulupukki etsitään lähipiiristä tai tilattu pukki koputtaa oveen ja jättää lahjat siihen oven­suuhun. Pukin vierailun järjestämisessä voisi tällä kertaa käyttää hieman mielikuvitusta.

Miten toimia, jos sairastuu koronavirukseen joulunpyhinä?

– Pääkaupunkiseudun kunnat järjestävät terveydenhuollon päivystyksen. Uskon kuntien varautuvan muun muassa päivystyspaikkojen lisäämiseen, jos koronatilanne yllättäen pahenee jollakin suunnalla.

Miten itse aiot viettää joulua, ja tuleeko lepotauko tarpeeseen?

– Vietän joulua entiseen tapaan pienessä lähipiirissä. Hankimme kotiin joulukuusen, kuuntelemme joululauluja ja syömme perinteisiä jouluruokia. Omat ruokasuosikkini ovat mäti, kalat ja lanttuloora.

– Joulu on tärkeä myös jaksamisen kannalta. Kieltämättä olen tuntenut korona-aikana ajoittain normaalia enemmän väsymystä. Olen kuitenkin yrittänyt huolehtia itsestäni enkä ole ottanut koko taakkaa kannettavakseni, vaikka pyrinkin tekemään työni niin hyvin kuin voin. Tässä auttaa paljon hyvä työtiimi, jossa olemme sopineet töiden jakamisesta.

Mikä sinulle on pyhää?

– Minulle jokaisen ihmis­arvo on pyhä, ihmisen asemasta ja taustasta riippumatta. Toinen pyhä asia on luonto. Metsässä kävellessäni mietin usein, miten tärkeää on ympäristön suojeleminen. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.