null Koronatilanteen vuoksi osa vapaaehtoistyöstä jäi tauolle, mutta myös uusia tehtäviä syntyi – Ville Karkinen, 21, opetteli striimaamaan jumalanpalveluksia

Koronarajoitusten vuoksi jumalanpalveluksiin alettiin osallistua verkon välityksellä. Ville Karkinen on yksi Vantaankosken seurakunnan vapaaehtoisista, jotka opettelivat tapahtumien striimausta.

Koronarajoitusten vuoksi jumalanpalveluksiin alettiin osallistua verkon välityksellä. Ville Karkinen on yksi Vantaankosken seurakunnan vapaaehtoisista, jotka opettelivat tapahtumien striimausta.

Hyvä elämä

Koronatilanteen vuoksi osa vapaaehtoistyöstä jäi tauolle, mutta myös uusia tehtäviä syntyi – Ville Karkinen, 21, opetteli striimaamaan jumalanpalveluksia

Ville Karkinen on tehnyt monenlaista vapaaehtoistyötä Vantaankosken seurakunnassa. Se on jopa saanut miettimään alanvaihtoa. 

Vantaan seurakunnat kutsuvat kaupunkilaisia tekemään hyvää ja liittymään vapaaehtoistyöntekijöiden joukkoon joko kertaluonteisesti tai säännöllisemmin. Vapaaehtoistyötä esiin nostava kampanja näkyy Vantaan katukuvassa ja netissä.

– Kampanjan tavoitteena on rohkaista vantaalaisia tekemään hyvää. Emme voi muuttaa koko maailmaa, mutta voimme tehdä Vantaasta paremman paikan olla ja elää, sanoo kampanjaa Vantaan seurakuntayhtymässä koordinoiva pappi Tarja Korpela.

Tehtävien on laaja. Vantaan seurakunnat etsivät muun muassa laulajia ja soittajia ilahduttamaan vanhuksia hoivakodeissa, tiskaajaa hävikkiruokalounaalle, ystävää ruotsinkieliselle vanhukselle tai maahanmuuttajalle sekä tapahtujien striimaajia. Vapaaehtoistyötä voi tehdä monenlaisissa elämäntilanteissa.

– Iso osa vapaaehtoisista on nuoria, jos isostoiminta lasketaan mukaan, vaikka siitä saakin pienen korvauksen, Tarja Korpela sanoo.

– Kun nuoret lähtevät opiskelemaan ja muuttavat kotiseurakunnasta, heidän osuutensa vapaaehtoistyöntekijöiden joukossa vähenee.

Korpelan mukaan ruuhkavuosia elävät tekevät vähiten vapaaehtoistyötä, kun taas työuran lopulla tai sen jälkeen aikaa on enemmän.

Jos sopivaa vapaaehtoistehtävää ei löydy, sellaista voi ehdottaa itse. Vantaalla ajatus on menossa siihen suuntaan, että seurakunta voi olla hyvän tekemisen mahdollistaja ja tukija, ei jotakin, joka määrittelee, mitä tehdään.

– Seurakunnilla on hyviä tiloja, joissa voi toteuttaa kaikenlaista ja mahdollisuuksia tarjota fasiliteetit, Korpela sanoo.

Vapaaehtoistyö tuo vaihtelua ja tutustuttaa uusiin ihmisiin

Koronapandemia on vaikuttanut myös vapaaehtoistyön tekemiseen. Välillä kokoava ja ryhmämuotoinen toiminta on ollut tauolla ja ihmisten tapaamista on rajoitettu, joten moni ei ole päässyt tekemään vapaaehtoistyötä. Osa toiminnasta siirtyi kuitenkin verkkoon ja ihmisiä on kohdattu jonkin verran ulkona.

– Nyt on sitten sellainen tilanne, että tervetuloa takaisin kaikki. Moni on jo odottanutkin, koska päästään taas tekemään asioita, Tarja Korpela kertoo.

Koronan vuoksi on toisaalta avautunut myös aivan uudenlaisia tehtäviä. Louhelassa asuva Ville Karkinen, 21, on tehnyt monenlaista vapaaehtoistyötä Vantaankosken seurakunnassa vuodesta 2015. Rippikoulun jälkeen hänestä tuli isonen, sitten riparien apuohjaaja, nyt hän striimaa jumalanpalveluksia nettiin.

Jokainen, joka on joskus auttanut toista ihmistä, tietää, millainen tunne siitä tulee.

Karkinen on ollut myös kerhonohjaajana poikien kokkikerhossa ja soittanut cajon-rumpua nuorten tapahtumissa. Lisäksi hän on aktiivinen partiolainen.

Karkinen työskentelee sähkö- ja automaatioasentajana. Vapaaehtoistyön myötä hän on alkanut harkita alanvaihtoa ja kouluttautumista kirkon nuorisotyöntekijäksi.

– Tykkään tehdä kirkolle hommia, hän sanoo.

Kun Ville Karkinen lähtee striimaamaan sunnuntaiaamun jumalanpalvelusta, hän menee kirkolle yleensä jo yhdeksän maissa, jotta saa valmistautua rauhassa. Se tarkoittaa melko aikaista herätystä, mutta kirkolle on silti mukava tulla.

– Täällä kohtaa erilaisia ihmisiä ja vapaaehtoistyö tuo vaihtelua kotiarkeen ja työelämään. Olen aina kokenut olevani tosi tervetullut seurakuntaan.

Striimaamisen oppi nopeasti

Seurakuntien tapahtumien striimaus eli suoratoisto nettiin alkoi, kun kokoontumisrajoitukset tulivat voimaan. Karkinen oli juuri silloin armeijassa, mutta päätti lähteä mukaan joukkoon, joka alkoi opetella striimaamista.

– Uuden oppiminen kävi nopeasti. Jotain pieniä virheitä sattui pari kertaa, mutta kaikkihan tekevät virheitä, ei niitä tarvitse pelätä. Striimaamiseen on täällä hyvä ohjeet.

Ville Karkinen uskoo, että vaikka koronarajoitukset nyt lieventyivätkin, seurakunnissa jatketaan striimaamista ja kaikkea sitä, mikä korona-aikana on hyödynnetty ja opeteltu.

Ville Karkinen kannustaa kaikkia ainakin kokeilemaan vapaaehtoistyötä. Jos se ei tunnu omalta jutulta, siinä ei mitään menetäkään. Vapaaehtoistyö luo hyvää mieltä kaikille.

– Jokainen, joka on joskus auttanut toista ihmistä, tietää, millainen tunne siitä tulee.


Tutustu vapaaehtoistehtäviin Vantaan seurakunnissa osoitteessa https://vapaaehtoistyo.fi/kirkko-vantaalla

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.