null Kuinka tekisit Vantaasta paremman kaupungin? – Seurakuntien ideakilpailu kannustaa kaupunkilaisia luovuuteen

Ajankohtaista

Kuinka tekisit Vantaasta paremman kaupungin? – Seurakuntien ideakilpailu kannustaa kaupunkilaisia luovuuteen

Parempi Vantaa -ideakilpailuun voivat osallistua yksittäiset henkilöt tai vaikka koululuokat tai kaveriporukat.

Mitä tekisit, jos saisit jonkin verran rahaa käytettäväksi kotikaupunkisi parhaaksi? Vantaan seurakuntien Parempi Vantaa -ideakilpailussa yksityishenkilöt, koululuokat, yhdistykset tai vaikka kaveriporukat voivat kertoa ideansa paremman kaupungin luomiseksi. Voittajaehdotuksen esittäjä palkitaan 2 000 eurolla ja saa tukea idean toteuttamiseksi vuonna 2022.

Vantaan seurakuntien hankeasiantuntija Johanna Pohjantaival toivoo, että kaupungin kohentamista mietittäisiin monesta näkökulmasta ja että kilpailuun tulisi monenlaisia ideoita.

Niille ei aseteta muita rajoja kuin se, että idean esittäjä voi itse toteuttaa idean ensi vuoden aikana. Se voi tapahtua yhdessä kaupunginosassa tai olla jotakin sellaista, joka hyödyttää tai ilahduttaa koko kaupunkia.

– Jollekin parempi Vantaa voi olla yhtä kuin kauniimpi Vantaa ja hän käyttäisi rahan kauniin kukkaniityn istuttamiseen tai siihen, että joku rakennus maalattaisiin uudestaan. Jollekin se voi olla sosiaalisesti oikeudenmukaisempi Vantaa ja tarkoittaa sitä, että joukko koiranomistajia käy vuoden ajan palvelutalossa ilahduttamassa vanhuksia. Tai sitten se voisi olla vaikka iloisempi Vantaa ja tarkoittaa kaupunginosatapahtuman järjestämistä, Pohjantaival kertoo.

”Haluamme olla kirkkona keskellä kylää”

Ajatus ideakilpailusta syntyi, kun Vantaan seurakunnissa pohdittiin vapaaehtoistyötä ja kysyttiin kaupunkilaisilta heidän ajatuksiaan aiheesta. Vapaaehtoiset ovat kantava voima seurakuntien toiminnassa, ja heitä on paljon. Jotkut vanhat ajatukset vapaaehtoistyöstä kaipaisivat kuitenkin ravistelua.

– Usein seurakunta pitää lankoja käsissään ja määrittää, mitä vapaaehtoistyö on ja miten sitä tehdään. Me haluamme ajatella niin, että seurakunta voisi olla enemmänkin alusta ja mahdollistaja, ei se, joka määrittää asioita, Johanna Pohjantaival sanoo.

Seurakunnan ei tarvitse olla kaikessa huseeraamassa, vaan me tarjoamme idean toteutukseen pienen summan.

Seurakunnissa syntyi idea siitä, että entäpä jos pallo heitettäisiin kokonaan vantaalaisille ja he saisivat keksiä tavan tehdä hyvää ja tuoda iloa muille.

– Luotamme siihen, että vantaalaisilla on hyviä ideoita ja he pystyvät toteuttamaan niitä. Seurakunnan ei tarvitse olla kaikessa huseeraamassa, vaan me tarjoamme idean toteutukseen pienen summan. Toki jos voittajaidean toteutus vaatii tiloja, voidaan miettiä myös seurakuntien tilojen hyödyntämistä, Johanna Pohjantaival lupaa.

– Vantaan seurakunnat haluavat olla oikeasti kirkkona keskellä kylää ja kiinnostuneita siitä, mitä Vantaalla tapahtuu. Haluamme olla mukana tukemassa myös niitä asioita, jotka eivät ole meidän työtämme.

Vapaaehtoistoiminta antaa onnistumisen kokemuksia

Raadissa, joka valitsee kilpailun voittajan, on mukana myös Vantaan kaupungin edustaja, kaupunkikulttuuri- ja kuntalaispalveluiden koordinaattori Anne-Mari Ikonen.

– Parempi Vantaa-kilpailu mahdollistaa uudenlaista vapaaehtoistoimintaa, kun vantaalaiset pääsevät itse ideoimaan, miten he voisivat tehdä Vantaasta paremman paikan asua. Asukkaat pääsevät ideoidensa kautta vaikuttamaan oman asuinalueensa viihtyisyyteen, Ikonen sanoo.

Ikosen mukaan vapaaehtoistoiminnan rooli Vantaalla ylipäätään on merkittävää.

– Vapaaehtoistyö tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa ja välittää toisista ihmisistä. Kaupunki toimii vapaaehtoistoiminnan tukena ja mahdollistajana sekä kumppanina monien järjestöjen toiminnassa. Vapaaehtoistoiminta tuo myös merkityksellisyyden ja onnistumisen kokemuksia vantaalaisille sekä lisää hyvinvointia.

Kilpailu saattaa saada jatkoa

Parempi Vantaa -kilpailun tarkoitus ei ole tuoda seurakunnille lisää vapaaehtoisia, vaan enemmänkin muistuttaa siitä, että vapaaehtoistyötä voi tehdä kuka vain ja se voi olla hyvän tekemistä myös kertaluonteisesti.

– Tiedämme, että 2 000 euroa ei ole kauhean iso summa, mutta ajattelemme, että vapaaehtoistyö voi olla myös jotakin kepeää ja pientä. Parempi Vantaa -ideakilpailu järjestetään nyt ensimmäistä kertaa, mutta mahdollisesti tästä voi tulla osa pysyvää toimintaa tai voittajaidea voi olla sellainen, että se voidaan toteuttaa monesti, Johanna Pohjantaival sanoo.

Parempi Vantaa -kilpailu 1.9.–31.10.2021.  Lisätiedot parempivantaa.fi. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.