null Koronavuosi vähensi kirkosta eroamista – valtakunnallisesti kirkon jättäneitä oli marraskuussa yli 5 400 viimevuotista vähemmän

Osa lapsista rekisteröidään ensin väestörekisteriin ja kastetaan vasta sitten. Heidät tilastoidaan silloin kirkkoon liittyneiksi eli aikuiskasteisiin. Tänä vuonna tällaisia lapsia on koronan vuoksi tavallista enemmän, mikä kasvattaa kirkkoon kirkkoon liittyneiden määrää.

Osa lapsista rekisteröidään ensin väestörekisteriin ja kastetaan vasta sitten. Heidät tilastoidaan silloin kirkkoon liittyneiksi eli aikuiskasteisiin. Tänä vuonna tällaisia lapsia on koronan vuoksi tavallista enemmän, mikä kasvattaa kirkkoon kirkkoon liittyneiden määrää.

Ajankohtaista

Koronavuosi vähensi kirkosta eroamista – valtakunnallisesti kirkon jättäneitä oli marraskuussa yli 5 400 viimevuotista vähemmän

Kirkkoon liittyminen on tänä vuonna lisääntynyt. Tätä selittää kuitenkin lähinnä se, että vauvoja on koronariskin vuoksi kastettu tavallista myöhemmällä iällä.

Koronavuosi näkyy kirkon ja seurakuntien tilastoissa monille kenties hieman yllättävällä tavalla: kirkosta eroamisten määrä on vähentynyt verrattuna viime vuoteen.

Vaikka joulukuussa erotaan aina muita kuukausia enemmän, näyttävät valtakunnalliset luvut jäävän tällä kertaa jopa alle 50 000 eroon. Määrä olisi silloin yksi 2010-luvun pienimpiä. Viime vuonna kirkosta erosi 56 007 seurakuntalaista.

– Tarkkaa tutkimustietoa ilmiön syistä ei vielä ole. Varsinkin keväällä, kun korona iski päälle, tämä asia ei varmaan ollut ihmisillä päällimmäisenä mielessä. Kirkon jäsenyyttä tukeva tekijä voi olla kirkon vahva rooli ja profiloituminen auttamistyössä, tutkija Veli-Matti Salminen Kirkon tutkimuskeskuksesta arvioi.

Salmisen mukaan syksyllä vaikutusta on jonkin verran voinut olla myös Vastaamon tietomurrolla ja siitä syntyneellä keskustelulla vahvan tunnistautumisen tarpeellisuudesta. Eroa kirkosta -palvelu ei ole tällaista vaatinut, joten sen kautta tulevat erot ovat vähentyneet.

– Toisaalta digi- ja väestötietoviraston kautta, ja vahvan tunnistautumisen turvin, tapahtuvat erot rekisteröityvät väestötietojärjestelmään automaattisesti. Ne näkyvät kirkon jäsenrekisterissä yleensä heti seuraavana päivänä, kertoo tilastoasiantuntija Aki Niemi Helsingin seurakuntayhtymän rekisteripalveluista.

Joka tapauksessa fakta on, että marraskuun loppuun mennessä kirkosta eroamiset ovat koko maassa vähentyneet useilla tuhansilla. Vuoden 2019 marraskuun loppuun mennessä kirkosta erosi 38 812 henkeä. Tänä vuonna vastaava luku on 33 399.

Liittymisluvuissa näkyy kasteiden siirtäminen

Myös kirkkoon liittyminen on lisääntynyt – joskin kyse on osin tilastoharhasta. Tänä vuonna kirkkoon liittyjissä on nimittäin poikkeuksellisen paljon alle yksivuotiaita, jotka on ensin liitetty väestörekisteriin ja vasta sitten kastettu.

– Monet vanhemmat ovat siirtäneet kasteita myöhempään ajankohtaan sen sijaan, että vauva olisi kastettu aivan pienenä. Kirkon kannalta tässä on positiivista se, että kevään kastetilastojen notkahdus ei jäänyt pysyväksi, Salminen sanoo.

Pääkaupunkiseudulla suunta on sama kuin valtakunnallisesti.

Kirkkoon liittymisiä on tänä vuonna ollut marraskuun loppuun mennessä 17 187, kun viime vuonna vastaava luku oli marraskuun lopussa 15 300. Salminen arvioi, että noin 1 500 tästä liittyneiden aiempaa suuremmasta määrästä selittyy myöhemmillä kasteilla.

Pääkaupunkiseudullakin kirkosta erottiin aiempaa vähemmän

Pääkaupunkiseudulla suunta on sama kuin valtakunnallisesti. Kirkosta eroaminen on Kauniasten seurakuntayhtymää lukuun ottamatta vähentynyt pääkaupunkiseudulla. Kauniaisissa eroajia oli viime vuonna marraskuun loppuun mennessä 43, nyt 53.

Espoossa kirkosta eronneita oli viime vuoden marraskuun loppuun mennessä 2 215, nyt heitä on ollut selvästi vähemmän eli 1 964. Vantaalla oli viime vuoden marraskuussa kirkosta eronnut 1 693 henkeä, tänä vuonna eroajia oli 1 571.

Helsingissä kirkosta eronneiden määrä oli vuoden 2019 marraskuun loppuun mennessä 5 252 henkeä. Tänä vuonna kirkosta eroajia on ollut vähemmän eli 5 001 henkeä.

Yhteensä kirkosta eronneita oli pääkaupunkiseudulla 613 viimevuotista vähemmän.

Kirkkoon liittyjien määrä on kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa kasvanut. Tämä selittyy lähinnä sillä, että pääkaupunkiseudullakin on satoja lapsia kastettu ja liitetty kirkkoon vasta sen jälkeen, kun heidät on ensin kirjattu väestörekisteriin. Helsingissä on muutaman kymmenen hengen kasvu liittyjissä myös vanhemmissa ikäluokissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.