null Naatus: Kirkollisvero on kirkossa tabu

Puheenvuorot

Naatus: Kirkollisvero on kirkossa tabu

Kirkossa ei puhuta rahasta suoraan, koska niin ei ole ollut tapana tehdä. Aika on ajanut vaikenemisen ohi.

Kirkon jäsenet pohtivat kirkollisveroa verraten sitä muihin menoihinsa. Mitä rahalla saa ja mitä saisi, jos sitä ei maksaisi? Tämä näkyy myös kirkosta eroamiseen liittyvissä perusteluissa. Kirkosta erotaan useammin rahan takia kuin muista syistä. 

Mitä tulee kirkon sisäiseen keskusteluun, kirkollisvero on tabu. Veron yksilöllisistä ja konkreettisista puolista ei mielellään puhuta. Ja se on sääli. Kirkon jäsenellä tulisi olla mahdollisuus keskustella jäsenyytensä vaikutuksesta ja merkityksestä tavoilla, jotka häntä itseään kiinnostavat. Raha on yksi niistä.

Jäsen ei saa kirkollisverorahalla välttämättä itselleen mitään. Kirkko palvelee kaikkia – riippumatta jäsenyydestä.  Se on ollut tähän asti kirkon vahvuus. 
Tabu on osaltaan myös kaunis asia. Se kertoo siitä, että halutaan suojella jotain. Kirkossa on ollut hyvä tarkoitus suojella sitä arvoa, että palvelemme kaikkia ihmisiä rahojen perään kyselemättä. Aika on ajanut tästä ohi.  

Onko niin, että kirkon tulee yhä kustantaa kaikkien ihmisten hautajaiset ja avioliiton siunaukset riippumatta siitä, ovatko he maksaneet veroja vai ei?

Kirkolla ei ole enää varaa palvella kaikkia yhtä kattavasti kuin mihin on totuttu. Jäsenmäärän laskiessa kirkon jäsenet maksavat suhteessa koko ajan suurempaa osuutta myös ei-jäsenten palveluista. Tämä johtaa lopulta palvelujen ja toimintamuotojen karsimiseen tai siihen, että palveluista pitää alkaa maksaa.

Tämä on teologinen kysymys, joka pitää myös ratkaista sellaisena. Onko niin, että kirkon tulee yhä kustantaa kaikkien ihmisten hautajaiset ja avioliiton siunaukset riippumatta siitä, ovatko he maksaneet veroja vai eivät? Valtiolta tuleva hyvitys hautaustoimesta ei kata siitä koituvia kustannuksia, joten loppuosan maksavat kirkon jäsenet. 

Onko kirkko olemukseltaan sellainen yhteisö, jossa jokainen ihminen ja hänen kuolematon sielunsa on aina tärkeämpi kuin se, mikä hänen suhteensa kirkon jäsenyyteen on? Vai onko kirkko yhteisö, joka tarjoaa palvelunsa ennen kaikkea jäsenilleen, ja muita palvellaan rahaa vastaan mahdollisuuksien mukaan? 

Olipa vastaus kumpi tahansa, kirkon jäsenellä on oikeus saada selvä vastaus. 

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.