null Körtit järjestävät Star Wars -seuroja – jedit opettavat jättämään hötkyilyn

Kuvalähde Venny Soldan-Brofeldtin Heränneitä-teos vuodelta 1898. Kuva Sakari Hukka.

Kuvalähde Venny Soldan-Brofeldtin Heränneitä-teos vuodelta 1898. Kuva Sakari Hukka.

Hyvä elämä

Körtit järjestävät Star Wars -seuroja – jedit opettavat jättämään hötkyilyn

”Tarkoituksena on tuoda esiin körttien sanomaa ja viihdyttää itseämme”, toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen sanoo.

Körttiläisen herätysliikkeen Herättäjä-Yhdistys julkaisee netissä yhdeksän seurapuheen sarjan, joka kiinnittyy Star Wars -elokuviin. Videotempaus johdattelee katsojia 18. joulukuuta ensi-iltaan tulevaan elokuvaan Star Wars: The Rise of Skywalker. Seurapuheet julkaistaan joulukuun aikana Herättäjä-Yhdistyksen internetsivulla.

Videoseurat koostuvat lyhyestä miniseurapuheesta, virsisäkeistöstä ja mahdollisista katsojista. Ajatus Star Wars -seuroista syntyi Herättäjä-Yhdistyksen toimistossa, joka sijaitsee Lapualla. Puheiden pitäjiksi löytyi liikkeen vapaaehtoisia eri puolilta Suomea.

– Körteissä on paljon Star Wars -nörttejä. Tarkoituksena on tuoda esiin herännäisyyden sanomaa ja samalla viihdyttää meitä itseämme. Luultavasti luvassa on kristillisiä puheita, jotka sisältävät elokuvien tulkintaa, Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen (sij.) sanoo.

Olitpa jedi tai körtti, älä suorita elämää

Star Wars -elokuvat tarjoavat Kalle Hiltusen mukaan kristillisille seurapuheille hyvän lähtökohdan, koska niissä käydään hyvän ja pahan välistä taistelua. Kuten körttiläisyydessä, niissäkin hyvän ja pahan välinen raja kulkee yksittäisen ihmisen sisimmässä.

Star Wars -elokuvien jediliike kaapuineen ja mystisine oppeineen tuo mieleen tosielämän uskonnolliset sääntökunnat. Jedien elämänotteessa voi nähdä yhtymäkohdan myös körttiläisyyteen, joka korostaa ihmisen pienuutta ja ikävöivää uskoa.

Star Wars: The Rise of Skywalker saa ensi-iltansa 18. joulukuuta. Kuva Disney.

Star Wars: The Rise of Skywalker saa ensi-iltansa 18. joulukuuta. Kuva Disney.

– Jedien pitää suostua voiman virtaan ja siihen, että elämä ei riipu ihmisen omista suorituksista. Herännäisessä eetoksessa asiat jätetään Jumalalle. Paavo Ruotsalainen korosti, että murheen vallassa olevan ihmisen ei kannata lähteä itse hötkyilemään, Hiltunen sanoo.

Ajatuksen Star Wars -videoseuroista keksi Herättäjä-Yhdistyksen järjestösihteeri Hanna Tuura.

– Minä olen siihen syyllinen. Olen körtti ja Star Wars -fani, molempia kokonaan, Tuura vahvistaa.

Kun menet ensi-iltaan, pidä seurat

Perinteisissä körttiseuroissa Siionin virsien veisaaminen vuorottelee hiljaisuuden ja lyhyiden etukäteen suunnittelemattomien puheiden kanssa. Hanna Tuura kokee elokuvasarjaan liittyvät seurat luonteviksi, sillä körteillä on tapana järjestää seuroja erilaisten elämäntapahtumien kuten syntymäpäivien ympärille.

– Körttiseuroissa puhutaan hengellisistä asioista, mutta tarttumakohtana on usein elämän herättämä oivallus tai kysymys. Meistä keski-ikäisistä moni on kasvanut aikuisiksi sinä aikana, kun elokuvasarja on ollut tekeillä. Myös elokuvan äärellä körtille on luontaista kysyä, minkälaisia väitteitä maailmasta siinä esitetään ja olisiko näin myös hengellisessä elämässämme, Tuura sanoo.

Kuva Herättäjä-Yhdistys.

Kuva Herättäjä-Yhdistys.

Videoseurojen ensimmäisen seurapuheen pitävä Tuura jää pohtimaan vielä yhtä körttien ja avaruussaagan yhtymäkohtaa. Monet tosielämän körtit osallistuvat yhteiskunnalliseen ja poliittiseen toimintaan. Samoin tekevät Star Wars -elokuvien jedit.

– Osallistuminen nähdään myönteisenä asiana. Herännäisyys ei aja liikkeenä poliittisia asioita, mutta yksilöinä körtit toimivat aktiivisesti monissa poliittisissa puolueissa. Tällä hetkellä körtit ovat esillä erityisesti yhdenvertaisuuteen liittyvissä asioissa.

Herännäisyys eli körttiläisyys on yksi evankelis-luterilaisen kirkon herätysliikkeistä. The Rise of Skywalker -elokuva päättää yhdeksän Star Wars -elokuvan kokonaisuuden, joka alkoi toukokuussa 1977.

Star Wars -elokuviin perustuvat videoseurapuheet julkaistaan Herättäjä-Yhdistyksen internetsivulla seuraavina iltoina klo 21:

Pe 6.12. Episodi I: Pimeä uhka (The Phantom Menace)

la 7.12. Episodi II: Kloonien hyökkäys (Attack of the Clones)

su 8.12. Episodi III: Sithin kosto (Revenge of the Sith)

pe 13.12. Episodi IV: Uusi toivo (A New Hope)

la 14.12. Episodi V: Imperiumin vastaisku (The Empire Strikes Back)

su 15.12. Episodi VI: Jedin paluu (Return of the Jedi)

pe 20.12. Episodi VII: The Force Awakens

la 21.12. Episodi VIII: The Last Jedi

su 22.12. Episodi IX: The Rise of Skywalker

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.