null Herättäjä-Yhdistyksessä kahdet yt-neuvottelut – ”Herättäjäjuhlien peruminen aiheutti hätätilan”

Herännäisyyden keskusjärjestön Herättäjä-Yhdistyksen talous on kärsinyt vakavasti koronaepideamiasta.

Herännäisyyden keskusjärjestön Herättäjä-Yhdistyksen talous on kärsinyt vakavasti koronaepideamiasta.

Ajankohtaista

Herättäjä-Yhdistyksessä kahdet yt-neuvottelut – ”Herättäjäjuhlien peruminen aiheutti hätätilan”

Koronaepidemian vuoksi yhdistyksen miltei kaikki tulot ovat loppuneet, eikä palkkoja voida maksaa.

Herännäisyyden eli körttiläisyyden keskusjärjestö Herättäjä-Yhdistys on joutunut vakavaan talouskriisiin koronaepidemian vuoksi. Herännäisyyden ydintoimintoa ovat niin sanotut siioninvirsiseurat. Niissä kerätyt kolehdit ovat Herättäjä-Yhdistykselle lähes ainoa tulonlähde.

Kun koronaepidemian vuoksi kaikki kevään seurat ja seurakuntien kirkkopyhät peruttiin, yhdistyksen tulot loppuivat lähes kokonaan.

Useat työntekijät ovat ilmaisseet Kirkko ja kaupungille, että päätös kutsua toiminnanjohtaja töihin ei tunnu reilulta.

Maaliskuussa Herättäjä-Yhdistys kävi yt-neuvottelut. Niiden tuloksena kaikki työntekijät toiminnanjohtaja mukaan lukien päätettiin lomauttaa. Kun Suomen hallitus päätti kieltää yli 500 hengen tilaisuudet heinäkuun loppuun asti, jouduttiin perumaan myös herättäjäjuhlat.

– Herättäjäjuhlien peruminen ja seuratoiminnan alasajo epidemian ajaksi merkitsee useiden satojen tuhansien eurojen tulojen menetystä. Tämä on yhdistykselle todellinen hätätilanne, sanoo Herättäjä-Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Tapani Rantala.

Herättäjä-Yhdistyksen vuosibudjetti on viime vuosina ollut noin kaksi miljoonaa euroa. Nyt edessä on toinen yt-kierros.

Rahoitusta haetaan muun muassa EU:lta

Toisin kuin monien herätysliikkeiden keskusjärjestöt, Herättäjä-Yhdistys ei ole Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virallinen lähetysjärjestö. Tästä seuraa, ettei Herättäjä-Yhdistykselle voida myöntää kirkon lähetysmäärärahoja. Yhdistyksen toiminnanjohtajan Simo Juntusen mukaan tilannetta vaikeuttaa se, että säätiöiden ja yhdistysten on yrityksiä vaikeampi saada avustuksia koronahaittojen minimoimiseksi.

– Tällä hetkellä Herättäjä-Yhdistys etsii EU:n eri rahastoista avustusta. Lisäksi selvitämme, millaisia avustuksia Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksesta STEA:sta olisi saatavilla. Monien kulttuuritapahtumien järjestäjät odottavat, tuleeko valtiolta avustuspaketteja. Avustuksia on tarkoitus hakea lähiviikkojen aikana aktiivisesti myös kirkon ja seurakuntien suunnasta sekä etsiä kaikkia mahdollisia avustustahoja yhteiskunnasta, Juntunen sanoo.

Minulle hallituksen ratkaisu tuli yllätyksenä, mutta ymmärrän hyvin päätöksen perusteet. 
– Simo Juntunen

Maaliskuussa pidettyjen yt-neuvottelujen päätös oli, että myös toiminnanjohtaja lomautetaan. Herättäjä-Yhdistyksen hallitus kuitenkin päätti, että se kutsuu Juntusen töihin. Samalla hallitus asetti Juntuselle tehtäväksi vaihtoehtoisten rahoituslähteiden hankkimisen.

Useat työntekijät ovat ilmaisseet Kirkko ja kaupungille, että päätös kutsua toiminnanjohtaja töihin ei tunnu reilulta, koska körttiläisyydessä kaikki ihmiset ovat samalla viivalla. Niinpä yt-neuvotteluissakin oli ajatuksena, että johtoa myöten kaikki luopuvat omastaan yhteisen hyvän vuoksi. Monet olivat myös valmistautuneet hoitamaan yhdistyksen asioita jopa lomautettuna.

– Ilman muuta hallituksen päätös tuntuu muita työntekijöitä kohtaan epäreilulta, Juntunen sanoo.

– Tämänhetkinen lomautuksen peruminen ei kuitenkaan tarkoita, etteikö myöhemmässä vaiheessa myös toiminnanjohtaja kantaisi kortta kekoon. Minulle hallituksen ratkaisu tuli yllätyksenä, mutta ymmärrän hyvin päätöksen perusteet, hän sanoo.

Herättäjä-Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Tapani Rantala vetoaa körttikansaan, että se käyttäisi nyt lahjoituksiin edes osan siitä summasta, joka olisi kulunut, mikäli he olisivat osallistuneet Kauhavan herättäjäjuhlille. Kuva: Jukka Granström

Herättäjä-Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Tapani Rantala vetoaa körttikansaan, että se käyttäisi nyt lahjoituksiin edes osan siitä summasta, joka olisi kulunut, mikäli he olisivat osallistuneet Kauhavan herättäjäjuhlille. Kuva: Jukka Granström

Kesällä herättäjäjuhlia vietetään ”etänä”

Koronaepidemian seurauksena Herättäjä-Yhdistys on ryhtynyt järjestämään verkkoseuroja Facebookissa. Seurojen tallenne julkaistaan myös YouTubessa. Ensi kesänä perinteinen Herättäjäjuhlien Körttiradio toteutetaan 3.–5. heinäkuuta. Netin kautta toteutettavilla ”etäherättäjäjuhlilla” Körttiradio lähettää ohjelmaa vuorokauden ympäri.

Tapani Rantala uskoo, että vaikka nyt Herättäjä-Yhdistys on vakavassa pulassa, itse herännäisyys voi kokea renessanssin.

– Herännäisyys on tavallisen seurakuntaväen herätysliike, joka ei esitä moralistisia vaatimuksia vaan se keskittyy uskon ja kaipauksen salaisuuteen. Se palvelee Kristuksen kohtaamista seuroissa veisattavilla virsillä ja puheilla, hän sanoo.

Herättäjä-Yhdistyksellä on vain muutama tuhat varsinaista jäsentä, mutta seuraliikkeen kannatus on paljon laajempi. Tavanomaisesti herättäjäjuhlille kokoontuu noin 20 000 seuravierasta, ja juhlat ovat Herättäjä-Yhdistyksen taloudelle elintärkeät.

– Olen ehdottanut, että monet, jotka tänäkin vuonna olisivat tulleet juhlille, lahjoittaisivat nyt Herättäjä-Yhdistykselle sen summan rahaa, joka olisi tuohon viikonloppuun mennyt. Jos kolmekin tuhatta ihmistä laittaisi satasen, sillä melkein olisi kuitattu se vaje, joka nyt jää kassaan, Rantala sanoo.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.