null Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtajaksi valittu Kalle Hiltunen: ”Seurat eivät ole poliittinen tilaisuus” 

Kalle Hiltunen on ollut Herättäjä-Yhdistyksen pappina vuodesta 2012 asti. Hän oli mukana myös, kun yhdistyksen oma lehti Hengellinen kuukauslehti uudistettiin Hengeksi.

Kalle Hiltunen on ollut Herättäjä-Yhdistyksen pappina vuodesta 2012 asti. Hän oli mukana myös, kun yhdistyksen oma lehti Hengellinen kuukauslehti uudistettiin Hengeksi.

Ajankohtaista

Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtajaksi valittu Kalle Hiltunen: ”Seurat eivät ole poliittinen tilaisuus” 

Kansanliikkeessä mielipiteitä ei voida sanella ylhäältä päin, toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen sanoo.

Herännäisyyden eli körttiläisyyden keskusjärjestö Herättäjä-Yhdistys on valinnut eilen uudeksi toiminnanjohtajakseen pappi, teologian lisensiaatti Kalle Hiltusen, 39.

– Mielipidemittausten perusteella näyttää siltä, että yhdessä ääripäässä ovat Asematunnelissa traktaatteja jakavat uskovaiset, ja toisessa taas se joukko, jota uskonto ei kiinnosta. Herännäisyys on ikävöivän ja hauraan uskon puolustaja, joten se ehkä asettuu näiden ääripäiden väliin. Uskon, että sillä on sanottavaa myös tämän ajan ihmiselle, Hiltunen sanoo.

Alun perin pohjoissavolaisesta Nilsiästä lähtöisin olevalle Hiltuselle herännäisyys oli tuttua jo lapsuudenkodissa, jossa järjestettiin Siionin virsi -seuroja.

– Körttiliike imaisi minut vielä vahvemmin mukaansa teologian opintojen yhteydessä Helsingissä, hän sanoo.

Kun Jumala on niin suuri, ettei hänestä rohjeta puhua kovin varmoin äänenpainoin, körttiliikkeessä on tavattu suuntautua yhteiskunnallisesti. Herännäisyyttä on sen vuoksi myös arvosteltu, ja on väitetty, että liike on politisoitunut. Hiltunen ei niele kritiikkiä sellaisenaan.

Herännäisyydessä on aina vieroksuttu sitä, että liikkeen kannattajille saneltaisiin, miten pitää elää ja ajatella.

– Siionin virsi -seurat eivät ole poliittinen tilaisuus. Seuratuvan ovella ei koskaan kysellä ihmisten mielipiteitä eettisistä tai poliittisista kysymyksistä, hän sanoo.

Se, että monet körtit avoimesti puolustavat muun muassa sateenkaariväkeä, nousee Hiltusen mielestä kuitenkin suoraan uskonelämän ytimestä.

– Herännäisyys korostaa Jumalan armon avaruutta. Se armo on niin kattavaa, että kukaan ihminen ei sen edessä voi mestaroida ja tuomita muita ihmisiä. Niinpä on luonnollista, että körtti puolustaa myös seksuaalivähemmistöjä tai muita marginaaleissa eläviä ihmisiä, Hiltunen linjaa.

– Toisaalta herännäisyydessä on aina vieroksuttu sitä, että liikkeen kannattajille saneltaisiin, miten pitää elää ja ajatella. Herännäisyys on kansanliike, ja kansanliikkeissä mielipiteitä ei voida sanella ylhäältä päin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.