null Tämä kolahti: The Last Jedi kaataa avaruussaagan patriarkaatit

Nuori Rey (Daisy Ridley) etsii omaa paikkaansa kosmoksessa.

Nuori Rey (Daisy Ridley) etsii omaa paikkaansa kosmoksessa.

Hyvä elämä

Tämä kolahti: The Last Jedi kaataa avaruussaagan patriarkaatit

Ohjaaja Rian Johnson tekee kaikkensa, jotta Star Wars -traditio pysyisi tuoreena. Kertomuksen jännite ei enää synny päähenkilön suhteesta kilpaileviin patriarkaatteihin.

Aluksi varoituksen sananen: tästä jutusta käy ilmi joitakin The Last Jedi -elokuvan juonenkäänteitä. Mikäli haluat varmistaa tuoreen katsomiskokemuksen, lue juttu vasta elokuvan nähtyäsi.

Jos haluat tietää juonesta vielä enemmän, sen tiivistelmä löytyy Wikipediasta.

Viime viikolla levitykseen tullut The Last Jedi on suoraa jatkoa kahden vuoden takaiselle elokuvalle The Force Awakens. Elokuvat ovat osa uutta trilogiaa, joka rakentuu alkuperäisen Star Wars -kertomuksen tuttujen elementtien varaan.

The Last Jedi tuo mieleen maailmanpolitiikan, jossa demokraattiset voimat ovat usein alakynnessä.

The Force Awakens -elokuvassa Harrison Ford palasi Han Solon rooliin. Comebackin tekivät myös Carrie Fisher kenraaliprinsessa Leiana ja lelulaatikoista tuttu avaruusalus Millennium Falcon. Mystinen "voima" sai kantajia uudesta sukupolvesta, ja tarinan käänteet vetivät heidät mukaan valon ja pimeän väliseen metafyysiseen taisteluun.

The Force Awakens -elokuvan innostunut vastaanotto muistutti tilannetta, jossa Aku Ankka -lehti kolahtaisi postiluukusta vuosien tauon jälkeen. Katsokaa, tässä ovat Aku ja veljenpojat, tuolla Roopen rahasäiliö!

Kotiin palaamisen tunteen ohella katsoja sai lupauksen uudesta: päähenkilö on nyt nuori nainen, omaa paikkaansa kosmisessa draamassa etsivä Rey (Daisy Ridley).

Ensimmäinen ritarikunta jahtaa vastarintaliikkeen rippeitä galaksin halki.

Ensimmäinen ritarikunta jahtaa vastarintaliikkeen rippeitä galaksin halki.

Tähän asti kaikki näytti helpolta. Toinen osa näyttää, mihin saakka saagan uusi tuleminen kantaa.

Viime viikolla levitykseen tullut The Last Jedi tuo mieleen nykyisen maailmanpolitiikan, jossa demokraattiset voimat ovat usein alakynnessä. Epätoivoinen vastarintaliike pakenee Ensimmäisen ritarikunnan ylivoimaa galaksin halki. Alkuperäisen trilogian keskushahmo Luke Skywalker (Mark Hamill) tekee tiliä menneisyydestään.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Rian Johnson tekee kaikkensa, jotta traditio pysyisi tuoreena.

Patriarkaattien kaatumista alleviivataan kohtauksella, jossa pyhät kirjoitukset sisältävä pyhättö palaa.

Alkuperäisessä Star Wars -trilogiassa metafyysisen "voiman" hyvää ja pahaa puolta edusti kaksi keskenään kilpailevaa koulukuntaa, jedit ja pimeän puolen valinneet sithit. Aikuiseksi kasvaessaan voiman kantaja joutui valitsemaan tiensä näiden kahden patriarkaatin välillä.

Nyt kertomuksen jännite ei synny nuoren jedikokelaan suhteesta hänen sielustaan kilpaileviin opettajiin. Rey saa väsyneeltä ja pettyneeltä Lukelta vain vihjeen suunnasta. Sen jälkeen tarvittavan viisauden on löydyttävä omasta sisimmästä.

Itseään etsivän Reyn peilinä toimii samaan sukupolveen kuuluva levoton nuorukainen Kylo Ren (Adam Driver), joka etsii vastauksia pimeältä puolelta.

Johnson alleviivaa patriarkaattien kaatumista muun muassa kohtauksella, jossa jedien pyhät käsikirjoitukset sisältävä pyhättö palaa.

Juonellisesti ratkaisut tuntuvat tuoreilta. Kenties ne ovat myös samastuttavia nuorelle katsojalle, jonka elämässä poliittisten ja uskonnollisten traditioiden ote on löyhä.

Mutta kuten oikeassa elämässä, myös fiktiossa unohtunut traditio saattaa tulla uudestaan ajankohtaiseksi. Edellyttäähän jo draaman kaari sitä, että Reyn itsetuntemus kasvaa ja kysymykset syvenevät seuraavassa elokuvassa.

Elokuvan loppu antaa selvän vihjeen siitä, että Johnson on ymmärtänyt asian. Siksi uusi trilogia voi hyvinkin kasvaa enemmäksi kuin peliteollisuuden oheistuotteeksi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Körtit järjestävät Star Wars -seuroja – jedit opettavat jättämään hötkyilyn

Hyvä elämä

”Tarkoituksena on tuoda esiin körttien sanomaa ja viihdyttää itseämme”, toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen sanoo.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.