null Kun korona sulki seurakuntien kerhot, ohjaajat tekivät askarteluvideoita ja rastiratoja maastoon

Marika Pulkkinen (kuvassa vasemmalla) ja Margit Pulkkinen ovat suunnitelleet lapsille etätekemistä Laajasalon kirkolla. – Ikkunoista näkee pihoilla pörrääviä lapsia, joista huomaa, miten valtava tarve heillä on nähdä toisiaan. Tervetuloa kerhoon taas syksyllä!

Marika Pulkkinen (kuvassa vasemmalla) ja Margit Pulkkinen ovat suunnitelleet lapsille etätekemistä Laajasalon kirkolla. – Ikkunoista näkee pihoilla pörrääviä lapsia, joista huomaa, miten valtava tarve heillä on nähdä toisiaan. Tervetuloa kerhoon taas syksyllä!

Ajankohtaista

Kun korona sulki seurakuntien kerhot, ohjaajat tekivät askarteluvideoita ja rastiratoja maastoon

Kekseliäät kerhojen ohjaajat lievittävät ikävää myös soittamalla lapsille ja lähettämällä postissa puuhapaketin.

Seurakuntien lapsi- ja nuorisotyöntekijät ovat poikkeustilanteessa soittaneet WhatsApp-puheluita, tehneet Facebook-suunnistusratoja ja postittaneet lapsille askartelutehtäviä ja videoita. Moni seurakunnan työntekijä on ottanut digiharppauksen.

– Kerholaiset ikävöivät kovasti tuttuja ohjaajia. Meilläkin on ollut lapsia ikävä, kertoo Roihuvuoren seurakunnan lastenohjaaja Marika Pulkkinen, joka ohjaa yhdessä Margit Pulkkisen kanssa teatteri- ja tyttökerhoa sekä varhaiskasvatuksen päiväkerhoa.

He ovat soittaneet kerholaisilleen ja lähettäneet puuhapaketteja, joista on löytynyt askartelumalleja ja väritystehtäviä.

– Lapset ovat olleet yllättyneitä ja ilahtuneita WhatsApp-puheluista. Näköyhteyden saaminen on ollut puolin ja toisin tärkeää.

Varhaiskasvattajat miettivät myös sitä, ettei lapsille kertyisi liikaa ruutuaikaa. 

– Meidän pitää miettiä, tarjoaako yhteydenottomme myös jotain muuta kuin koneella olemista. Ihan perinteinen posti onkin osoittautunut lapsille isoksi iloksi.

Työntekijät ottivat digiloikan

Herttoniemen seurakunnan lastenohjaajat Marika Sointula ja Elisabeth Bäckman soittivat läpi seurakunnan WhatsApp-listalla olevat parisataa perhettä. Perhe- ja päiväkerholaisille on lähetetty pieniä tarinoita ja videoita.

– Moni perhe on kiitellyt soittokierroksesta ja siitä, että etsimme aktiivisesti avuntarpeessa olevia perheitä. Kaikenlainen puuha, kuten askartelut ja tehtävät on otettu ilolla vastaan, kertoo varhaiskasvatuksen ohjaaja Tiina Koivulintu.

– Teimme iltapäiväkerholaisille rastiradan tuttuun ympäristöön kirkon lähettyville. Toinen rastirata rakennettiin QR-koodeilla Facebookiin kaikille alueen lapsille. Innokkaimmat ehtivät kiertämään sen jo tunnin sisään siitä, kun viesti radasta kilahti kännykkään.

Paavalin seurakunnan perhetyönohjaaja Tuija Heinonen kertoo, että heidän tiiminsä on tehnyt vauvamuskarilaisille videoklippejä ja pyhäkoulusta kotipyhisversiot.

– Olemme haastaneet lapset suunnittelemaan kotiin oman hiljentymispaikan tai kirkon esimerkiksi legoista, piirtämällä tai tekemällä majan. Lapset saavat kuvata niitä ja lähettää kuvat meille. Laitamme kuvia näkyville ja arvomme palkintoja niitä lähettäneiden kesken.

Video innostaa askartelemaan tai kokkaamaan

Toivon aarteet on Tuomiokirkkoseurakunnan kanava, joka löytyy Facebookista ja Instagramista.

– Esimieheni oli puhunut pitkään materiaalin tekemisestä nettiin. Nyt, kun tuli poikkeustila, oli aikaa opetella videoiden tekemistä puhelimella ja mikrofonin avustuksella. On ollut mukava oppia uutta ja saada vaihtelua, mutta kerholaisia on ikävä, kertoo nuorisotyönohjaaja Nana Honkasalo.

Honkasalo tekee videoita yhdessä työparinsa Hanna Ikäheimon kanssa. Osa niistä kannustaa kokkailemaan tai askartelemaan, osa viihdyttää tai opettaa uutta.

– Videoissamme on palautteen perustella kiva tunnelma. Yksi kaverini soitti juuri, että arvaa miksi hän on menossa kauppaan. Partioviikolle tekemämme nuotioherkkuvideo oli saanut hänen lapsensa himoitsemaan suklaabanaaneita.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.