null Iltapäiväkerho toimii WhatsAppissa, pappi tarjoaa etänä läksyapua ja nuorisotyöntekijä chattailee – kotona olevia lapsia ja nuoria tuetaan luovasti

Korona hiljensi koulut ja iltapäiväkerhot. Iltapäiväkerhonohjaaja Niko Lusenius Kallion seurakunnasta pitää nyt ”Lusen karanteenikerhoa” WhatsAppin välityksellä.

Korona hiljensi koulut ja iltapäiväkerhot. Iltapäiväkerhonohjaaja Niko Lusenius Kallion seurakunnasta pitää nyt ”Lusen karanteenikerhoa” WhatsAppin välityksellä.

Hyvä elämä

Iltapäiväkerho toimii WhatsAppissa, pappi tarjoaa etänä läksyapua ja nuorisotyöntekijä chattailee – kotona olevia lapsia ja nuoria tuetaan luovasti

”Chatissa kuuluu nuorten hätä”, kertoo netissä keskustelukanavia pyörittävä Ville Viljakainen.

Koronavirus pakottaa ihmiset pysyttelemään kotona, mutta lasten ja nuorten parissa työskentelevät ovat keksineet tapoja jatkaa työtään.

Yksi heistä on Kallion seurakunnassa iltapäiväkerhonohjaajana työskentelevä Niko Lusenius. Torstaista 19.3. alkaen Lusenius on pitänyt ”Lusen karanteenikerhoa” WhatsAppin välityksellä.

Yhteydenpito lasten ja nuorten kanssa on Luseniukselle tuttua. Hänet tunnetaan tubettaja Lusena, jolla on YouTubessa yli 50 000 tilaajaa. Nyt yhteydenpidon välineeksi valikoitui WhatsApp, koska sitä käyttävät myös pienimmät koululaiset.

– Mietin kollegani Anni Kormilaisen kanssa, mitä voisimme nyt tehdä. Sitten tein Instagram Storyn siitä, että jos kiinnostaa Lusen karanteenikerho, tervetuloa, tässä numero.

Lusen karanteenikerho on tarkoitettu 1.–6.-luokkalaisille ja toimii arkipäivisin kello 13–14. Karanteenikerhoa on mainostettu myös Kallion seurakunnan Facebook-sivuilla.

– Voin vastata lapsille kirjoittamalla, videoilla ja ääniviesteillä. Saatan vastata myös yksityisviestillä, jos on asiallisia kysymyksiä. Puhun tilanteesta ja fiiliksistäni ja kyselen, miltä lapsista tuntuu. Yksikin voimaviesti voi nyt tuntua hyvältä ja tsempata, Lusenius sanoo.

Pappi pääsi tenttaamaan kertotauluja

Leppävaaran seurakunnan papilla Aija Pöyrillä oli polvessaan mahtava leikkausarpi. Hänellä oli myös tylsää.

Pöyri oli ollut polvileikkauksen vuoksi sairauslomalla jo viisi viikkoa, kun koronaepidemia puhkesi kunnolla.

Hän sai idean. Hän kirjoitti Facebookiin viestin eristyksissä olevien tuttujen perheiden vanhemmille:

”Valitettavasti tunnen lapsianne aika huonosti, ei siis ole sellaista kontaktia että olisin automaattisesti tuttu aikuinen. Mutta niin tutut kuin tuntemattomat lapset voi halutessaan lykätä videopuheluun kanssani.”

Pöyri kertoi voivansa jeesiä läksyissä, esitellä polvensa leikkausarpea, ihailla kädentuotoksia ja huokailla että joo, sun vanhemmat on kyllä välillä vähän rasittavia.

”Anything. Ai niin! Oon hyvä lukemaan kirjoja ääneen. Kaikenlaisia ja kaikenikäisille.”

Yhteydenottoja alkoi tulla. Tähän mennessä Pöyri on saanut muun muassa tentata kertotauluja ja kuunnella soittoläksyjä. Polven upeaa leikkausarpea kukaan ei ole vielä halunnut nähdä.

– Mulla on kivaa! Pöyri hihkuu puhelimessa.

Pöyri ei pysty tarjoamaan apuaan kaikille eristyksissä kököttäville perheille. Hän kannustaa muita ehtiväisiä auttamaan omissa lähipiireissään. Itse kukin saattaa tuntea lapsia, jotka kaipaavat videoseuraa.

Nuorten hätä koronaepidemiasta kuuluu Saapas-chatissa

Nuori kirkko ry:n Saapas-toiminnan vetäjä Ville Viljakainen tietää, että koronaepidemia huolettaa nuoria.

Saapas on erityisnuorisotyötä, jonka koulutetut vapaaehtoiset päivystävät normaalisti kaduilla, festareilla ja netissä.

Kun koronaepidemia alkoi, Saapas keskittyi nettiin.

– Suurimmat paukkumme ovat tällä hetkellä chatissa, jota pidämme Mieli ry:n ylläpitämällä tukinet.net-sivustolla, Viljakainen kertoo.

– Siellä nuoret kyselevät, voivatko he käydä kaupassa tai tavata kavereita.

Saappaan chattiin pääsee tästä linkistä.

Nyt poikkeusoloissa kaikki kädet ja aivot ovat tervetulleita.
– Saapas-toiminnan vetäjä Ville Viljakainen

Moni nuori pelkää yksinäisyyttä – etenkin, jos kavereita on ennestäänkin vähän.

– Jos taas on mielenterveyden kanssa ongelmia, se kaikki kumuloituu nyt. Chatissa kuuluu nuorten hätä.

Saapas etsii parhaillaan uusia päivystäjiä nettiin. On onni onnettomuudessa, että monella kirkon työntekijällä on nyt aikaa. Kasvokkain tehtävät työt ovat pitkälti peruuntuneet epidemian vuoksi.

– Meillä oli juuri pikakoulutus 20 seurakunnan työntekijälle. Siellä oli nuorisotyöntekijöitä, lastenohjaajia ja pappeja, Viljakainen kertoo.

– Nyt poikkeusoloissa kaikki kädet ja aivot ovat tervetulleita.

Muskarit videoidaan nettiin

Myös pienten lasten kanssa työskentelevät ovat olleet luovia. Tapiolan seurakunta Espoossa jakoi perheille askartelukasseja kotiin vietäväksi.

Rekolan seurakunnassa Vantaalla varhaiskasvatuksen työntekijät ovat tehneet Facebookiin askarteluvideoita ja luvanneet toimittaa askartelupaketteja vaikka kotiovelle.

Luterilaiset seurakunnat voivat epidemian aikana ladata Lastenkirkko-median Youtube-kanavalle omia videoitaan. Kanavalla julkaistaan lähiaikoina muun muassa videoituja muskareita, joissa on pelkkä ohjaaja.

– Kotona voi sitten tehdä mukana, kertoo Lastenkirkon päätoimittaja Anita Ahtiainen.

Jos ei halua istuttaa lastaan tietokoneelle, Lastenkirkon nettisivuilta voi printata puuhatehtäviä.

Ensi viikolla Lastenkirkko alkaa julkaista taikuri Petteri Hakasen kanssa kuvattuja videoita, joilla Taika-Petteri ja Jakke-jääkarhu pohtivat koronaan liittyviä kysymyksiä lapsille sopivalla tavalla.

– Koronastahan ei ole tehty lapsille kauheasti materiaalia. Taika-Petteri kertoo videoilla esimerkiksi, mikä koronavirus on, miten isovanhempia voi huomioida ja mitä voi tehdä, jos on tylsää, Ahtiainen kertoo.

Ahtiainen kannustaa vanhempia puhumaan lapsille koronaepidemiasta rauhallisesti.

– Voi jutella siitä, miksi emme voi kyläillä kavereiden luona. On hyvä selvittää, onko lapsi huolissaan. Aikuiset voivat luulla, että lapsi ei tiedä koronasta mitään, mutta he voivat olla väärässä.

Lastenkirkko ja Saapas ovat kumpikin Nuori kirkko ry:n työmuotoja. Nuoren kirkon viestintäjohtaja Katri Korolainen korostaa, että vaikka Nuori kirkko on kristillinen järjestö, julistusta ei ole luvassa.

– Lähdemme aina liikkeelle lapsen ja nuoren omista tarpeista ja kysymyksistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.