null Kun koronarajoitukset sulkivat kirkon kerhot, moni lastenohjaaja lähti perheiden lastenhoitoavuksi pihoille ja puistoihin

Lastenohjaaja Marika Sointula lähti tunniksi lumileikkeihin Otso (edessä) ja Rasmus Keski-Honkolan kanssa.

Lastenohjaaja Marika Sointula lähti tunniksi lumileikkeihin Otso (edessä) ja Rasmus Keski-Honkolan kanssa.

Hyvä elämä

Kun koronarajoitukset sulkivat kirkon kerhot, moni lastenohjaaja lähti perheiden lastenhoitoavuksi pihoille ja puistoihin

Monilla helsinkiläisperheillä ei ole ketään, jolta kysyä tilapäistä lastenhoitoapua.

Herttoniemen seurakunnan lastenohjaaja Marika Sointula on tavannut tammikuussa paljon kerhoista tuttuja lapsia leikkipuistoissa ja lasten kotitalojen pihoilla. Maksuton pihahoito 0–6-vuotiaille kestää tunnin tai puolitoista, yhden perheen lapselle tai lapsille kerrallaan.

– Me myötäelämme tällä tavalla perheiden arjessa. Ymmärrämme, että koronavuosi on ollut tosi haastava monille perheille. Nyt, kun ei ole perhekerhoja, on edes tämä kädenojennus seurakunnalta, Sointula miettii.

Normaaliaikana hänen työviikkoonsa kuuluu yhdeksän erilaista kerhoa valmisteluineen. Koululaisten ulkoilukerho on hyvin erilainen kuin pienten lasten ja heidän vanhempiensa perhekerho. Koska Sointula on toiselta ammatiltaan kanttori, osa kerhoista on musiikkipainotteisia.

Perhekerhoissa on käynyt runsaasti ihmisiä, ja näitä vapaamuotoisia tapaamisia on kaivattu. Yhteydenpitoa varten toimii nyt WhatsApp-ryhmä.

Pyryisenä perjantai-iltapäivänä Marika Sointula lähti pulkkamäkeen Otso ja Rasmus Keski-Honkolan kanssa. Äiti Anne Keski-Honkola sai aikaa hoitaa asioita.

– Pojat tykkäsivät tosi paljon tästä ulkoilusta. Olen käynyt Otson kanssa Myllypuron kirkon perhekerhossa, ja ekaluokkalainen veli on käynyt iltapäiväkerhossa, Anne Keski-Honkola kertoo.

– Meillä ei ole sukulaisten tukiverkostoa lähellä, sillä toinen suku asuu Savossa ja toinen Pohjanmaalla. Olemme tekemisissä vain pidemmillä lomilla. Perheemme on oppinut siihen, että teemme kaiken yhdessä ja itse täytyy kaikki hoitaa.

Pitäjänmäessä lastenhoitoapu keksittiin kauan ennen koronaa

Myös Pitäjänmäen ja Lauttasaaren seurakunnat tarjoavat oman alueensa perheille lastenhoitoa. Pitäjänmäessä näin on tehty jo kymmenen vuoden ajan. On menty koteihin lapsia hoitamaan, jotta vanhemmat saavat aikaa levätä tai järjestellä asioita. Nyt korona-aikana kaikki toiminta on siirtynyt ulos.

Joskus on tärkeää, että joku perheen lapsista saa huomiota joko minulta tai omalta vanhemmaltaan.

- Sari Lippojoki

Lastenohjaaja Sari Lippojoki käy hoitamassa lapsia ulkona vähintään tiistaisin ja torstaisin. Joskus liikenee jokin lisäaika, jos vanhemmalla on vaikka autokoulun inssiajo tai lääkäriin meno.

– Perhe voi varata yhden ajan kerrallaan. En arvota mitenkään syytä siihen, miksi hoitoapua tarvitaan. Huokaisuhetken tarve näkyy kuitenkin selvästi. Kerran esimerkiksi eräät vanhemmat lähtivät kahdestaan ulos syömään, kun minä hoidin heidän katrastaan, Lippojoki kertoo.

– Apu lähtee liikkeelle perheen tarpeesta. Joskus on tärkeää, että joku perheen lapsista saa huomiota joko minulta tai omalta vanhemmaltaan.

Lippojoki kertoo miettineensä aluksi, onko tällainen apu lainkaan seurakunnan toimintaa. Nyt hän näkee sen tarpeellisuuden vanhempien tukemisessa.

Herttoniemen Marika Sointula tiivistää asian näin: Pihahoito osoittaa käytännössä, että ihmisistä välitetään. Se on Jumalan rakkautta ilman sanoja.

Veljekset laskivat Stigalla mäkeä Myllypurossa.

Veljekset laskivat Stigalla mäkeä Myllypurossa.

Lauttasaari siirtyi metsäkerhosta pihaleikki-iltoihin

Myös Lauttasaaren seurakunta tarjosi lastenhoitoapua kotiin ja iltalastenhoitoa kauan ennen koronaa. Nyt tämä lastenhoito on siirtynyt ulos, maanantai- ja keskiviikkoiltoihin.

– Meitä on mukana kaksi ohjaajaa, ja kokoontumisrajoitusten puitteissa voimme ottaa mukaan kahdeksan lasta. Leikimme pihaleikkejä ja laskemme pulkkamäkeä, kertoo lapsi- ja perhetyön tiimivastaava Laura Hytti.

Seurakunta pyöritti pitkään suosittua pienten lasten avointa metsäkerhoa aamupäivisin. Nyt tilanne on Hytin mukaan muuttunut niin, että tarve aamupäivätoimintaan on vähentynyt. 2–3-vuotiaat ovat päiväkodeissa tai niiden ulkoilukerhoissa. Sen sijaan ilta-, viikonloppu- ja loma-aikojen toimintaan on tarvetta.

Seurakunnissa seurataan tarkoin viranomaisten koronaohjeistusta ja muutetaan toimintatapoja sen mukaan. Herttoniemen seurakunta on päättänyt jatkaa pihahoitoa omalla alueellaan 19.2. asti. Katso lisää: helsinginseurakunnat.fi

Myös esimerkiksi Espoonlahden seurakunta ja Pakilan seurakunta tarjoavat lastenhoitoa ulkona.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.