null Kuuden lapsen kummi Iiro Salminen toivoo, ettei kummiudesta tule suorittamista – ”Kutsuimme sinut kummiksi, koska olet meille tärkeä”

Iiro Salminen työskentelee Vantaankosken seurakunnan pappina.

Iiro Salminen työskentelee Vantaankosken seurakunnan pappina.

Hengellisyys Hyvä elämä

Kuuden lapsen kummi Iiro Salminen toivoo, ettei kummiudesta tule suorittamista – ”Kutsuimme sinut kummiksi, koska olet meille tärkeä”

Työssään pappi Iiro Salminen, 34, kysyy usein kasteperheen vanhemmilta, mitä he toivovat kummilta.

1. Missä kummit on keksitty?

– Kummiuden historia juontaa juurensa aikaan, jolloin kristinusko ei vielä ollut nykyisen kaltainen maailmanlaajuinen us​konto. Jos joku silloin halusi kristityksi, hänet kastettiin. Samalla hän sai tuekseen kristityn lähimmäisen, joka opetti kastettavalle uskon ydinasioita. Lähimmäinen toimi mentorina ja vierellä kulkijana.


2. Mitä kummius merkitsee nykyään?

– Nykyään oman lapsen kummiksi kutsutaan itselle läheisiä ja tärkeitä ihmisiä. Näin kummius voi toteutua esimerkiksi ylisukupolvisena ystävyytenä.

– Kummi on kristillinen kasvattaja, esimerkki ja vierellä kulkija. Kummi on joku, jonka kanssa voi jakaa elämää ja etsiä siihen merkitystä.


3. Mistä johtuu, että kummi tuntee usein syyllisyyttä ja huonoa omaatuntoa?

– Menestymisen asenne hiipii helposti sellaisillekin elämänalueille, joissa on oikeasti kyse pysähtymisestä, olemisesta, kuuntelemisesta ja läsnäolosta. Suorittaminen voi heijastua myös kummiuteen.

– Ajatellaan, että pitää täyttää tietyt normit, ja mietitään, onko lahja varmasti tarpeeksi hyvä. Tai ajatellaan, että kummin kuuluu viedä lapsi Lintsille, eikä se taaskaan onnistunut. Kuuden lapsen kummina olen itsekin miettinyt omia odotuksiani ja toiveitani siitä, minkälainen kummi haluaisin olla. Asetan riman korkealle, ja aina menen ali. Se tuo paineita.

– Työssäni kysyn usein kasteperheen vanhemmilta, mitä he toivovat kummilta. Vastauksissa ei kuulu minkäänlainen ’korkea rima’, vaan se, että kummi on sellainen kuin on: Olemme kutsuneet sinut kummiksi, koska olet meille tärkeä ja jaamme jotain yhteistä, ja toivomme, että tämä jakaminen voisi jatkua seuraavassa sukupolvessa.


4. Millainen on ihan riittävä kummi?

– Toivon, että kummisuhteesta lähtisi suorittamisen taakka. Ei kummilapsen tapaamista tarvitse kalenteroida, vaan elämässä voi olla hetkiä, jotka luovat tärkeän kohtaamisen kummilapsen kanssa.

– Muistan omasta lapsuudesta kummitätini, joka tavatessamme sanoi, että ’kummitäti tässä’. Tiesin sen kyllä. Mutta pelkästään se, että hän sanoi sen, sai minut tuntemaan, että meillä on jotain yhteistä: sinä olet minulle ja minä olen ­sinulle.

– Kummius on arvokas suhde, jota kummi saa olla rakentamassa. Suhde on intiimi, koska siihen liittyvät vain ­kummi ja kummilapsi, mutta siihen liittyy myös Jumala. Ja se tekee siitä vielä erityisemmän.


5. Mikä sinulle on pyhää?

– Minulle pyhää on kohtaaminen. Se voi tarkoittaa toista ihmistä, Jumalaa tai hiljaisuutta. Tilaa, jossa ollaan tiiviisti läsnä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.