null Kuula: Älä opeta lastasi kiltiksi ja kunnolliseksi – sillä sellaisena ei pärjää koulun pihalla

Puheenvuorot

Kuula: Älä opeta lastasi kiltiksi ja kunnolliseksi – sillä sellaisena ei pärjää koulun pihalla

Toisen posken kääntäjä saa turpaan uudestaankin. Koulumaailmassa täytyy osata tapella ja puolustaa itseään. Valitettavasti.

Koulut alkavat. Voi niitä lapsiraukkoja, joille se on pitkää piinaa kevääseen asti. Millähän eväillä kouluvuodet selviäisi ehjällä sielulla?

Ei ainakaan tyhmien vanhempien pehmoarvoilla. Kokemusta on. Me − minä ja vaimo – opetimme aikanaan liian suurta kiltteyttä lapsillemme: ”Vaatimattomuus kaunistaa. Älä mahtaile. Itsekkyys on pahasta. Anna suurempi pala muille. Toista ei saa lyödä. Paha voitetaan hyvällä.”

Luulimme näitä hyviksi kristillisiksi arvoiksi, jotka nykyajan humanistikin allekirjoittaisi.

Höpsis. Huonoja ohjeita koulun pihalle. Siellä pätevät viidakon lait. Jos et töni ja irvistä takaisin, saat turpaan toistekin. Tappelutilanteita ei ratkaista poistumalla paikalta. Sillä paljastat vain heikkoutesi ja vedät lisää kiusaajia kimppuusi.

Jeesus neuvoi kääntämään toisen posken, koska ei ollut käynyt koskaan koulun pihalla.

Tosielämässä tarvitaan myös kyynärpäitä. Muuten ylitsesi kävellään, maksat ylihintaa, naapuri parkkeeraa tontillesi ja teet töissä enemmän kuin muut.

Me kiellettiin lapsiltamme turha kiroilukin. Anteeksi. Sekin oli virhe. Alapääpuhe on yksi nuorison äidinkielistä ja voimannäytön tavoista. Vain tosi vahvat selviävät yläkoulun ilman perkele-vittu-saatanaa. Ne, joiden luontainen arvovalta estää nenille hyppimisen.

Näin me riistettiin lapsiltamme yksi tärkeä tahdonilmaisun ja puolustamisen väline.

Virheitä tehtiin siinäkin, ettei tajuttu itsekkyyden myönteistä arvoa. Nuoren täytyy saada olla kohtuullisesti itsekäs. Se vahvistaa itsetuntoa: saan olla olemassa ja vaatia itselleni asioita.

Lasta on neuvottava epäitsekkyyteen tosi varovasti. Hän kun saattaa ottaa ohjeet liian vakavasti.

Kaikesta huolimatta kristillishumanistiset pehmeät arvot ovat tosi hienoja. Mutta eivät ne sovi lapsille. Eivätkä liian suurella kauhalla aikuisillekaan. Tosielämässä tarvitaan myös kyynärpäitä. Muuten ylitsesi kävellään, maksat ylihintaa, naapuri parkkeeraa tontillesi ja teet töissä enemmän kuin muut.

Voi sentään. Kiltimpien alistaminen alkaa jo alakoulun pihalla. Ja jo ennen sitä, jos vanhemmat hyvän kasvatuksen nimissä, estävät lapsiaan puolustamasta itseään. Silloin vanhemmat ovat lastensa ensimmäisiä sortajia.

Tarinan opetus: älä kasvata lastasi liian kiltiksi ja kunnolliseksi.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.