null Kuula: Kari Kanalan kasvot eivät ole kirkon tärkeimmät kasvot

Puheenvuorot

Kuula: Kari Kanalan kasvot eivät ole kirkon tärkeimmät kasvot

Joskus tavallisen ihmisen oman elämän esimerkki julistaa enemmän kuin papin puheet.

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala on kirkon mediapersoona 2019. Näin arvioi tuottaja ja pappi Jan Ahonen blogissaan. Kanala kun näkyy vähän joka paikassa, ja aina positiivisella tavalla. Hömpänkin keskelle hän livauttaa muutaman sanan kirkosta ja uskosta, kuten Ahonen toteaa.

Mietitäänpä tätä asiaa toisesta näkökulmasta. Kristillisellä uskolla on sanoma, kertomus uskon ilosta. Sitä tässä yritetään avata. Kuka on mestari tässä? Kuka on tuntuvasti vaikuttanut ihmisiin ja syventänyt uskonymmärrystä? En siis etsi medianäkyvyyttä ja mielikuvan rakentamista, vaan sisällöllisempää vaikutusta.

Ensin mieleen tulee joukko timanttisia puhujia, keskustelijoita ja kirjoittajia. Päälle vielä ne, joita en tiedäkään. Nämä alan ammattilaiset kokkaavat ajatusruokaa, joka sitten leviää muiden ravinnoksi.

Mutta on vieläkin tärkeämpiä tyyppejä. Kirkkouutiset usein unohtavat heidät, he kun eivät näy julkisuudessa. Silti he ovat homman sydän ja sielu. Tarkoitan tavallisia kristillisen vakaumuksen ihmisiä. Liberaaleja ja konservatiivisia. Toiset uskovat enemmän, toiset vähemmän.

He ovat kirkon parhaita mediakasvoja eli edustajia.

Minäkin olen monet kerrat hyötynyt tuntemattoman keskustelukumppanin fiksusta pointista.

Monet heistä eivät puhu uskostaan paljoakaan, mutta oman elämän esimerkki julistaa enemmän kuin palkkapastorin tuhat saarnaa. Hengellinen arvomaailma loistaa valoaan ilman sanojakin.

Sitten on sanojen kristittyjä. Heitä, jotka osaavat myös kertoa uskostaan. Naapureita, työkavereita, sukulaisia tai keitä vaan. He vastailevat kysymyksiin, selittävät ja suostuvat kritiikkiin. Tietämättömyyden myöntäminenkin avaa ovia.

Toki sanojen kristityt ärsyttävätkin välillä. Joidenkin jyrkkyys on etsijällekin turn off.

Silti on myös tahdikkaita keskustelijoita. Somessakin heitä tapaa. Minäkin olen monet kerrat hyötynyt tuntemattoman keskustelukumppanin fiksusta pointista. Lamppu syttyy ja koko huone kirkastuu. Jes, näinhän se onkin!

Kutsun heitä vapaaehtoisiksi kristityiksi. He eivät saa palkkaa eivätkä toimi viran puolesta. Uskon kanssa puuhataan, koska se on osa itseä. Ilman heitä Kanala ja muut kirkolliset mediapersoonat eivät edusta ketään eivätkä mitään.

Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.