null Kuula: Mikään joulussa ei ole ilmaista

Puheenvuorot

Kuula: Mikään joulussa ei ole ilmaista

Jos joutuu laskemaan rahansa viimeistä senttiä myöten, huomaa ettei edes ilmainen ole ilmaista, ystävät, tunnelma tai joulurauhakaan.

Ihana joulu. Sen valo ja rauha tulee jokaiselle. Et tarvitse siihen rahaa tai tavaraa. Kaikkein tärkeimmät asiat kun ovat ilmaisia. Rakkaat ihmiset, kauneus, ilo, kiitollisuus.

Kuulostaa suloiselta, mutta on täyttä pötyä. Näin voi luulla vain jos ei ole koskaan joutunut laskemaan rahojaan viimeistä senttiä myöten. Köyhyysloukkuun pudonnut tietää tämän. Mikään joulussa ei ole ilmaista. Kaikkeen tarvitaan rahaa.

Kynttilät on ostettava jostakin. Joulumusiikia varten tarvitaan soittolaite. Piparkakkutaikinaa varten on käytävä kaupassa.

Toki kirppareilta saa halvalla joulutarvikkeita ja hyväntekeväisyysjärjestöt jakavat niitä ilmaiseksi. Voit mennä keskustaan nauttimaan jouluvaloista ja vaikka kirkolle köyhän joulupuuroiltaan.

Mutta rahatta et pääse paikalle. Matkalippu on ostettava, pyörä pidettävä kunnossa ja kävelijällä oltava kunnon kengät.

Jouluvalmisteluiden tekeminen minimibudjetilla on ankeaa puuhaa. Niin moni mukava jää hankkimatta. Se vähä mikä otetaan, on aina halvinta ja huonointa. Tuntuu kuin juhlisi muiden rippeillä.

Kaikkialta tunkeva tavarantäyteinen joulukuvasto suorastaan pilkkaa köyhää. Se vihjaa, että jos et pysty hankkimaan edes osaa näistä, et pääse mukaan samaan jouluun kuin muut.

Ulkoinen puute vaikuttaa väkisinkin sisäiseen tuntuun.

Läheisistä ihmisistä nauttiminenkaan ei onnistu tuosta vaan. Jos niitä edes on. Moni köyhyyskierteeseen joutunut kun menettää vähitellen vanhat ystävänsä. Ei sitä kehtaa pitää yhteyttä, kun itsellä menee niin huonosti.

Ja jos kutsuu jonkun kylään, täytyy olla jotakin pöytään pantavaa. Pelkkä kortinpeluu vesilasin kera vain masentaa. Ihmissuhteetkin maksavat.

Ulkoinen puute vaikuttaa väkisinkin sisäiseen tuntuun. Miten nauttia joulurauhasta, kun rästilaskut pyörivät mielessä? Miten kokea kiitollisuutta, kun jää niin paljosta paitsi? Miten tuntea pyhyyttä, kun maailmankaikkeus ei näytä olevan minun puolellani?

Edes sisäinen joulurauha ei ole ilmaista.

En puhu tässä omasta kokemuksesta, sillä minulta ei ole puuttunut koskaan mitään. Mutta olen sen verran tavannut työn ja toimeentulon menettäneitä, etten pysty sanomaan, että parhaat asiat elämässä ovat ilmaisia.

Ne vain tuntuvat ilmaisilta niille, joilla on kaikkea riittävästi.

Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.