null Vexi Salmi uskoo, että klassikko Sydämeeni joulun teen päätyy vielä virsikirjaan

Joulu on Vexi Salmelle tärkeä juhla. Hän lähtee jouluksi perinteiseen tapaansa Helsingin Punavuoresta Saksan Schwarzwaldiin jylhien vuorten keskelle

Joulu on Vexi Salmelle tärkeä juhla. Hän lähtee jouluksi perinteiseen tapaansa Helsingin Punavuoresta Saksan Schwarzwaldiin jylhien vuorten keskelle

Hyvä elämä

Vexi Salmi uskoo, että klassikko Sydämeeni joulun teen päätyy vielä virsikirjaan

Sanoittaja kirjoitti suositun laulun sanat marraskuisena päivänä yli 30 vuotta sitten Vesa-Matti Loirin joululevylle.

Sanoittaja Vexi Salmi muistelee tänä vuonna 30 vuotta täyttävän joululauluklassikkonsa syntyprosessia normaalina työtehtävänä. Flamingo-levy-yhtiössä tehtiin vuoden 1988 lopulla Vesa-Matti Loirin joululevyä. Siitä puuttui vielä yksi laulu. Salmi teki tekstin ja pyysi säveltäjä-sovittaja Kassu Halosta säveltämään sen. Hänen ohjeensa Haloselle oli, että tee tästä harras, isä Bachia unohtamatta.

Salmen mukaan tunteikkaan Sydämeeni joulun teen -laulun teksti syntyi yhden aamupäivän aikana.

– En tiedä, mistä se tuli, mutta tunnenhan minä jouluevankeliumin. Lähtökohtana oli myös se, että teen Vesku Loirin näköisen laulun. Olin keskustellut Veskun kanssa paljon uskontoon ja mystiikkaan liittyvistä kysymyksistä. Ja olin minä tutustunut myös kristillisen mystikon Mestari Eckhartin kirjoituksiin.

Nähtävästi tällainen hulivili ei olisi ääriuskovaisten mielestä saanut tehdä harrasta biisiä.

- Vexi Salmi

Kappaleen sävellyskin syntyi nopeasti. Kassu Halonen sai tekstistä hyvin kiinni, ja sävellyksen runko oli valmis 20 minuutissa.

Tekstin synnytti tunne joulusta

Heti ensimmäisenä jouluna Sydämeeni joulun teen alkoi soida joka paikassa. Se pääsi pian myös Suomen Lähetysseuran Kauneimmat joululaulut -vihkoseen. Joissakin uskonnollisissa piireissä sitä ei kuitenkaan hyväksytty, ja niiden painostuksesta kappale poistettiin välillä vihkosesta.

– En itse ajatellut sanoja tehdessäni kovinkaan dogmaattisesti. Tekstin synnytti tunne joulusta ja sen keskeisestä tarinasta, Salmi selvittää.

– Nähtävästi tällainen hulivili ei olisi ääriuskovaisten mielestä saanut tehdä harrasta biisiä. Minulle on kuitenkin aivan sama, mitä muut ihmiset ajattelevat. Ajattelen niin, että uskonto on kokemista, jokaisen sisimmässään tekemää tutkimusta.

Joulu on koko perheen juhla

Vexi Salmesta on hienoa se, miten suomalaiset ovat ottaneet Sydämeeni joulun teen -laulun omakseen. Hän uskoo, että jonain päivänä se on vielä virsikirjassakin.

Joulu on Salmelle tärkeä juhla. Hän arvelee, että se on tärkeä suurelle osalle suomalaisista.

– Vaikka jouluun liittyy kaupallisuutta, mielletään se Suomessa yhä perheen yhteiseksi juhlaksi. Meillä myös joulun traditiot ovat säilyneet hyvin.

Salmi on viettänyt joulua Katri-vaimonsa kanssa jo vuosia Saksan Schwarzwaldissa. Saksa ja saksan kieli tuntuvat molemmista läheisiltä. Saksalaisissa jouluperinteissä lauluineen, kuusineen ja ruokineen on paljon samaa kuin suomalaisissa perinteissä.

– Asumme Freudenstadtissa aina samassa gasthausissa. Tänä jouluna mukaan tulevat myös poikani ja hänen tyttöystävänsä. Ennen Saksaan lähtöä tapaamme täällä kotona sukua neljässä polvessa, Helsingin Punavuoressa asuva Salmi kertoo.

Schwarzwaldissa pariskuntaa kiehtovat alueen vuoristo ja metsät. Patikointiretket jylhissä maisemissa ovat inspiroineet Salmea myös laulujen tekemisessä. Tosin enää ei tekstejä juuri synny. Salmen mielestä elämäntyöksi riittää, kun on kirjoittanut yli 6 000 laulutekstiä, joista yli 3 000 on levytetty.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Radiotoimittaja Pekka Laineen mukaan iskelmät kertovat Suomen muutoksesta – ”Sanoitukset ovat sekä viihdyttäneet että sivistäneet kansaa”

Hyvä elämä

Reino Helismaa, Juha ”Watt” Vainio ja Vexi Salmi ovat suomalaisuuden asiantuntijoita, sanoo sanoittajamestareiden tekstejä Laulu & laulun tarina -illoissa taustoittava Pekka Laine.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.