null Kuula: Putin ei voi erehtyä, koska hän on Venäjän paavi ja isä

Puheenvuorot

Kuula: Putin ei voi erehtyä, koska hän on Venäjän paavi ja isä

Jos jokin menee pieleen, syy on toimeenpanevissa virkamiehissä.

Suuri osa venäläisistä kannattaa Putinin sotapolitiikkaa ja uskoo lammasmaisesti television sepitelmiä. Sohvaperunat tajuavat silti ”virallisen totuuden” idean. Asiat eivät ole niin kuin sanotaan. Silti selkäydin kieltäytyy kritisoimasta suurta johtajaa. Hän ei voi olla väärässä.

Sokea kuuliaisuus johtajalle saa semiuskonnollista tukea Bysantin eli itäisen Rooman tuhatvuotisesta ortodoksisesta traditiosta (noin 400–1450), jonka mukaan keisari on saanut Jumalalta valtuudet johtaa myös kirkkoa. Ilmiötä kutsutaan kesaropapismiksi – keisari on kirkon isä ja päämies. Erityisesti Venäjällä on pitkään pidetty kiinni miekan ja ristin liitosta. Tsaarit ovat ohjailleet kirkon elämää pitäen sitä yhtenä osana valtiota.

Nyt Putin ratsastaa tällä perinteellä. Hän sytyttelee tuohuksia pyhäköissä ja esiintyy patriarkka Kirillin kanssa kuvissa. Venäläiset ovat tottuneet alistumaan suurten johtajien valtaan. Niinpä välttämättömyydestä tehdään hyve, ja päämies korotetaan koskemattomaan asemaan. Onhan hän saanut valtansa Jumalalta, joten hän itse on lähes jumalallinen hahmo.

Liikekannallepano saattaa himmentää Putinin loistoa, sillä nyt hän vaatii uskoviltaan muutakin kuin helppoa suosiota kotisohvalta.

Jos asiat menevät pieleen, vika on kuuriassa eli alemmassa toimeenpanevassa virkakoneistossa. Puolustusministeri Sergei Shoigun on sössinyt erikoisoperaation Ukrainassa. Armeijan tehottomuus johtuu pienempien pamppujen korruptoituneisuudesta. Johtajan suuri suunnitelma on silti pyhä ja pätevä. On vain saatava oikeat ihmiset toteuttamaan sitä.

Tosin liikekannallepano saattaa himmentää Putinin loistoa, sillä nyt hän vaatii uskoviltaan muutakin kuin helppoa suosiota kotisohvalta. Venäjän kirkon johto sen sijaan kumartaa edelleen orjallisesti paaviaan. Se ei ole vain kyynistä oman edun tavoittelua, vaan uskollisuutta Bysantin vanhalle kesaropapismin hengelle. Keisari on Jumalasta seuraava, joten häntä seurataan, vaikka kirkko palaisi.

Venäjän hengellistä johtoa ei ole siunattu henkien tunnistamisen armolahjalla. Se taitaa viimeisenä tajuta, että heidän paavinsa on antikristus, joka saastuttaa kirkon ja tuhoaa valtion.

 

Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.