null Kuula: Rippikoulun ei pitäisi olla kirkkohäiden ehtona

Puheenvuorot

Kuula: Rippikoulun ei pitäisi olla kirkkohäiden ehtona

Käytännölle ei ole mitään teologisia perusteita. Pahimmillaan se näyttäytyy pykälillä kyykyttämisenä.

Uusimmassa kirkolliskokouksessa tehtiin fiksu aloite. Nykyisen käytännön mukaan kirkolliseen avioliittoon vihkiminen edellyttää molempien kuulumista kirkkoon. Tuoreen aloitteen mukaan vain toisen jäsenyys riittäisi. Taustalla on luterilainen käsitys avioliitosta. Vihkipari ei solmi kristillistä avioliittoa, sillä sellaista ei ole olemassa. On vain avioliittoja. Ei-kristittyjenkin parisuhteissa toteutuu jumalallinen luomisen lahja, kaksi liittyy yhteen rakkauden sitein. 

Siksi aloitteen mukaan kirkkoon kuulumatonkin voitaisiin vihkiä avioliittoon kirkollisesti tämän niin toivoessa. Loistava ehdotus. Jatkoon.
Samalla voisi korjata vielä suuremman epäkohdan. Vihittäviltä vaaditaan myös rippikoulun käymistä. Aivan perusteeton vaatimus, sekin pitäisi poistaa.

Kaikkein nolointa on, jos nuorille perustellaan riparin käymistä kirkkohäillä.

 

Avioliitto kun ei ole sakramentti tai mikään muukaan erityinen kristillinen instituutio. Siksi sen ehtona ei voi olla kristinuskon tuntemus, jonka 15-vuotiaana käyty ripari muka tarjoaisi. Eikä riparilla muutenkaan mitään vihkikaavaa opiskella, vaan pappi kyllä neuvoo aikanaan vihittäviä siinä, miten kirkossa toimitaan ja mitä rukoukset tarkoittavat. Siksi vaatimus rippikoulusta kertoo, ettei firmassa ole ajateltu asiaa ollenkaan. Vihkiparille se näyttäytyy parhaimmillaan muinaiselta jäänteeltä ja pahimmillaan pykälillä kyykyttämiseltä.

Kaikkein nolointa on, jos nuorille perustellaan riparin käymistä kirkkohäillä. Se kuulostaa melkeinpä huijaukseen perustuvalta markkinointikikalta. Valistunut kirkon edustaja ei toki tätä teekään, vaan jättää naimalupapuheet pois. Vihkikäytännöissä on siis korjaamisen varaa. Kun tarkemmin ajattelee, niin epäkohdat tuntuvat perin oudoilta. Kirkossa on aivan tavattoman fiksua ajattelua, mutta ihmeen köykäisesti perusteltuja käytäntöjä.

Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.