null Kuula: Esko Valtaoja ei usko Jumalaan, koska hän luki Raamatun – mikä meni pieleen?

Puheenvuorot

Kuula: Esko Valtaoja ei usko Jumalaan, koska hän luki Raamatun – mikä meni pieleen?

Raamatussa ihan kaikki ei ole Jumalan Sanaa.

Esko Valtaoja sanoa pamautti erässä paneelissa: ”En usko Jumalaan. Yksi suuri syy tähän on se, että olen lukenut Raamatun.”

Minun korviani punoitti. Koin, että vika ei ole Raamatussa vaan siinä, minkälaisen mielikuvan me kristityt olemme antaneet siitä.

Olemme kuvanneet ilmoituksen idean liian yksioikoisesti: Jumala on kertonut itsestään Raamatussa kaiken tarpeellisen. Olemme kutsuneet Pyhää Kirjaa harhaanjohtavilla ylisanoilla. Se on Erehtymätön. Riittävä. Selvä. Arvovaltainen.

Näillä lukuohjeilla viisaskin etsijä pettyy tarttuessaan Raamattuun. Ei sieltä noin vain löydy sellaista Jumalaa, johon haluaisi tarttua.

Usein jonkin raamatunkohdan täydempi merkitys avautuu vasta vuosisatoja myöhemmin.

Tarvitaan siis realistisempaa puhetta Isosta kirjasta ja ilmoituksen ideasta ylipäätään. On sanottava entistä suorempaan, että Raamatussa on myös astian makua. Siinä on sen ajan ihmisten hassuja uskomuksia ja kummallisia käytäntöjä. Ei kaikki Jumalankaan nimissä julkaistu tule suoraan taivaasta.

Mutta kaikki ei myöskään ole pelkkää ihmisten keksintöä. Raamatullisen tradition kudelmasta nousee esiin myös jumalallista viisautta ja tietoa. Mullan seasta löytyy kultaa. Se on vain osattava sihdata esiin.

Ilmoitus on nimittäin progressiivinen tapahtuma. Ihmisten Jumala-taju kasvaa raamatunhistorian edetessä. Ja se kasvaa senkin jälkeen. Kristillisen tradition pitkä historia on raamatullisen kullan esiin kaivamista ja jalostamista. Usein jonkin raamatunkohdan täydempi merkitys avautuu vasta vuosisatoja myöhemmin.

Kristinusko on paljon enemmän kuin mitä Raamatun kansien välistä löytyy.

Siksi ilmoitus ei ole vain sitä, mitä Raamatussa lukee, vaan myös sen vastaanottamista, vuosituhantista tulkintahistoriaa. Protestanttien yksin Raamattu -mantra ei ole totta heille itselleenkään. Kristinusko on paljon enemmän kuin mitä Raamatun kansien välistä löytyy. Siksi kristinusko voi antaa vastauksia myös digiajan etsijälle – kunhan hän etsii niitä oikeasta paikasta.

Niinpä ymmärrän hyvin, miksi kaikki kristityt eivät juuri lue Raamattua. Se ei avaudu sellaisenaan. Suomen viisain mieskään – Esko Valtaoja – ei löytänyt uskoa pelkästään sitä tutkimalla. Rinnalle tarvitaan tässä ajassa syntynyttä opetusta Jumalasta ja jumalallisista asioista. Ja realistinen käsitys Raamatusta ilmoituksen lähteenä.

Silloinkaan usko ei välttämättä avaudu. Mutta ainakaan sen esteeksi ei tule väärä käsitys Raamatusta.

Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.