null Mitä tehdä, kun koululaisilla on kesäloma, ja päiväkodit ovat kiinni? Vantaalainen asukasyhdistys järjesti lapsille paintballia, parkouria, sählyä ja jalkapalloa

Sarah Saxman ja äiti Reija Luhtala ovat käyneet kesällä Ilolan seurakuntakodilla muutaman kerran viikossa.

Sarah Saxman ja äiti Reija Luhtala ovat käyneet kesällä Ilolan seurakuntakodilla muutaman kerran viikossa.

Mitä tehdä, kun koululaisilla on kesäloma, ja päiväkodit ovat kiinni? Vantaalainen asukasyhdistys järjesti lapsille paintballia, parkouria, sählyä ja jalkapalloa

Ilolan seurakuntakodilla Vantaalla riitti vilskettä. Siellä törmäsi sisään ja ulos juokseviin lapsiin, touhukkaisiin naisiin keittiössä ja palloa potkivaan mieheen pihalla.

Kylmäoja-Ilolan asukasyhdistyksen Anneli Virtaselle tuli huoli alueen lapsista: mitä he tekevät kesällä, kun loma on alkanut ja vanhemmat ovat töissä.

– Olin jutellut alueen vanhempien kanssa ja he totesivat, että täällä ei ole lapsille tekemistä. Ensimmäistä ja toista luokkaa käyville on iltapäiväkerhot, mutta kolmas- ja neljäsluokkalaisille ei ole mitään, Virtanen kertoo.

– Helposti lapset pelaavat vain kännyköillä ja tietokoneilla. Ajateltiin, että meidän pitää keksiä jotain muuta.

Haluan ehkäistä lasten yksinäisyyttä liikunnan avulla.
– Jokke Pulkkinen

Virtanen halusi järjestää lapsille puistoruokailutyyppistä toimintaa. Hän oli ensin yhteydessä Vantaan kaupunkiin, mutta sieltä ei löytynyt apua. Seuraavaksi hän otti yhteyttä Tikkurilan seurakuntaan.

– Kirkkoherra Janne Silvast lupasi seurakunnan tilat käyttöömme. Ruokaa saamme seurakuntien ja kaupungin Yhteinen pöytä -ruoka-aputoiminnasta, Virtanen kertoo.

Kesäkuun alusta Virtanen on järjestänyt lapsille tekemistä Ilolan seurakuntakodilla maanantaista torstaihin yhdeksän ja neljän välillä. Yksin Virtanen ei tietenkään urakkaan ruvennut vaikka on lomalla. Apuna on muita vapaaehtoisia työntekijöitä.

– Meillä on täällä aivan upea joukko eläkeläisnaisia keittiössä töissä. Tarjoamme lapsille aamiaisen, lounaan ja välipalan. Yhteensä vapaaehtoisia on kaksitoista, Virtanen kertoo.

Kesän aikana Ilolan seurakuntakodilla on keitetty keittoja kaksi kertaa viikossa.

Kesän aikana Ilolan seurakuntakodilla on keitetty keittoja kaksi kertaa viikossa.

Huoli lasten yksinäisyydestä

Yksi vapaaehtoisista on lasten kanssa palloa potkiva Jokke Pulkkinen Naapuruston Nassikat -yhdistyksestä.

– Olen ollut täällä Ilolan seurakuntatalolla järjestämässä lapsille liikuntaa. Kun aikoinaan Annelin kanssa tapasimme, huomasimme, että lasten yksinäisyys on yhteinen huolemme, kertoo Pulkkinen.

Kesätoiminta on ihan mahtavaa ja ihanaa. Olisin kyllä pulassa, jos tätä ei olisi.
– Reija Luhtala

– Minä haluan ehkäistä lasten yksinäisyyttä liikunnan avulla ja Annelilla oli mielessä saada Ilolaan puistoruokailu ja päätimme yhdistää voimia.

Pulkkinen oli yhteydessä urheiluseuroihin, joista on käyty Ilolan seurakuntakodilla esittelemässä eri lajeja ja toimintaa.

– Ohjattuna liikuntana meillä on ollut täällä esimerkiksi paintballia, parkouria, nyrkkeilyä, voimistelua, sählyä ja jalkapalloa. Olemme kokeilleet mahdollisimman paljon erilaisia lajeja. Niistä voi löytyä lapselle uusi harrastus, toteaa Pulkkinen.

Äidit, isät ja lapset ulkosalla

Ilolanpuiston leikkipaikka on seurakuntakodin vieressä. Lapset voivat leikkiä siellä ruokailujen ja ohjattujen liikuntahetkien välissä ja aina, kun siltä tuntuu. Äiti Reija Luhtala antaa vauhtia keinussa istuvalle, hieman yli kaksi ja puolivuotiaalle Sarah Saxmanille. He ovat käyneet kesällä Ilolan seurakuntakodilla muutaman kerran viikossa.

– Kesätoiminta on ihan mahtavaa ja ihanaa. Olisin kyllä pulassa, jos tätä ei olisi. Mieheni vanhempi tytär on täällä koko päivän. Pienemmän kanssa päiväunet vähän rajoittavat meidän täällä oloamme.

Luhtala on myös osallistunut miehensä kanssa seurakuntakodin kesähommiin.

– Minä autoin keittiössä, ja mieheni järjesti paintballia tiimikaverinsa kanssa. He tekivät myös temppuradan tänne.

Puistoalueella ovat paikalla myös isä Mikko Virtanen sekä Samu Virtanen, 8, ja Viljami Virtanen, 6.

Anneli Virtanen (vas.) tarjoaa kesälomalaisille Viljami ja Samu Virtaselle juomaa.

Anneli Virtanen (vas.) tarjoaa kesälomalaisille Viljami ja Samu Virtaselle juomaa.

– Loma alkoi tänään, ja minä pääsin tänne nyt ensimmäistä kertaa. Lapset ovat käyneet Ilolan seurakuntakodilla koko viime viikon joka päivä, Mikko Virtanen sanoo.

– Ollaan käyty täällä syömässä ja kerran pelaamassa futista, Samu toteaa.

Viljami kertoo leikkineensä Samun ja tämän kaverin kanssa.

– Viljamille on ollut kiva juttu, että on päässyt tänne vähän harjoittelemaan isojen poikien kanssa, koska hän lähtee syksyllä kouluun, isä toteaa.

Viikko vielä ruokaa ja liikuntaa

Ilolan seurakuntakodilla tarjoiltava ruoka tehdään sen mukaan, mitä aineksia Yhteiseltä pöydältä ja Ilolan K-Marketin kauppiaalta saadaan. Tarjolla on ollut ainakin broileria, jauhelihaa ja makaronia.

– Kaksi kertaa viikossa pyritään tekemään keitto ja pari kertaa liha- tai makkararuoka. Huomenna meillä on pitsapäivä. Jälkiruokaa saa joka päivä, ja tänään on tarjolla pannukakkua, Anneli Virtanen kertoo.

Virtanen ja muut vapaaehtoiset hoitavat ruokailua ja liikuntaa, mutta hoitopaikka Ilolan seurakuntakoti ei ole.

Jokke Pulkkinen on potkinut lasten kanssa palloa ja järjestänyt liikunnan iloa Ilolan seurakuntakodilla.

Jokke Pulkkinen on potkinut lasten kanssa palloa ja järjestänyt liikunnan iloa Ilolan seurakuntakodilla.

– Jos vanhemmat lähettävät lapsen tänne, lapsi on vanhempien vastuulla. Me totta kai katsomme lasten perään, mutta emme ole lastenhoitajia, Virtanen toteaa.

Kesätoimintaa on vielä reilu viikko jäljellä. Viimeinen seurakuntakotiruokailu lapsille järjestetään Ilolassa 11. heinäkuuta. Sen jälkeen luukut pannaan tältä kesältä kiinni.

– On tärkeää saada Kylmäoja-Ilolan alue viihtyisäksi nimenomaan lasten kannalta niin, että ihmiset pysyvät täällä, eivätkä lähde pois, sanoo Virtanen.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: