null Lähde metsään laulamaan Kauneimpia joululauluja

Kanttori Sirkku-Liisa Niemi johtaa joukkoa Valon laulajaisissa metsässä.

Kanttori Sirkku-Liisa Niemi johtaa joukkoa Valon laulajaisissa metsässä.

Lähde metsään laulamaan Kauneimpia joululauluja

Tuomaan päivänä Vantaalla kierretään Kuusijärveä lyhtyjen loisteessa.

Suomi täyttää 100 vuotta ja jokavuotiset Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet ovat suosittuja. Voisiko ne yhdistää? Kanttori Sirkku-Liisa Niemi mietti.

– Metsä on suomalaisille tärkeä, ja siitä minulle tuli idea joululaulajaisista metsässä.

Kalenterista löytyi päivä, joka on kuin nakutettu joululaulujen laulamiseen. Ennen vanhaan Tuomaan päivä oli rajapyykki sille, että sai jo kääntää ajatuksia Jeesuksen syntymäjuhlaan. Vanhassa runossa sanotaan, että "tule meille Tuomas kulta, tuopa joulu tullessasi". Samana päivänä 21.12. on talvipäivänseisaus.

– Alkaisiko vuoden pimeimpänä päivänä olla jo aikamoinen joulumieli? Joulu on aivan kynnyksellä. Valon himo on suuri, ja joulu on valon juhla. Silloin voisi lähteä metsään laulamaan joululauluja lyhtyjen loisteessa, Niemi houkuttelee.

Olemme kuulleet, että Kuusijärven metsästä löytyy salaisuus.

Saunojat ja avantouimarit laulamaan

Kuusijärvellä menee Hakunilan ja Rekolan seurakuntien raja. Niinpä nämä kaksi seurakuntaa panevat voimavaransa yhteen ja järjestävät Kauneimmat joululaulut -tapahtuman järven ympärillä olevassa metsikössä.

– Kuusijärvi on meidän seurakuntalaisillemme luonnollinen paikka viettää vapaa-aikaa. Siellä ovat koiran taluttajat, lenkkeilijät, saunojat ja avantouimarit, ja he kaikki voisivat tulla kiertämään järveä, Sirkku-Liisa Niemi toteaa.

Joululaulukierros järjestetään samana iltana kaksi kertaa. Lähtiessä otetaan lyhdyt käteen ja lauletaan sytytyslaulu. Matka jatkuu peräkanaa rannan tuntumassa metsikköön.

– Jouluunhan liittyy paljon salaisuuksia. Olemme kuulleet, että Kuusijärven metsästä löytyy salaisuus, joka ilmestyy juuri silloin 21. päivä joulukuuta! iloitsee Niemi salamyhkäisenä.

Laula tai naputa vaikka jaloilla rytmiä

Kuusijärven kierroksilla on mukana Rekolan sekakuoro. Kaikkien on helpompi laulaa, kun joukossa on kokeneita kuorolaisia. Niemi toivoo, että ihmiset tulisivat oikeasti laulamaan.

– Yhdessä laulamisesta saa paljon. Musiikin kuunteleminen on aina myönteinen asia, mutta ihmisessä tapahtuu positiivisia, fyysisiä muutoksia silloin, kun hän yhtyy lauluun. Se tuo endorfiineja ja hyvän olon. Siksi kannattaa laulaa mukana.

Joku voi kokea, ettei osaa laulaa ja siksi arkailee mukana laulamista.

– Kyllä aina jotain voi hyristä, tai naputtaa jaloilla rytmiä ja hytkyä mukana, jos on sellainen olo. Monilla voi olla opittu asenne, ettei osaa laulaa. Jos ei halua laulaa, voi vaikka tanssia, Niemi kannustaa.

Apua syrjäytymisvaarassa oleville nuorille

Kuusijärven Valon laulajaiset on ilmainen tapahtuma. Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet ovat lähtöisin Suomen Lähetysseurasta, jolle saa halutessaan antaa rahalahjoituksen. Tänä vuonna Lähetysseura kerää rahaa syrjäytymisvaarassa olevien nuorten hyväksi.

Kun kanttorilta kysyy järven ympäri kierrettävän matkan pituutta, kilometreillä ei kuulemma ole merkitystä. Pituus määräytyy muilla mitoilla.

– Matka on noin kymmenen Kauneimman joululaulun mittainen, kertoo Sirkku-Liisa Niemi hymyillen.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: