null Espoossa Tapiolan kirkolla vietetään jouluaaton iltaa: "Se, että ollaan aattoiltana auki, viestii isommasta asiasta"

Jouluaaton illanvietossa Tapiolan kirkolla on luvassa rentoa yhdessäoloa sekä kuusen koristelua ja joulupuuron syömistä. Jouluisissa tunnelmissa ovat lastenohjaaja Orvokki Sorvari, harjoittelija Sami Kuitunen, kirkkoherra Päivi Linnoinen ja diakonissa Leena Vanne.

Jouluaaton illanvietossa Tapiolan kirkolla on luvassa rentoa yhdessäoloa sekä kuusen koristelua ja joulupuuron syömistä. Jouluisissa tunnelmissa ovat lastenohjaaja Orvokki Sorvari, harjoittelija Sami Kuitunen, kirkkoherra Päivi Linnoinen ja diakonissa Leena Vanne.

Ajankohtaista

Espoossa Tapiolan kirkolla vietetään jouluaaton iltaa: "Se, että ollaan aattoiltana auki, viestii isommasta asiasta"

Tapiolan kirkolla järjestetään jouluaattona kaikille avoin illanvietto. Luvassa on kuusen koristelua ja joulupuuroa, mutta kaikkein tärkeintä on yhdessäolo.

Jouluaaton kääntyessä iltaan ovet sulkeutuvat useimmissa paikoissa, mutta Tapiolan kirkolla ne pysyvät tänä vuonna auki. Aattoiltaa kokoonnutaan viettämään kirkon Olohuoneeseen, jonne kaikki ovat tervetulleita.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun seurakunta järjestää illanvieton jouluaattona Espoossa.

– Jo useana vuonna on kysytty, eikö missään seurakunnan tilassa ole mahdollisuutta viettää aattoiltaa. Päätimme tänä vuonna tarttua tilaisuuteen ja kokeilla tällaista, kertoo kirkkoherra Päivi Linnoinen Tapiolan seurakunnasta.

Aaton hartaudet järjestetään kirkossa normaaliin tapaan, ja illanvieton käynnistäjänä toimii kello 16.30 alkava hartaus. Mikäli siihen ei pääse osallistumaan, voi tulla suoraan Olohuoneeseen, jonne keräännytään noin kello 17.30 alkaen.

Illanvietolle ei ole suunniteltu tarkkaa ohjelmaa, vaan ajatuksena on viettää rennosti aikaa yhdessä. Tarkoitus on esimerkiksi laulaa joululauluja, koristella kuusta ja syödä joulupuuroa ilman aikataulua.

– Ilta rakennetaan sille perusidealle, miten joulua vietetään monissa kodeissa, Linnoinen toteaa.

Illan kulku riippuu Linnoisen mukaan myös osallistujien määrästä ja ikärakenteesta. Massatapahtumaa tilaisuudesta ei ole edes tarkoitus järjestää, mutta toiveena on, että iltaa tulisi viettämään eri-ikäisiä ihmisiä.

Yhdessäolo on keskeinen asia.

– Seurakuntalaisten tähden me tätä haluamme kokeilla. Tapiolan alueella on paljon yksin asuvia. Ajattelimme, että moni heistä saattaisi olla mieluummin jossain yhdessä kuin yksinään.

Bussit ja metrot eivät kulje aattoiltana

Illanviettoon on vapaa pääsy, ja osallistua voivat muutkin kuin tapiolalaiset. Käytännön rajoitteeksi saattaa kuitenkin muodostua julkinen liikenne, joka lakkaa jouluaattona kulkemasta noin kello 16.

– Meillä ei ole mahdollisuutta järjestää kuljetusta kirkolle, eli ihmiset tulevat omilla kyydeillään tai kävellen. Kävelymatkan päässäkin asuu tuhansia ihmisiä, Linnoinen sanoo.

Jumala tulee jokaisen lähelle siten kuin vain pieni lapsi voi tulla.

– Päivi Linnoinen

Linnoinen on aattona kirkolla alkuillan, ja hänen jälkeensä iltaa tulevat viettämään diakoniatyöntekijä ja loppuillasta pappi. Vahtimestari on paikalla koko ajan.

Kirkkoherrasta on mukavaa viettää joulua eri kaavalla kuin aiemmin.

– Niin paljon kuin arvostan perinteitä, ajattelen, että asioita voi tehdä toisellakin tavalla.

Hän uskoo, että monien ihmisten tavat viettää joulua ovat muuttuneet. Perinteisestä ohjelmasta huolimatta aattoilta kirkolla tarjoaakin uudenlaisen mahdollisuuden joulun viettoon.

– Onhan tämä myös vaihtoehto sille, että olisi aaton kotona tai sukulaisissa.

Kirkolle voi tulla kysymysten kanssa

Linnoinen toivoo, että ihmisillä ei olisi paineita joulusta.

– On surullista, jos joulua alkaa stressata. On kristinuskon keskeisin juttu, että Jumala tulee jokaisen lähelle siten kuin vain pieni lapsi voi tulla, ilman vaatimuksia ja vain hyvää annettavanaan. Tämä voisi olla se joulun pääkokemus, hän sanoo.

Seurakunnan johtajana hänelle on tärkeää levittää viestiä, että kirkolle voi tulla kaikenlaisten kysymysten kanssa.

– Se, että ollaan aattoiltana auki eikä kiinni, viestii toivottavasti jostain isommasta asiasta. Että kirkkoon on tervetullut milloin vain.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Vietätkö joulua yksin Espoossa? Tule joulujuhlaan Hvittorpiin

Ajankohtaista Hyvä elämä

Espoon seurakuntien yhteiseen joulujuhlaan kutsutaan yksin joulua viettävät. Aattoiltaa voi viettää myös Tapiolan kirkolla.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.