null Seurakunnilta pyydettiin apua, ja niinpä lähes sata työntekijää auttaa Helsingin kaupungin toimipaikoissa helmikuussa

Flora (selin), Hiski ja Vivian leikkivät päiväkoti Lokin pihalla. Kanttori Aino Valojärvi (keskellä) sekä lastenohjaajat Joel Niemi ja Anu Lönnqvist työskentelivät Lokissa kaksi viikkoa.

Flora (selin), Hiski ja Vivian leikkivät päiväkoti Lokin pihalla. Kanttori Aino Valojärvi (keskellä) sekä lastenohjaajat Joel Niemi ja Anu Lönnqvist työskentelivät Lokissa kaksi viikkoa.

Ajankohtaista

Seurakunnilta pyydettiin apua, ja niinpä lähes sata työntekijää auttaa Helsingin kaupungin toimipaikoissa helmikuussa

Tammikuun tiukassa koronatilanteessa Helsingin kaupunki pyysi Helsingin seurakunnilta tilapäistä apua. Korona-ajan yhteistyöstä on jo paljon kokemusta.

Helmikuun alussa suuri joukko seurakuntien työntekijöitä, vapaaehtoisia ja luottamushenkilöitä lähti talkooavuksi Helsingin kaupungin seniorikeskuksiin, leikkipuistoihin ja päiväkoteihin. Kaupunki pyysi yhteistyötä pitkittyneen koronatilanteen vuoksi.

Työntekijöitä oli paljon sairaana, sijaisista oli pulaa eivätkä vapaaehtoiset voineet käydä tervehtimässä vanhuksia normaaliin tapaan hoitopaikoissa.

Ammattilaiset apuna varhaiskasvatuksessa

Leikkipuistoihin ja päiväkoteihin lähti eri seurakunnista 17 varhaiskasvatuksen ammattilaista, pääasiassa lastenohjaajia, tekemään vaihtelevia työvuoroja. Lauttasaaren seurakunnan lastenohjaajat Anu Lönnqvist ja Joel Niemi sekä kasvatuksen kanttori Aino Valojärvi työskentelivät yhteen menoon kaksi viikkoa päiväkoti Lokissa Lauttasaaressa.

Aino Valojärvi pitää seurakunnassa muskareita ja johtaa lapsikuoroa. Päiväkodissa hän sai ensimmäisenä päivänä tutustua 5-vuotiaiden ryhmän lapsiin.

– Toisena päivänä aloin pitää muskareita koko talolle, ikäryhmien mukaan, Valojärvi kertoo.

Erona on se, että kaupungin varhaiskasvatuksessa ei lauleta lastenvirsiä, mutta muita tuttuja lauluja kyllä.

Anu Lönnqvist ja Joel Niemi toimivat pienten, 2–4-vuotiaiden ryhmissä. Seurakunnassa he ohjaavat koululaisten iltapäiväkerhoa.

– Suurin ero tässä työssä on se, että lapset ovat paljon pienempiä. He tarvitsevat apua esimerkiksi talvivaatteiden pukemisessa, Joel Niemi sanoo.

– Meidän ryhmässä on ollut työntekijävajausta, mutta nyt pystyimme tekemään retken rannalle.

Päiväkoti Lokki on Niemelle tuttu, koska hän teki työharjoittelunsa Lokissa. Lastenohjaajan koulutus antaa pätevyyden työskennellä päiväkodissa.

Sijaisia tarvitaan henkilöstövajeessa

Perjantai-iltapäivänä vanhemmat alkavat hakea lapsia kotiin. Anu Lönnqvist ruksaa nimen listaan, kun lapsi on haettu. Lönnqvist auttaa pieniä kaikissa perustoimissa, ulkoilussa, potalla käynnissä, päiväunille menossa. 

– Huomaan, että meistä on apua täällä. Vaikken tiedä kaikkea, päiväkodin työntekijät neuvovat hyvin. Joku 2-vuotias saattaa kapsahtaa kaulaankin, vaikka olen uusi täällä, Lönnqvist naurahtaa.

Vivian tykkää ulkoleikeistä.

Vivian tykkää ulkoleikeistä.

Päiväkodin johtaja Hertta Jalasjoki on iloinen seurakunnan varhaiskasvattajien työrupeamasta, erityisesti muskarihetkistä. Lokissa on ollut henkilöstövajetta. Se ei johdu niinkään koronasta, vaan varhaiskasvatuksen opettajista on pulaa koko pääkaupunkiseudulla. Rekrytoinnit ovat käynnissä, ja sillä aikaa sijaisia tarvitaan.

Helsingin seurakunnat ja kaupunki ovat tehneet aiemminkin yhteistyötä poikkeuksellisessa koronatilanteessa. Kevään 2020 Helsinki-avussa oli mukana suuri joukko kirkon työntekijöitä. Sen jälkeen moni oli tekemässä koronajäljitystä. Nyt ollaan tilapäisenä apuna perustoiminnassa. Raha ei liiku kirkon ja kaupungin välillä, vaan työntekijöiden palkat maksaa kirkko.

Kirkon kerhot eivät kuitenkaan ole enää koronatauolla. Koululaisten iltapäiväkerho toimii aina, kun koulutkin ovat auki ja lähiopetuksessa. Myös perhekerhot muskareineen pyörivät jo täysillä.

– Meillä on sijaiset parin viikon ajan, kertoo Lauttasaaren kolmikko.

Vapaaehtoiset seurana seniorikeskuksissa

Seniorikeskuksiin ja palvelutaloihin lähti kirkon puolelta 78 ihmistä, joista suurin osa on vakituisia vapaaehtoisia. Eri alojen työntekijöitä on 18. Väkeä tarvittiin tilapäisavuksi erityisesti seuranpitoon asukkaiden kanssa.

Kaikilta on edellytetty vahvaa rokotussuojaa ja sitoutumista vaitiolovelvollisuuteen. Kaupunki järjesti perehdytystä etäyhteyksin Teamsissa, kuten varhaiskasvatuksen puolellakin.

– Senioriapu kestää helmikuun ajan. Sen jälkeen halukkaat voivat luonnollisesti jäädä näiden palvelutalojen ja seniorikeskusten vapaaehtoisiksi, kertoo diakonian päällikkö Asta Turtiainen Helsingin seurakuntayhtymän yhteisestä seurakuntatyöstä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.