null Yli 70-vuotiaita helsinkiläisiä autetaan koronakriisissä – kirkkoihin perustetaan apupisteitä ja ruokaa viedään kotiovelle

Kassillinen ruoka-apua Matteuksenkirkolla Itäkeskuksessa 19.3.  Seurakunnat ja kaupunki jakavat yhdessä hävikkiruokaa vähävaraisille. Koronatilanteen vuoksi alkaa uudenlainen apu: ikäihmisille tuodaan ruoka- ja lääkeostoksia kotiovelle.

Kassillinen ruoka-apua Matteuksenkirkolla Itäkeskuksessa 19.3. Seurakunnat ja kaupunki jakavat yhdessä hävikkiruokaa vähävaraisille. Koronatilanteen vuoksi alkaa uudenlainen apu: ikäihmisille tuodaan ruoka- ja lääkeostoksia kotiovelle.

Ajankohtaista

Yli 70-vuotiaita helsinkiläisiä autetaan koronakriisissä – kirkkoihin perustetaan apupisteitä ja ruokaa viedään kotiovelle

Laajassa yhteistyössä ovat mukana Helsingin kaupunki, Helsingin seurakunnat ja lukuisat kansalaisjärjestöt.

Koronaepidemian vuoksi hallitus on kehottanut yli 70-vuotiaita pysyttelemään kotona ja liikkumaan ulkona vain välttämättömissä asioissa, jotta he eivät altistuisi koronavirukselle. Helsingin kaupunki, Helsingin seurakuntayhtymä ja lukuisat kansalaisjärjestöt aloittavat yhteistyön auttaakseen ikäihmisiä.

80 vuotta täyttäneitä helsinkiläisiä on noin 27 000. Kotona asuvat yli 80-vuotiaat on arvioitu hädänalaisimmaksi ryhmäksi. Myös 70–79-vuotiaat saavat tarvitessaan apua. Heitä on noin 51 000.

Aluksi pyritään saamaan yhteys kaikkiin avuntarvitsijoihin. Se tarkoittaa soittoa yli 80-vuotiaille ja uuden puhelinnumeron avaamista yli 70-vuotiaille, jotta he voivat itse ottaa yhteyttä. Yhteensä noin 500 kaupungin ja seurakuntien työntekijää soittaa yli 80-vuotiaille. Työntekijät ovat vapautuneet muista tehtävistään koronatilanteen vuoksi.

– Pyrimme löytämään sellaisetkin helsinkiläiset ikäihmiset, jotka eivät ole pystyneet kertomaan avuntarpeestaan, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän johtaja, Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki.

Kirkkoihin perustetaan 17 Helsinki-apu-pistettä.

Erityisesti keskitytään niihin, joilla ei ole lähiomaisia tai muita henkilöitä, joilta voisi pyytää apua.

 – Nämä poikkeukselliset ajat ovat herättäneet ihmisissä auttamishalun. On tärkeää, että apu tavoittaa kaikki: myös ne, jotka eivät osaa käyttää mobiilipalveluja tai tietokonetta, ja ne, jotka ovat eläneet eristyksissä jo ennen koronakriisiä, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Tarjolla on henkistä ja hengellistä tukea sekä asiointia ruokakaupassa ja apteekissa. Ostokset tuodaan kotiovelle.

– Olemme tällä viikolla valmistelleet toimintamallin, jolla avuntarvitsijat ja avunantajat saatetaan yhteen turvallisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla, Juha Rintamäki kertoo .

Auttamisalueet noudattavat Helsingin seurakuntien rajoja. Kirkkoihin perustetaan 17 Helsinki-apu-pistettä. Niissä työskentelee kaupungin ja seurakunnan työntekijöitä. Jokaisesta pisteestä koordinoidaan kyseisen seurakunnan alueella asuvien auttamista. Helsinki-apu alkaa toimia keskiviikkona 25.3.

Ihmiset jonottivat ruoka-apukasseja harvassa, mutta pitkässä jonossa Matteuksenkirkolla Itäkeskuksessa. Kaupungin ja seurakuntien uusi apuhanke alkaa auttaa vanhimpia kaupunkilaisia, joita on kehotettu välttämään ulkona liikkumista.

Ihmiset jonottivat ruoka-apukasseja harvassa, mutta pitkässä jonossa Matteuksenkirkolla Itäkeskuksessa. Kaupungin ja seurakuntien uusi apuhanke alkaa auttaa vanhimpia kaupunkilaisia, joita on kehotettu välttämään ulkona liikkumista.

Jos ihminen on huolestunut koronatilanteesta ja haluaa puhua siitä jonkun kanssa puhelimessa, henkistä tukea löytyy kansalaisjärjestöistä, kuten Helsinki Missiosta, Suomen Punaisesta Rististä ja Helsingin diakonissalaitoksesta. Helsinki-apu neuvoo, mihin voi soittaa. Myös jokaisessa Helsingin seurakunnassa on pappi tavoitettavissa puhelimella.

Juha Rintamäki on iloinen siitä, että kaupungin ja kirkon toimijoiden yhteistyö ja avustustyön valmistelu on sujunut hyvin.

– Meillä on ollut kuluneen viikon aikana lukuisia yhteisiä neuvotteluja ja vain yksi päämäärä: miten voimme rakentaa sellaisen toimintamallin, jolla voimme auttaa ihmisiä tässä poikkeustilanteessa. Iso kiitos myös eri kansalaisjärjestöille, jotka toimivat ihmisten hyväksi.

– Tämä on yksi keino varmistaa, että kukaan ei jää nyt yksin. On ollut myös hienoa nähdä, miten eri kaupunginosissa, taloyhtiössä ja someryhmissä on polkaistu käyntiin erilaisia tapoja auttaa lähimmäisiä, Rintamäki toteaa.

Helsinki-apu alkaa toimia keskiviikkona 25.3.

Helsinki-avun puhelinnumero avataan mahdollisimman pian ensi viikolla. Myös ikäihmisten läheiset voivat ilmoittaa avuntarpeesta samaan numeroon.

Samalla yli 80-vuotiaille ilmoitetaan, mistä numerosta Helsinki-avun yhteydenotto tulee. Puhelimessa ei koskaan kysellä esimerkiksi tilinumeroa tai muuta tilitietoa, vaan puhelu koskee henkilön mahdollista avuntarvetta.

Työntekijät ja vapaaehtoiset, jotka vievät tilattuja ruoka- ja lääkeostoksia ihmisten kotiovelle, saavat tunnistekortin. He saavat myös ohjeistuksen Helsinki-avun pisteistä.

Ensi viikon aikana selviää, miten ostosten maksaminen käytännössä hoidetaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.