null Helsingin seurakuntien työntekijöitä ja vapaaehtoisia siirtyy väliaikaiseksi avuksi kaupungin seniorikeskuksiin ja varhaiskasvatukseen

Koronatartuntojen määrän nopea kasvu on kuormittanut varhaiskasvatusta ja kaupungin leikkipuistotoimintaa. 

Koronatartuntojen määrän nopea kasvu on kuormittanut varhaiskasvatusta ja kaupungin leikkipuistotoimintaa. 

Ajankohtaista

Helsingin seurakuntien työntekijöitä ja vapaaehtoisia siirtyy väliaikaiseksi avuksi kaupungin seniorikeskuksiin ja varhaiskasvatukseen

Koronapandemian huippu on todennäköisesti saavutettu, mutta apua tarvitaan yhä. Vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua 1.2. kello 18 asti.

Joukko Helsingin seurakuntien työntekijöitä ja vapaaehtoisia lähtee väliaikaiseksi avuksi Helsingin kaupungille. Avunpyyntö tuli Helsingin kaupungilta. Koronatilanteen, sen aiheuttamien sairastumisten ja karanteenien vuoksi erityisesti helsinkiläisten ikäihmisten, lasten ja nuorten kanssa toimivat ammattilaiset ovat olleet viime aikoina erittäin kuormitettuja. Helsingin seurakuntayhtymä haluaa tukea heidän jaksamistaan.

– Tavoitteena on, että hoitajat saisivat vähän hengähdystaukoa tai voisivat keskittyä enemmän omaan ydinosaamiseensa, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki sanoo.

Seurakuntien lähettämät lisävoimat auttavat niissä tehtävissä, jotka eivät välttämättä vaadi erityistä koulutusta: vanhuspuolella esimerkiksi ulos viemisessä, ruokailussa ja yhteydenpidossa läheisiin.

Avun piirissä on 60 kaupungin seniorikeskuksesta ja kolme Gaius-säätiön palvelutaloa sekä kaupungin päiväkodit ja leikkipuistotoiminta.

– Päiväkoteihin ja leikkipuistotoimintaan lähtee noin parikymmentä seurakuntien lapsi- ja perhetyöntekijää. Seniorikeskuksiin lähtevät työntekijät ovat diakoniatyöntekijöitä, seurakuntapapistoa ja seurakuntien vapaaehtoisia, Rintamäki sanoo.

Kaupungille apuvoimiksi lähteviltä vaaditaan sitä, että he ovat rokotettuja ja käyttävät kasvomaskia.

Helsingin kaupunki ja Helsingin seurakunnat ovat tehneet yhteistyötä koko pandemian ajan, muun muassa palkitussa Helsinki-avussa, kaupungin, seurakuntien ja kansalaisjärjestöjen yhteistyöverkostossa sekä koronajäljityksessä.

Vapaaehtoistehtäviin voi nyt ilmoittautua

Helsingin seurakunnat etsivät vapaaehtoisia työskentelemään avustavissa tehtävissä seniorikeskuksissa, vanhusten palvelutaloissa ja muistisairaiden ryhmäkodeissa. Vapaaehtoiset voivat puolestaan sopia työvuoronsa helmikuussa joustavasti esimerkiksi 2–4 tunniksi yhtenä tai kahtena päivänä viikossa joko päivä- tai ilta-aikaan.

Vapaaehtoistehtäviin sisältyy asukkaiden ruoka- ja pyykkihuollossa avustamista. Ruokahuoltotehtäviin kuuluu valmiin ruoan esille laittoa, kattamista, astioiden tiskaamista koneella sekä keittiön yleisestä siisteydestä huolehtimista. Lisäksi apukäsiä tarvitaan vuoteiden petaamiseen ja pyykinpesuun.

Osassa seniorikeskuksista vapaaehtoisten tehtäviin voi kuulua arjen askareiden lisäksi myös pienimuotoista viriketoimintaa, kuten asukkaiden kanssa ulkoilua, tuolijumppaa, tms. liikuntaa tai keskustelua, lehdenlukua, leivontaa, kuvataidetta ja musiikinkuuntelua. Työnkuvaa voidaan räätälöidä vapaaehtoisen osaamisen ja mielenkiinnon mukaan.

Tehtävä ei edellytä koulutusta tai aikaisempaa työkokemusta sote-alalta. Sen sijaan hyvät vuorovaikutustaidot ja iloinen mieli ovat avuksi vapaaehtoistehtävässä. Helsingin kaupunki perehdyttää tehtävään ja ohjaa hygienia-asioissa (hygieniapassia ei vaadita).

Helsingin kaupunki edellyttää tartuntatautilain nojalla kaikilta vapaaehtoisilta vesi- ja tuhkarokkosuojaa joko sairastettuna tai rokotettuna. Vapaaehtoisilla tulee olla voimassa oleva influenssarokotus sekä vähintään kaksi koronarokoteannosta. Lisäksi työssä tulee käyttää kasvomaskia.

Ilmoittautumisia vapaaehtoistehtäviin otetaan vastaan tiistaihin 1.2. klo 18 asti. Ilmoittautua voi tämän ilmoittautumislomakkeen kauttaJuttua päivitetty 28.1. klo 17.40. Lisätty tiedot vapaaehtoistyöntekijöiden rekrytoinnista ja ilmoittautumislinkki.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.