Lähetysjärjestöt ja Kirkon Ulkomaanapu vetoavat köyhimpien kirkkojen ja heikoimmassa asemassa olevien ihmisten puolesta
Koronaepidemia leviää nyt erityisesti siellä, missä väestötiheys on korkea ja paikallinen terveydenhoito heikko. Paikalliset kirkot ovat tärkeitä auttajia.
Kirkon lähetysjärjestöt ja Kirkon Ulkomaanapu vetoavat seurakuntiin, seurakuntien päättäjiin ja seurakuntalaisiin sen puolesta, että pandemiasta huolimatta lähetystyöhön ja kansainväliseen diakoniaan suunnatut varat pysyisivät jatkossakin ennallaan.
Järjestöt muistuttavat, että korona leviää tällä hetkellä erityisesti maissa, joissa väestötiheys on korkea ja paikallinen terveydenhoito heikkoa. Pandemian pelätään lisäävän nälänhätää ja köyhyydessä elävien määrää.
”Paikalliset yhteistyökirkkomme ja niiden seurakunnat ovat vakavien haasteiden edessä. Suurin osa kumppanuuskirkoista ja -järjestöistä elää sunnuntaisin kerättävistä kolehtituotoista. Kun seurakunnat eivät kokoonnu, tämä vaikuttaa dramaattisesti kumppanien talouteen ja toimintamahdollisuuksiin”, järjestöt sanovat kannanotossaan.
Monet Afrikan ja Aasian kirkkojen johtajista ovat esittäneet huolensa siitä, että pandemia lisää nälänhätää ja absoluuttisessa köyhyydessä elävien määrää. Myös kansainvälisen diakonian tuen vähetessä monet ihmiset jäävät ilman apua.
Kun Suomen seurakunnissa valmistellaan ensi vuoden talousarvioita ja tulevien vuosien toimintaa, järjestöt vetoavat, että lähetystyöhön ja kansainväliseen diakoniaan kohdennettavat talousarviovarat säilyisivät mahdollisuuksien mukaan ennallaan.
– Meille ei ainakaan vielä ole tullut tietoa määrärahaleikkauksista. Aika paljon on tullut kyselyjä järjestöjen saamasta vapaaehtoiskannatuksesta, kuten aina keväisin. Tietoja käytetään ratkaisujen pohjana. Järjestöjohtajat halusivat siksi muistuttaa, mitä seurauksia pandemiasta kaikkein köyhimmissä maissa eläville ihmisille ja kirkoille on, sanoo Kirkon lähetystyön keskuksen johtaja Elina Hellqvist.
Hänen mukaansa järjestöjen saamat kolehtituotot ovat kuluvana keväänä olleet murto-osa tavanomaisesta. Kun jumalanpalveluksia ei pitkään aikaan voitu pitää, ei pystytty myöskään keräämään kirkkokolehteja. Verkkoon välitettyjen jumalanpalvelusten yhteydessä on voinut kertoa tietoja lahjoituskohteesta, jos sille on ollut rahankeräyslupa.
Lähetysjärjestöjen ja Kirkon Ulkomaanavun uskolliset tukijat, säännöllisesti tai silloin tällöin lahjoittavat ihmiset, eivät onneksi ole järjestöjä hylänneet. Hellqvistin mukaan tämä tuki on pysynyt vähintään ennallaan, joillakin järjestöillä jopa hieman kasvanut.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Paikallisradiot torjuvat valeuutisia ja jakavat luotettavaa koronatietoa Tansaniassa
AjankohtaistaTansanian maaseudulla yhteisöradiot ovat varsinkin naisten tärkein tietolähde. Suomen Lähetysseura, Viestintä ja kehitys -säätiö ja Suomen Podcastmedia tukevat paikallisia radiokanavia, jotta luotettava tieto tavoittaisi myös haavoittuvat ryhmät.