Paikallisradiot torjuvat valeuutisia ja jakavat luotettavaa koronatietoa Tansaniassa
Tansanian maaseudulla yhteisöradiot ovat varsinkin naisten tärkein tietolähde. Suomen Lähetysseura, Viestintä ja kehitys -säätiö ja Suomen Podcastmedia tukevat paikallisia radiokanavia, jotta luotettava tieto tavoittaisi myös haavoittuvat ryhmät.
Kuten monissa kehittyvissä maissa, myös Tansaniassa radio on yksi tärkeimmistä julkisista tietolähteistä. Paikalliset yhteisöradiot ovat korvaamaton viestintäkanava erityisesti syrjäisillä seuduilla, joiden väestön maan valtamedia tavoittaa huonosti.
Koronapandemian aikana yhteisöradiot pyrkivät jakamaan luotettavaa tietoa, joka auttaa vähentämään tartuntoja ja hälventää virukseen liittyviä huhuja. Suomalainen Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes, Suomen Podcastmedia, Suomen Lähetysseura ja Tansanian yhteisöradioliitto Tadio yhdistivät voimansa auttaakseen radiokanavia niiden tärkeässä työssä.
Ruohonjuuritasolla yhteisöradiot toimivat tehokkaana vallan vahtikoirana.
– Hankeasiantuntija Markku Liukkonen
Yhteisöradiot ovat paikallisia radiokanavia, jotka toimivat usein vaatimattomilla resursseilla mutta tavoittavat suuren kuulijajoukon. Usein niiden lähetykset syntyvät vapaaehtoisvoimin. Tavallisesti yhteisöradion taustalla on paikallinen toimija kuten oppilaitos, seurakunta, paikallishallinto tai alueella toimiva liikeyritys.
Radio-ohjelma joudutti koulun korjaamista
Tansanian yhteisöradioliiton 34 jäsenradiota tavoittavat kaikkiaan yli 15 miljoonaa ihmistä. Osa yhteisöradioista saa tukea eurooppalaisilta järjestöiltä tai Unescolta, joka on perustanut useita yhteisöradioita ja kouluttanut niissä työskenteleviä journalisteja.
– Yhteisöradiot ovat ensisijaisen tärkeä, maaseudulla monesti ainut ja usein varsin luotettava tiedon lähde. Ruohonjuuritasolla ne toimivat tehokkaana vallan vahtikoirana ja keskustelun herättäjänä, Vikesin hankeasiantuntija ja podcast-käsikirjoittaja Markku Liukkonen sanoo.
Liukkonen nostaa esimerkiksi Vikesin tukeman Jamii FM -yhteisöradion, jolla on yli miljoona kuulijaa eteläisessä Tansaniassa sijaitsevassa Mtwaran kaupungissa ja sen ympäristössä.
Muutama kuukausi sitten Jamii FM teki ohjelman syrjäseudulla toimivasta koulusta. Lapset joutuivat opiskelemaan pihalla, koska huonokuntoinen koulurakennus oli romahdusvaarassa. Rakennus kunnostettiin pian ohjelman lähettämisen jälkeen.
– Radio on tärkein tiedonvälityskanava alueilla, joilla Lähetysseura toimii. Radio tavoittaa erityisesti naisia, joiden on usein miehiä vaikeampi saada tietoa. Esimerkiksi Morogoron läänissä asuvista naisista 52 prosenttia kuuntelee radiota. Radio tavoittaa heidät yli kaksi kertaa paremmin kuin sanomalehdet ja TV, vahvistaa Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyön koordinaattori Anna Holmström.
Podcast murtaa koronamyyttejä
Tansaniaan tuotetaan parhaillaan koronavirusta käsittelevää neliosaista podcastia, joka lähetetään Tadion jäsenradioiden kautta. Ohjelmassa kuullaan Tansanian virallisia kieliä swahilia ja englantia. Haastatteluja ohjelmiin on tehty niin Tansaniassa kuin Suomessa, ja ohjelmat leikataan ja tuotetaan Suomessa.
Vikes, Suomen Podcastmedia ja Tadio tuottavat podcastit yhteistyössä. Suomen Lähetysseura tukee podcastien tekemistä 6 000 eurolla. Tadion jäsenradioiden lisäksi podcastit tavoittavat kuulijoita myös Tansanian evankelis-luterilaisen kirkon sekä todennäköisesti myös katolisen kirkon radiokanavien kautta.
Aurinkopaneeli turvaa sen, että radion jatkuvalle käytölle ei ole taloudellista estettä.
– Kehitysyhteistyökoordinaattori Anna Holmström
– Sarjassa käsitellään muun muassa sitä, mikä koronavirus on, miten sen leviämistä estetään, mitä tulee tehdä jos sairastuu ja ketkä kuuluvat riskiryhmiin. Paljon kumotaan myös valeuutisia ja murretaan myyttejä, Liukkonen kertoo Vikesin julkaisemassa uutisessa.
Podcast on valmis esitettäväksi pääsiäisen jälkeen. Tarkka julkaisuajankohta riippuu koronauutisointia säätelevistä Tansanian viranomaisista.
Radio tuo tiedon turvallisesti kotiin
Lähetysseura tukee lisäksi 24 000 eurolla humanitaarista työtä tekevää kristillistä TCRS-järjestöä (Tanganyika Christian Refugee Service). Järjestö jakaa noin 1 300 aurinkopaneeleilla varustettua radiota haavoittuvassa asemassa oleville ryhmille kuten vammaisille ja albiinotytöille, jotka joutuvat kärsimään albinismiin liittyvän taikauskon vuoksi.
– Hankimme radioita heikoimmassa asemassa oleville ihmisille, jotta heidän ei tarvitse lähteä kotoaan saadakseen koronaan liittyvää tietoa. Aurinkopaneeli turvaa sen, että radion jatkuvalle käytölle ei ole taloudellista estettä, Holmström sanoo.
Radioiden avulla voidaan korvata myös epidemian vuoksi peruuntuneita Lähetysseuran koulutuksia. Holmstöm mainitsee erityisesti perheväkivallan vastaiset ja ilmastonmuutoksen torjumiseen liittyvät koulutukset.
– On tärkeää, että perheväkivallan vastainen työ Tansaniassa jatkuu. Monissa maissa on jo nähtävissä, että perheväkivalta lisääntyy, kun karanteeni pakottaa perheet olemaan tiiviisti yhdessä kodin seinien sisäpuolella.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Puista turvaa Espoon ja Morogoron lapsille – Espoon seurakunnat istuttaa puuntaimia Tansaniaan yhteistyössä Suomen Lähetysseuran kanssa
AjankohtaistaPuuntaimet omistetaan symbolisesti espoolaisille lapsille. Niiden istuttamisen ajatellaan rakentavan sekä Suomen että Tansanian tulevaisuutta kestävän kehityksen näkökulmasta.