null Lähetyslentäjät auttavat hirmumyrskyn uhreja Mosambikissa – avun vieminen tuhon keskelle vaatii lentäjiltä erityistaitoja

Mosambikiläiset ottavat ilmasta pudotettavaa apua vastaan.

Mosambikiläiset ottavat ilmasta pudotettavaa apua vastaan.

Ajankohtaista

Lähetyslentäjät auttavat hirmumyrskyn uhreja Mosambikissa – avun vieminen tuhon keskelle vaatii lentäjiltä erityistaitoja

MAF Suomen toiminnanjohtaja Janne Ropponen: "Tilanne Mosambikissa on sydäntäsärkevä, sadattuhannet tarvitsevat apua."

Mosambikiin ja Zimbabween iskenyt trooppinen Isai-sykloni on aiheuttanut käsittämätöntä tuhoa. Mosambikin presidentti Filipe Nyusi on kutsunut vahinkoja suuren luokan humanitaariseksi katastrofiksi: ainakin 300 ihmistä on kuollut ja lähes 350 000 on joutunut lähtemään kodeistaan.

Kuolonuhrien määrän pelätään kasvavan, sillä paljon ihmisiä on kateissa. Kokonaisia kyliä on jäänyt vesimassojen alle. Puolen miljoonan asukkaan Beiran kaupunki on pahoin tuhoutunut.

Yksi katastrofin kohdanneita ihmisiä auttavista järjestöistä on Lähetyslentäjät eli Mission Aviation Fellowship (MAF). Järjestö operoi tällä hetkellä Cessna 208 -lentokoneella Beiran lentokentältä. Mukana on myös MAF:n yhteistyökumppanin Mercy Airin helikopteri.

– MAF:n tekemillä tuhoalueen kartoituslennoilla on jo tähän mennessä ollut suuri merkitys katastrofin auttamistyön koordinoinnissa. Lennot ovat kriittisen tärkeitä muun muassa Mosambikin valtion katastrofikeskukselle, YK:n alaiselle Maailman ruokaohjelmalle WFP:lle ja muille toimijoille, selvittää MAF Suomen toiminnanjohtaja Janne Ropponen.

AF:n Cessna C208 Caravan -lentokoneeseen lastataan avustustarvikkeita ja riisiä.

AF:n Cessna C208 Caravan -lentokoneeseen lastataan avustustarvikkeita ja riisiä.

MAF:n pienkone pystyy kuljettamaan noin 1000 kilon lastin Maailman ruokaohjelman toimittamia avustustarvikkeita. Avun vieminen perille tuhoutuneen infrastruktuurin keskelle vaatii Ropposen mukaan lentäjiltä erityistaitoja. Moniin paikkoihin pääsee vain helikopterilla.

Esimerkiksi tiistaina helikopterista jaettiin Buzi-joen alueella noin 1500 kiloa energiapatukoita. Niitä pudotettiin laatikoissa veteen pienen kuivan maa-alueen lähelle, talojen katoille tai puihin, joihin ihmiset ovat paenneet tulvavettä.

– Tilanne Mosambikissa on sydäntäsärkevä, sadattuhannet tarvitsevat apua. Suomalaisia MAF:n työntekijöitä ei alueella nyt ole. Lähetyslentäjä Roy Rissanen kuuluu järjestön katastrofivalmiustiimiin, ja on valmis lähtemään Mosambikiin, jos tarvitaan, sanoo Ropponen.

Ropposen mukaan järjestöllä on käynnissä keräys auttamistyöhön Mosambikissa.

MAF:n katastrofiaputyöhön voi osallistua lahjoittamalla MAF Suomen tilille FI04 5724 1120 0933 25. Merkitse maksun viestikenttään ”KATASTOFIAPU”, katuosoitteesi ja postinumerosi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.