null Lapset ovat pyhäkoulussa parasta – ”Ennalta ei koskaan arvaa, mihin keskustelu hyppää”

Linda Hellman toimii Espoossa Suvelan kappelin pyhäkoulun ohjaajana.

Linda Hellman toimii Espoossa Suvelan kappelin pyhäkoulun ohjaajana.

Ajankohtaista

Lapset ovat pyhäkoulussa parasta – ”Ennalta ei koskaan arvaa, mihin keskustelu hyppää”

Lasten ajatukset avartavat omaakin mieltä, sanoo pyhäkoulua ohjaava Linda Hellman.

Pyhäkoulun nimessä on syyttä suotta vanhan ajan kaiku. Luullaan, että se on jotakin liian vakavaa. Niin arvelee Suvelan kappelilla sunnuntaisin kello 15 kokoontuvaa pyhäkoulua ohjaava Linda Hellman.

– Parasta pyhäkoulussa ovat lapset. He pitävät huolen siitä, että aiheet ja tarinat johtavat moninaisiin pohdintoihin. Ennalta ei koskaan arvaa, mihin keskustelu hyppää.

– Juuri lapset saavat jatkamaan ja innostumaan aina uudelleen.

Linda Hellman aloitti kerhonohjaajana jo 15-vuotiaana. Neljätoista vuotta sitten tuntui, että pyhäkoulu voisi olla seuraava askel. Sen ohjaajista oli Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa sopivasti pula.

Suvelan kappelin pyhäkoulussa vuorottelee kolme, neljä ohjaajaa. Jos lapsia on paljon, ohjaajia on kaksi. Lasten määrä ja osallistumistiheys vaihtelevat. Se syö jatkuvuutta. Siksi mennään sunnuntai kerrallaan.

– Ehkä arki on niin kiireistä, että viikonloppu halutaan varjella perheen omana aikana, Hellman miettii.

Pyhäkoulu voi kuulostaa siltä, että ei sinne tavallisten perheiden lasten kannata tulla.

Koulusta voi tulla mieleen opetussuunnitelma ja tavoite, mutta pyhäkoulu on nimestään huolimatta pieni kirkkohetki, jossa on tilaa leikkiä, kysyä ja kokea. Rakennetaan yhdessä alttari, sytytetään kynttilä, opitaan kirkon perinnettä. Toistuvuus luo rutiinia. Sen vastapainona on joka kerta uusi aihe, josta luetaan ja jota mietitään askartelujen ja leikkien lomassa.

– Pyhäkoulu voi kuulostaa siltä, että ei sinne tavallisten perheiden lasten kannata tulla. Että tämä on jokin uskovaisten juttu. Mutta ei se ole. Vielä 90-luvulla opin koulussa lastenvirret ja rukoukset. Nyt saman tarjoaa pyhäkoulu, Hellman sanoo.

– Viime kerralla mietittiin, kuka minä olen ja mistä olen tullut. Ensi kerralla tutustutaan Nooan arkkiin. Miksi etsiä kirjastosta kertomuksia hyvästä ja pahasta, antamisesta ja toisesta huolehtimisesta, kun niin hyviä siihen tarkoitukseen on Raamatussa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.