null Pääkirjoitus: Olisipa aikuisillekin pyhäkoulu

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Olisipa aikuisillekin pyhäkoulu

Toivottavasti pyhäkoulu kehittyy maailman muuttuessa ja pitää edelleen pintansa.

Kysyimme lukijoiltamme heidän kokemuksiaan ja muistojaan pyhäkoulusta. Saimme paljon vastauksia. Valtaosa vastanneista muisti lapsuutensa pyhäkoulua hyvällä, vaikka toisenlaisiakin muistoja oli. Niissä ikävämmissä muistoissa oli kunnollisuuden rima usein tuntunut kovin korkealle viritetyltä.

Olen itsekin entinen pyhäkoulupoika. Urani siinä koulussa ei ollut kovin pitkä, ja muistikuvani pyhäkoulusta ovat hatarat. Jokin mustavalkoinen valokuva pyhäkoulun joulukuvaelmasta minulla tosin on vieläkin muistona albumissani. Olen kuvassa paimenena pyyheliina päässäni vartioimassa kuvitteellista lammaslaumaa kedolla.

Meidän perhe ei ollut mitenkään harrasta sakkia, ja silti pyhäkoulu tuntui ihan luontevalta.

Asuimme pienessä kerrostalossa, ja pyhäkoulu kokoontui taloyhtiön saunan pukuhuoneessa. Pyhäkoulua piti samassa talossa asunut pariskunta, kavereideni vanhemmat. Paljon myöhemmin ymmärsin heidän olleen helluntailaisia. Uskon tyylilajeilla ei silloin ollut mitään merkitystä, pyhäkoulu kuin pyhäkoulu.

Kynnys pyhäkouluun oli matala, sen muistan. Meidän perhe ei ollut mitenkään harrasta sakkia, pikemminkin päinvastoin, ja silti se pyhäkoulu tuntui ihan luontevalta ajanvietteeltä. Ja ne siellä opitut rukoukset ja laulut ja jonkinlaiset hyvän elämän eväät olivat ihan jees, vaikkei sen kummempia uskovaisia oltukaan.

Tätä Kirkko ja kaupungin pyhäkoulujuttua lukiessani tuli ensimmäisenä mieleeni, että toivottavasti pyhäkoulu pitää edelleen pintansa ja löytää uusia kekseliäitä muotoja maailman muuttuessa. Monet merkit viittaavat siihen, että kristillisen kulttuurin traditio on katkeamassa. Pyhäkoululla on edelleen paikkansa maailmassa.

Samalla palautui takaraivosta eturaivooni erään kirkkoon kuulumattoman ystäväni toive, että aikuisillekin olisi pyhäkoulu, vaikka somessa. Se voisi olla matalan kynnyksen tuokio kerran viikossa, jolloin voisi kelata pyhään liittyviä asioita, kristinuskon ydinsanomaa ja ihmisiksi olemisen edellytyksiä. Ei kynnystä eikä rimaa, kaikki kelpaavat.

Voisi itse asiassa olla aika hauskaa ruveta taas pyhäkoululaiseksi.

 

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.