null Lauttasaaren kirkon remontin hinta-arvio nousi 2,5 miljoonaa euroa – töiden toivotaan alkavan loppukesästä

– Lauttasaaren kirkon perustukset ovat varsin huonossa kunnossa, näyttää seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Juha-Pekka Sihvonen. Hän on käynyt tässä kirkossa pienestä pitäen.

– Lauttasaaren kirkon perustukset ovat varsin huonossa kunnossa, näyttää seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Juha-Pekka Sihvonen. Hän on käynyt tässä kirkossa pienestä pitäen.

Ajankohtaista

Lauttasaaren kirkon remontin hinta-arvio nousi 2,5 miljoonaa euroa – töiden toivotaan alkavan loppukesästä

Lauttasaaren kirkon pitkään odotettu ja esteitä kohdannut remonttihanke eteni eilisiltana yhteisessä kirkkoneuvostossa.

Helsingin seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi 28.5. osaltaan Lauttasaaren kirkon peruskorjaushankkeen korotetun kustannusarvion. Hintalappu nousee 17,8 miljoonaan euroon. Asia vaatii vielä yhteisen kirkkovaltuuston päätöksen 11.6.

Remonttipäätökset tehtiin molemmissa toimielimissä jo vuosi sitten. Silloin enimmäiskustannusarvio oli 15,3 miljoonaa euroa. Syksyn urakkakilpailussa remontista saatiin kuitenkin yllättäen vain yksi tarjous, joka ylitti kustannusarvion 4,7 miljoonalla eurolla. Tämän vuoksi hanke kilpailutettiin uudelleen.

– Näin isoa urakkaa ei voinut päättää sen pohjalta. Kilpailutuksessa on saatava enemmän tarjouksia, jotta saadaan käsitys oikeasta hintatasosta, sanoo seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Kai Heinonen.

Miksi kustannusarvio on noussut vuodessa 2,5 miljoonaa euroa?

– Yleinen kustannustaso on noussut, ja oma kustannuslaskelmamme on tarkentunut. Nyt saadut tarjoukset ovat parempia kuin syksyn tarjous, Heinonen toteaa.

Helsingin suurin kirkko

Lauttasaaren kirkko on oikeastaan kirkkokompleksi, jossa toimivat sekä Lauttasaaren seurakunta että ruotsinkielinen Johannes församling. Kirkkotilojakin on kaksi.

Vuonna 1958 valmistunut kirkko on suojelukohde, jossa ei ole koskaan tehty laajaa peruskorjausta. Esimerkiksi talotekniikka on vanhentunut, hissit ja sisäkulkuyhteydet puuttuvat ja monet toimintatilat ovat epäkäytännöllisiä. Remontti tehdään Museoviraston valvonnassa.

Remontissa on tarkoitus rakentaa ulos vuokrattavaa toimitilaa, josta seurakuntayhtymä saisi tuloja.

Kevään urakkakilpailussa hanketta muutettiin muun muassa lyhentämällä urakka-aikaa. Nyt saatiin neljä ehdot täyttävää tarjousta. Yhteinen kirkkoneuvosto esittää, että urakoitsijaksi valitaan Lujatalo Oy, jonka tarjous, 13,8 miljoonaa euroa, oli halvin.

Remontissa on tarkoitus supistaa seurakuntien käyttöön tulevaa tilaa ja rakentaa 330 m2 ulos vuokrattavaa toimitilaa, josta seurakuntayhtymä saisi tuloja. Vuokrauksesta on neuvoteltu Lauttasaaren musiikkiopiston kanssa.

Urakka-ajan lyhentäminen merkitsee toisaalta sitä, että suomen- ja ruotsinkielinen seurakunta eivät voi käyttää vuorotellen toistensa tiloja väistötilana remontin aikana, vaan tiloja on vuokrattava muualta. Seurakunnalla on jo kauppakeskus Lauttiksessa väliaikainen sadan neliön väistötila, Larunkulma.

Lauttasaaren kirkon käsittää 5 800 kerrosneliömetriä.

Lauttasaaren kirkon käsittää 5 800 kerrosneliömetriä.

Kirkko on ahkerassa käytössä

Seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja ja yhteisen kirkkovaltuuston jäsen Juha-Pekka Sihvonen odottaa hartaasti remonttia, kuten muukin seurakuntaväki.

– Kirkkorakennus on lauttasaarelaisille tärkeä. Se sijaitsee keskellä kylää, ja rakennusta käytetään moneen: siellä pidetään muun muassa koulujen tilaisuuksia, itsenäisyyspäivän juhlia ja Lauttasaari-päivien tapahtumia. Siellä kokoontuvat partiolaiset ja monet harrastusryhmät.

– Lauttasaari on seurakuntamyönteinen, kasvava alue, ja läheistä Koivusaartakin alettaneen rakentaa. Sekä suomen- että ruotsinkieliset tarvitsevat kirkkonsa.

Koska Lauttasaaren kirkko on suojeltu valtakunnallisesti merkittävänä kulttuuriympäristönä, sitä ei voi käytännössä myydä tai kokonaan vuokrata muuhun käyttöön.

Korjaus 29.5. kello 12.15: Tarkennettu Koivusaaren rakentamista koskevaa kommenttia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.