null Lauttasaaressa rakennetaan uutta vanhan ehdoilla – merkittävä osa kirkon miljoonaremontista jää näkymättömiin ja salapoliisityötäkin tarvitaan

Ajankohtaista

Lauttasaaressa rakennetaan uutta vanhan ehdoilla – merkittävä osa kirkon miljoonaremontista jää näkymättömiin ja salapoliisityötäkin tarvitaan

Helsingin pinta-alaltaan suurimman kirkkorakennuksen peruskorjaukseen sisältyy myös 30 neliön uudisrakennus. Se liittyy siihen, miten kirkosta tulee kaikkien kirkko.

Lauttasaaren kirkon työmaa on täynnä rakennustarvikkeita ja sisätilat melkoisessa myllerryksessä. Työn ääniä kuuluu kaikkialta. Ei uskoisi, että täältä on suunnitelmissa lähettää pääsiäisenä televisiomessu ja toiminta uusituissa tiloissa on silloin täydessä käynnissä.

Helsingin seurakuntayhtymän hankepäällikkö Kai Heinävaara, Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki ja Lujatalo Oy:n projekti-insinööri Sini Ranki uskovat, että kirkko valmistuu ajoissa. Vaikka monenlaisia yllätyksiä vuonna 1958 rakennetussa suojellussa rakennuksessa on tullut vastaan, työt etenevät tavoitellussa aikataulussa.

Ruotsinkielisen Johannes församling -seurakunnan kirkkosalissa näyttää nyt tältä.

Ruotsinkielisen Johannes församling -seurakunnan kirkkosalissa näyttää nyt tältä.

Ranki johdattaa asianmukaisiin turvavarusteisiin puetut vieraat työmaakierrokselle. Ruotsinkielisen Johannes församling -seurakunnan kirkkosalissa urut ja kalusteet on peitetty. Saman näköistä on myös suuremmassa Lauttasaaren seurakunnan kirkkosalissa.

Kirkkokansan silmin salit tulevat näyttämään remontin jälkeen melko lailla entisenlaisilta, sillä muutoksia ei tehdä. Pintoja puhdistetaan, kalusteet kunnostetaan ja lakataan, ikkunat kunnostetaan ja koko tekniikka menee uusiksi. Vanhan korjaaminen on tarkkaa puuhaa ja vaatii myös salapoliisityötä, esimerkkinä salien lamput.

− Vanhoihin lamppuihin vaihdetaan sisuskalut. Siinä onkin ollut kova hakeminen, että saadaan vanhoihin kantoihin sopivat väriltään ja lämmöltään saman tyyppiset lamput, jotka toimivat modernisti. Osia haettiin jopa Puolasta, Heinävaara kertoo.

Pihakiveyksessä on vaikeasti korvattavia pesubetonilaattoja

Lauttasaaren kirkon peruskunnostuksen kustannusarvio on 17,8 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä työt etenevät sen mukaisesti, vaikka yllätyksiä saattaa vielä tulla.

Iso osa rahasta käytetään asioihin, jotka eivät kirkossa kävijälle juuri näy, vaikka ne ovat oleellisia rakennuksen säilymiselle sellaisena kuin arkkitehtipariskunta Marja ja Keijo Petäjä kirkon tarkoittivat.

Kirkossa on korjattu kosteuden aiheuttamia vaurioita ja pyritty torjumaan tulevia rakentamalla salaojia ja sadevesijärjestelmiä. Kupariset sadevesikourut joudutaan rakentamaan uudestaan, koska kaksoisrakenteen sisä- ja ulkokourun välissä oli käytetty tukirakenteena ruostuvaa rautaa. Kattokuparia korjataan myös muutamasta paikasta.

Pihakiveyksenä on vaikeasti korvattavia pesubetonilaattoja, jotka pyritään asentamaan mahdollisimman kattavasti uudestaan paikoilleen. Uusiakin on hankittu, kun löytyi yritys, joka kykeni tekemään niitä mahdollisimman vanhanmallisena.

Piha-allas korjataan niin, että se pitää taas vettä. Altaassa on jättimäinen kivi, joka yhdessä altaan kanssa muodostaa Jumalan silmä -nimisen teoksen. Sen idea paljastuu parhaiten tornista, jossa korjataan muun muassa sähköistys, kellon ja kirkonkellojen soittokoneistoja sekä portaita.

Hankepäällikkö Kai Heinävaara ja kirkkoherra Juha Rintamäki sauna- ja pesutiloissa. Rintamäki on saunasta innoissaan, samoin kuin takapihan grillipaikasta.

Hankepäällikkö Kai Heinävaara ja kirkkoherra Juha Rintamäki sauna- ja pesutiloissa. Rintamäki on saunasta innoissaan, samoin kuin takapihan grillipaikasta.

Suuria muutostöitä tehdään rakennuksen keskisiipeen, jossa aiemmin sijaitsi kerho- ja toimistotiloja. Sieltä on raivattu turhia portaita ja tehty koko rakennuksen mittainen käytävä: enää ei tilasta toiseen siirtymisen vuoksi tarvitse kulkea ulkokautta. Liikuntasali kunnostetaan, ja sen lähelle toiseen kerrokseen tehdään sauna ja pukuhuoneet. Osa keskisiiven tiloista, yhteensä noin 450 neliötä, vuokrataan Lauttasaaren musiikkiopistolle ja perhepäiväkodille.

Kirkosta tulee entistä enemmän lauttasaarelaisten paikka

Kirkon alla olevasta valtavasta Kryptasta on uusittu kaikki seinä- ja alapohjarakenteet ja raivattu pois sinne vuosikymmenien aikana varastoitu roju. Sinne rakennetaan partiotilat, nuorisotilat ja teknisiä tiloja.

Keskisiiven ja kirkko- ja seurakuntasalien väliin tulee kahvila ja monitoimisen kirkon pääsisäänkäynti vastaanottoauloineen. Siihen sisältyy kirkon ainoa laajennusosa, 30 neliötä lisätilaa ja ikkunaseinä. Tässä paljastuu aikanaan moderniksi työ- ja toimintakeskukseksi rakennetun kirkon idea, jonka Rintamäki tiivistää neljään kohtaan.

– Ensinnäkin on hienoa, että kirkko peruskorjataan niin, että se kestää ja palvelee vuosikymmeniä. Toiseksi se tehdään vanhaa arvostaen, esimerkiksi alkuperäisiä murrettuja värisävyjä pyritään palauttamaan. Kolmanneksi pidämme kiinni Helsingin seurakuntien linjasta, että vähennämme käyttämiämme neliöitä, kun lähes kymmenesosa niistä vuokrataan ulkopuolisille, Rintamäki sanoo.

Kirkkoherra Juha Rintamäki ja Lauttasaaren seurakunnan tiedottaja Miia Valenko tulevissa nuorisotiloissa kryptassa.

Kirkkoherra Juha Rintamäki ja Lauttasaaren seurakunnan tiedottaja Miia Valenko tulevissa nuorisotiloissa kryptassa.

Lisäksi kirkosta tehdään paikka, joka on mahdollisimman esteetön. Sinne rakennetaan muun muassa kaksi hissiä, ja kaikilla lauttasaarelaisilla on kirkon virtuaaliset avaimet.

– Tämä tarkoittaa sitä, että tänne voi paitsi tulla kahvilaan tai toimintaan niin varata netin kautta kirkolta kokous- tai työtiloja omaan käyttöön. Täällä voi tehdä etätöitä niin, että me tarjoamme siihen tietoliikenneyhteydet ja monistusmahdollisuudet. Yrittäjien kanssa on kehitelty mentorointia uusille yrittäjille. Etätyöpaikaksi voi varata esimerkiksi kirkon urkuparven, jonne tehdään sitä varten tiloja, Rintamäki kertoo.

30.7.2021 klo 11.55: Korjattu Sini Rankin ja yrityksen nimet kuvatekstissä. Kuvateksteihin ja leipätekstiin lisätty tietoa remontin vaiheista. 

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.