null Lauttasaaren kirkon remontti nielee miljoonia – jokainen seurakuntalainen saa kotikirkkonsa avaimet

Vuonna 1958 valmistunut Lauttasaaren kirkko kattaa noin 5 800 kerrosneliömetriä.

Vuonna 1958 valmistunut Lauttasaaren kirkko kattaa noin 5 800 kerrosneliömetriä.

Ajankohtaista

Lauttasaaren kirkon remontti nielee miljoonia – jokainen seurakuntalainen saa kotikirkkonsa avaimet

Helsingin suurimman kirkon kustannusarvio yltää enimmillään yli 15 miljoonaan euroon.

Lauttasaaren kirkon tänä vuonna alkaviin korjaustöihin kuluu noin miljoona euroa, ja seuraavina kunakin kolmena vuotena noin 4–5 miljoona euroa. Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi kirkon remontin enimmäiskustannusarvioksi 15,3 miljoonaa euroa.

– Kyseessä on poikkeuksellinen remonttikohde, sillä Lauttasaaren kirkko on Helsingin suurin. Se kattaa peräti noin 5 800 kerrosneliömetriä, muistuttaa Helsingin seurakuntayhtymän johtaja ja Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Juha Rintamäki.

Remontin täsmällinen etenemissuunnitelma on vasta muotoutumassa.

– Lauttasaaren suomenkielisen seurakunnan käytössä oleva kirkko tyhjennetään lokakuusta lähtien loppuvuoden aikana. Kirkollisten toimitusten väistötilana toimii tällöin ruotsinkielisen Johannes församlingin kirkko. Aikanaan suomenkielisen seurakunnan kirkko toimii ruotsinkielisen seurakunnan väistötilana. Haluamme, että lauttasaarelaiset saavat kastaa lapsensa, tulla vihityiksi avioliittoon sekä siunata vainajansa omalla kotisaarellaan myös kirkon peruskorjauksen aikana, Rintamäki linjaa.

Vuonna 1958 valmistunut Lauttasaaren kirkko koostuu seurakunta- ja toimistotilojen lisäksi kahdesta kirkosta: suomenkielisen Lauttasaaren seurakunnan lisäksi pohjoissiivessä on ruotsinkielisen Johannes församlingin kirkko.

Varaaja saa kännykkään koodin, jonka avulla ovet aukeavat.
– Kirkkoherra Juha Rintamäki

Hiljentymään tai näköaloja ihailemaan

Peruskorjauksen jälkeen Lauttasaaressa aiotaan toteuttaa metka suunnitelma. Sen mukaan kuka tahansa Lauttasaaren seurakunnan jäsen saisi käyttöönsä oman kotikirkkonsa avaimen.

– Käytännössä tämä toimisi siten, että kirkon tiloja voi varata netin kautta. Varaaja saa kännykkään koodin, jonka avulla ovet aukeavat. Seurakunnan jäsen voi varata itselleen hiljentymishetken kirkossa tai viedä sukulaiset ihailemaan näköaloja kellotornista, Rintamäki kuvailee.

Lauttasaaren seurakunta toimii tällä hetkellä väistötiloissa Lauttasaaren uudessa kauppakeskuksessa Lauttiksessa. Väistötila Lauttis on kooltaan noin sata neliömetriä. Rintamäen mukaan väistötilojen kulut on laskettu kokonaiskustannusarvioon.

Remontin jälkeen Lauttasaaren seurakunnan tiloihin on tulossa vuokralaiseksi paikallinen musiikkiopisto sekä kaupungin ryhmäperhepäiväkoti ja etätyöpaikkoja helsinkiläisille. Lisäksi on tarkoitus luopua varsinaisesta kirkkoherranvirastosta. Sen sijaan toiminta siirtyy kirkkokahvilan tiloihin, minne myös kuka tahansa etätyön tekijä on tervetullut.

– Suuntauksena on muutenkin kiinteistökannan pienentäminen. Tarjolla ovat kirkkokahvilan palvelut, printtausmahdollisuus ja kaupan päälle saa hyvää seuraa. Esimerkiksi yrittäjä voi varata kirkon tiloja presentaatiotilaisuuksiaan varten. Järjestelyn etuna on myös verkostoitumisen mahdollisuus.

Päätös pitää vahvistaa vielä kirkkohallituksessa. Peruskorjaustyöt alkavat, kun edellytykset lupien, alistuspäätöksen ja rahoituksen puolesta ovat kunnossa.

Valtuusto hyväksyi myös Kontulassa sijaitsevan Mikaelinkirkon julkisivu- ja kattokorjauksen sekä sisätilojen muutostyöhankkeen. Kustannusten katto on hankevarauksineen noin 1,3 miljoonaa euroa.

Lisäksi Vartiokylän kirkon kattokorjaukseen vuodelle 2019 varattua määrärahaa korotetaan 330 000 eurosta 490 000 euroon.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.