null Kauniaisissa päästään pyhäinpäivänä jälleen omaan kirkkoon – remontin ykkösvaihe valmistuu ja pysyy budjettiraamissa

Kauniaisten kirkossa on tehty remonttia keväästä alkaen. Seurakunta on tällä välin kokoontunut väistötiloissa.

Kauniaisten kirkossa on tehty remonttia keväästä alkaen. Seurakunta on tällä välin kokoontunut väistötiloissa.

Ajankohtaista

Kauniaisissa päästään pyhäinpäivänä jälleen omaan kirkkoon – remontin ykkösvaihe valmistuu ja pysyy budjettiraamissa

Kirkon korjauksissa on keskitytty rakenteisiin ja talotekniikkaan. Toisesta vaiheesta päättävät seurakuntavaaleissa valittavat uudet luottamushenkilöt.

Kauniaisten kirkko suljettiin remontin vuoksi huhtikuussa. Vaikka toiminta väistötiloissa on sujunut hyvin, seurakuntalaiset ovat suomalaisen seurakunnan kirkkoherran Mimosa Mäkisen mukaan kovasti odottaneet, milloin omaan kirkkoon taas päästään.

–  Varsinkin syksyn mittaan kyselyjä on tullut, Mäkinen kertoo.

Pian tuo toive toteutuu. Kauniaisten suomalainen seurakunta pitää jumalanpalveluksensa kotikirkossa pyhäinpäivänä 5.11. kello 10 ja ruotsalainen seurakunta kello 12.

Seurakunta on kokoontunut metodistikirkossa

Ruotsinkielinen seurakunta on remontin aikana toiminut pääsääntöisesti Sebastoksen kappelissa ja toimitilassa ja suomalainen seurakunta Kauniaisten metodistikirkossa eli Betlehemskyrkanissa, koska suomalainen seurakunta on tarvinnut suuremman tilan.

– Olen iloinen ja kiitollinen hyvästä ekumeenisesta yhteistoiminnasta metodistiseurakunnan kanssa. Sitä on meillä ollut toki aiemminkin, esimerkiksi ekumeenisella vastuuviikolla. Nyt yhteistyö on ollut tiivistä. Olemme saaneet järjestää heidän kirkossaan jumalanpalvelukset, kirkollisia toimituksia ja muutakin toimintaa, Mimosa Mäkinen kertoo.

Jumalanpalvelukset on metodistikirkon tiloissa pidetty kello 13, sillä metodistiseurakunnalla on aamulla oma jumalanpalveluksensa. Luterilaisen seurakunnan messuihin on tullut hyvin väkeä, myös uusia, joille myöhäisempi kellonaika on sopinut.

–  Joillekin tämä aika on ollut mieluinen. Toiset taas ovat odottaneet sitä, että palataan aamukymmeneen, jolla pyhäpäivä normaalisti on käynnistynyt.

Kirkkoon pääseminen myöhästyi kuukauden

Kauniaisten kirkon korjaustoimikunta piti tiistaina kokouksen ja kävi samalla tutustumassa siihen, miten korjaustyöt etenevät.

– Työmaakierroksen mukaan ollaan loppusuoralla. Remontin välitavoite, eli kirkkoon pääseminen, myöhästyi lopulta kuukauden. Lopullisen valmistumisen arvioidaan pysyvän aikataulussa eli 30.11. mennessä. Joitain viimeistelytöitä kirkon ympäristössä tulee ehkä jäämään keväälle. Totesimme, että meidän prioriteettimme on, että ihmiset pääsevät kirkkoon, ja tämä mahdollistuu hyvin, Mimosa Mäkinen sanoo.

Kirkon remontti, joka on korjaushankkeen ykkösvaihe, on Mäkisen mukaan pysynyt kustannusarviossa eli noin neljässä miljoonassa eurossa. Vaikka rahaa on kulunut paljon, se ei juuri näy kirkossakävijälle, sillä nyt on laitettu kirkon rakenteita kuntoon.

– On korjattu paikkoja, jotka on arvioitu kriittisemmiksi rakennuksen elinkaaren kannalta, Mäkinen selvittää.

Korjaukset eivät juuri näy ulospäin

Kirkon maanvastaiset rakenteiden kosteuseristeet on remontissa uusittu kauttaaltaan, samoin salaojat. Ilmanvaihto, sähköpääkeskus, tietoliikenneyhteydet, turvallisuusjärjestelmät ja talotekniikka on uusittu. Lisäksi on uusittu wc-tilat, maalattu sisäpintoja, hiottu juhlasalin parketti ja parannettu akustiikkaa. Etelän julkisivun puusäleikkö rakennettiin uudelleen alkuperäisen mukaisena, ja kirkkoon johtava kaarikäytävä laajennettiin nykyisille inva- ja ruumisautoille soveltuvaksi.

Koska korjaukset on tehty alkuperäisen arkkitehdin työtä arvostaen ja muun muassa maalauksessa on noudatettu alkuperäisiä värisävyjä, ei kirkossa kävijä Mimosa Mäkisen mukaan välttämättä huomaa suuria eroja aiempaan.

Kirkon ulkoseiniin palataan remontin toisessa vaiheessa. Toisen vaiheen suunnittelu käynnistyy Mäkisen mukaan myöhemmin, eli siitä pääsevät päättämään syksyn seurakuntavaaleissa valittavat luottamushenkilöt.

Kauniaisten kirkko on Kristian Gullichsenin suunnittelema, ja se on valmistunut vuonna 1983. Vaikka lähes 40 vuoden ikäinen kirkko on ikäisekseen hyväkuntoinen, rakenteellisia kunnostustoimia oli jo välttämätöntä tehdä. Remontin pääurakoitsija on Restok Oy.

Juttua korjattu 20.10. klo 9.35. Korjattu pääurakoitsijan nimi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.