null Leikola jeesustelee: Mitä Jeesus sanoisi keskustatunnelista?

Puheenvuorot

Leikola jeesustelee: Mitä Jeesus sanoisi keskustatunnelista?

Jeesus puhui paljonkin ihmisten liikkumisesta vertauksissaan. Sitten jotkut houkat menivät rakentamaan kaupungin niemennokkaan.

Jos Jumala on kaikkivoipa, niin silloin pitäisi olla mahdollista arvioida myös, mitä Jeesus tekisi Helsingin keskustatunnelin kanssa.

Jeesus puhui vertauksissaan paljonkin ihmisten liikkumisesta. Kaupungistuminen ja liikenteen kasvu eivät olleet tuntemattomia ilmiöitä Välimeren seudulla pari tuhatta vuotta sitten. Ekologiset tekijät, resurssien rajallisuus, jopa globaalit ilmastonmuutokset ja tarve sopeutua niihin ovat ikuisuusasioita nekin – kuten myös talouskasvu ja ihmisen ahneus sekä tarve säädellä sitä.

”Voi teitä, te houkat, kun olette menneet perustamaan kaupunkinne niemen nokkaan, jonne pääsee kyllä kolmelta suunnalta vesitse, mutta maata pitkin taivaltaen väylät ruuhkautuvat väkisinkin”, Jeesus muistuttaisi ja moittisi niitä porvareita, jotka siirsivät kaupungin sen alkuperäisestä paikasta Vantaanjoen suulta.

Kaupungistuminen ja liikenteen kasvu eivät olleet tuntemattomia ilmiöitä Välimeren seudulla pari tuhatta vuotta sitten.

Analysoituaan ongelman juurisyyn Jeesus ei jäisi vatvomaan mennyttä, vaan ratkaisukeskeisenä henkilönä tähdentäisi jokaisen yksilön vastuuta kokonaisuuden, viime kädessä yhteiskunnan, toimivuudesta.

”Jos teillä todella on asiaa niemelle, menkää, mutta miettikää asiaa kahdesti. Menkää kaksin, kolmisin ja raideliikenteellä, sillä tyhjinä kulkevat autot täyttävät vähät väylät tarpeettomasti.”

Helsinkiläiset kysyisivät vuorostaan:

”Herra, pitäisikö meidän siis ottaa Pisararata takaisin käsittelyyn ja panna autojen sijaan junat maan alle? Se kyllä vähentää liikenteen tarvetta, mutta entä liikenne niemen poikki?”

Jeesus huokaisisi syvään, mutta tavanomaiseen tapaansa vastaisi kysymykseen yhtä aikaa radikaalisti ja yksinkertaisesti:

”Jos teillä on asiaa toiselle rannalle, kiertäkää koko niemi sen pohjoispuolelta.”

Helsinkiläiset nyökyttelisivät: totisesti, Triplan ja Kalasataman rakennushankkeet on jo aloitettu, ne pienentävät painetta asioida niemellä. Ja hanke, jossa olisi ollut suuaukkoja muutaman sadan metrin välein tuomassa ja viemässä autoja keskustaan, ei sen ohi tai ali, haudattaisiin, vaikka aina tulisi joku ja pyytäisi Jeesusta herättämään sen henkiin ja nousemaan ylös haudastaan.

Lopuksi Jeesus sanoisi kiivailijoille: ”Menkää Herran rauhaan, autolla tai jalan, pyörällä tai metrolla, jopa sähköpotkulaudalla, kukin kykyjenne mukaan. Mutta jättäkää liikenneraivo kotiin, sillä kaiken, minkä te teette yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te teette minulle.”

Kirjoittaja on kirjailija ja kolumnisti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.