null Leikola jeesustelee: Paljonko kuolleita on paljon?

Puheenvuorot

Leikola jeesustelee: Paljonko kuolleita on paljon?

359 kuoli, mutta joukossa ei ole yhtään suomalaista.

Taas kuoli ihmisiä terrori-iskussa Sri Lankassa. 359, jos tarkkoja ollaan. Ja taas pitää paikkansa, että turmauutisen koko on kääntäen verrannollinen etäisyyteen, eli mitä kauempana tapahtuma, sitä enemmän tarvitaan uhreja meidän herättämiseksemme.

359 ihmistä on paljon. Kuolleissa ei ole yhtään suomalaista, kertovat uutiset. Mutta onko helppoa – tai edes oikein – tuntea yhtäläistä yhteyttä viiden miljoonan ihmisen kanssa, joita yhdistää toisiinsa lähinnä samannäköinen Kela-kortti?

Ehkä pitäisi uutisoida: 359 puolisoa kuoli, 359 jonkun lasta kuoli? Varsinkin pikkulasten äkkikuolemat panevat pikkulapsiperheet samastumaan helpommin.

Jokainen voi itse laskea kumpi on suurempi todennäköisyys suomalaiselle 2010-luvulla: kuolla terrorismin uhrina vai voittaa loton päävoitto.

359 ihmistä on yksi prosentti niistä noin 30 000 ihmisestä, jotka vuosittain kuolevat terrorismiin. Terrorin uhreja on eniten Irakissa ja Afganistanissa, maissa, joiden nimet ovat viime vuosina olleet paljon esillä Suomessakin. Vuonna 2017, jolloin Suomessa kuoli terrorismiin kaksi ihmistä, Irakissa kuoli 6476 ihmistä ja Afganistanissa 6092 ihmistä. Ei ihme, että järkevä irakilainen, jolla on riittävästi rahaa, pyrkii sieltä tänne.

Jokainen voi itse laskea kumpi on suurempi todennäköisyys suomalaiselle 2010-luvulla: kuolla terrorismin uhrina vai voittaa loton päävoitto.

Aina ei ole ollut näin. Ennen ei ollut lottoa ja Suomessakin on ollut terrorismin uhreja yli 7 000. Tämä tapahtui sisällissodan aikoihin eli noin sata vuotta ennen kuin ”terrorismi saapui Suomeen” vuonna 2017.

Jeesus murehtisi tietysti joka ikistä kuollutta. Mutta on silti hyvä muistaa, että dementia on maailman viidenneksi yleisin kuolinsyy, vaikka dementikot itse eivät hetken päästä muistaisikaan sitä. Sitäkään.

Varmaan me kaikki haluamme kuolla jonkun muistamina. Ja useimmat pelkäävät yksin kuolemista enemmän kuin kuolemaa yleisesti. Yleensä kuoleman aikaa ja paikkaa ei voi kuitenkaan itse valita. Sen vuoksi Jeesus varmaan tuumaisi, että parempi kuin kysyä ”Jeesus tulee – oletko valmis?” olisi kysyä ”Kuolema tulee – oletko valmis?

Kirjoittaja on kirjailija ja kolumnisti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.