null Leikola jeesustelee: Vaalikoneissa ei juuri näy Jeesuksen esittämiä kysymyksiä

Puheenvuorot

Leikola jeesustelee: Vaalikoneissa ei juuri näy Jeesuksen esittämiä kysymyksiä

Jeesuksen vaalikoneen kysymyksiä on tärkeää kysyä nimenomaan vaalien välillä.

Mitäkö Jeesus tekisi juuri nyt? Vaalikoneen tietenkin. Sellainenhan on täynnä moraalia ja etiikkaa valottavia kysymyksiä.

Ei, en tarkoita, että Jeesus vastaisi vaalikoneen kysymyksiin, sillä Jeesushan tekisi oman vaalikoneen. Koska niitä kysymyksiä, joita Jeesuksella oli tapana kysellä, ei juuri vaalikoneissa näy.

Jeesuksen vaalikoneessa olisi esimerkiksi kysymys pakolaisen kohtalosta: ”Että jos pitäisi valita vain kahdesta vaihtoehdosta, mitä päättäisit määränpääksi tälle 16-vuotiaalle nigerialaistyttö Grace Mkombolle, joka on päässyt pakenemaan Boko Haramin kynsistä ja seilaa parhaillaan laivassa Välimerellä? Pääsisikö hän A) Suomeen vai B) käännyttäisitkö hänet Libyaan, jossa hän on hengenvaarassa.”

Jeesuksen vaalikone on myös sillä tavalla ekologinen, että samoja kysymyksiä voi kierrättää vaaleista toiseen.

Talouspolitiikasta Jeesus kysyisi: ”Köyhät meillä on aina keskuudessamme, mutta tuleeko olonne siitä mukavammaksi, että yritätte ummistaa silmänne, ettette heitä näkisi? Ja eikö maailma muuten näytä kovin kummalliselta silmät kiinni?”

Jeesus kysyisi varmasti myös ajatteletko, että politiikan teon tulee perustua perinteisiin arvoihin kuten kotiin, uskontoon ja isänmaahan? Entä jos koti on puskutraktorin alla Gazassa? Mitä jos uskonnon nimissä lahdattiin useampi eno Belfastissa? Tai isänmaa on Pohjois-Korea? 

Jeesuksen vaalikone on myös sillä tavalla ekologinen, että samoja kysymyksiä voi kierrättää vaaleista toiseen. Mutta vielä tärkeämpää on, että samat kysymykset kysytään myös vaalien välissä.

Jos mietitään politiikan suurimpia kysymyksiä tällä päättyvällä vuosikymmenellä, ne ovat kaikki nousseet agendalle nopeasti reagoitaviksi pyytämättä ja yllättäen, eivät vaalien aikaan. Digivakoilun laajuus? Nokian romahdus ja myynti Microsoftille? Kreikan tukeminen ja eurokriisi? Pakolaistulva? Ilmastotavoitteen alentaminen 1,5 prosenttin? Arvokysymysten hyvä puoli on se, että niihin vastaamalla voi siis elää myös vaalien välillä. Se jos mikä, elämän ja vaalien ominaisluonteen huomioon ottaen, on hyvä asia.


Kirjoittaja on kirjailija ja kolumnisti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.