null Leppävaaran kirkon remontti on loppusuoralla – tulevaa toimintaa suunnitellaan palvelumuotoilulla

Nuorisotyönohjaaja Elina Törrönen ja kirkkoherra Kalervo Salo keskustelevat Leppävaaran kirkon tulevasta toiminnasta. Kirkkosalin kattoon asennettiin parhaillaan levytystä, joka estää lasivillapölyn pääsyn hengitysilmaan.

Nuorisotyönohjaaja Elina Törrönen ja kirkkoherra Kalervo Salo keskustelevat Leppävaaran kirkon tulevasta toiminnasta. Kirkkosalin kattoon asennettiin parhaillaan levytystä, joka estää lasivillapölyn pääsyn hengitysilmaan.

Ajankohtaista

Leppävaaran kirkon remontti on loppusuoralla – tulevaa toimintaa suunnitellaan palvelumuotoilulla

Sisäilmaongelmat on nyt selätetty, ja osa kirkosta otetaan adventtina käyttöön. Nyt halutaan kuulla seurakuntalaisten toiveita toiminnasta.

Punatiilisen Leppävaaran kirkon sisäpiha on täynnä rakennusmiehiä. Kirkkoherra Kalervo Salo etsii alakerrasta työmaan toimiston ja vaihtaa muutaman sanan työmaapäällikkö Pekka Eskelisen kanssa. Hän saa päähänsä kypärän ja ylleen keltaisen liivin.

Ne ovat tarpeen, sillä käytännössä kaikki kirkon tilat ovat rakennustyömaata ja Leppävaaran seurakunta evakossa remontin tieltä. Salo suuntaa kulkunsa kirkkosaliin, jossa hyörii kymmenkunta rakentajaa. Osa heistä työskentelee nostolavalla katonrajassa.

Vuonna 1979 rakennettu, ja vuosina 2008–2009 peruskorjattu, kirkko on ollut suljettuna toukokuun lopusta alkaen. Syynä ovat sisäilmaongelmat, joiden yksi syy on sisäkatossa.

– Oireista ovat kertoneet niin työntekijät kuin seurakuntalaiset. Vaikka itse en ole herkkä homeelle tai pölylle, niin huomasin kyllä, että kirkkosalissa laulaminen ärsytti kurkkua. Tämä johtuu siitä, että kattorakenteista pääsi ilmaan lasivillapölyä. Nyt lasivillat peitetään levytyksellä. Lisäksi ilmastointikanaviin tulee pellitys tiilihormien sisään, Salo kertoo.

Kirkossa on ollut rakenteellisia ongelmia myös muualla. Siksi korjaustöitä tehdään joka puolella. Seinä- ja lattiarakenteiden liitoskohdat tiivistetään, jotta ulkoa ei pääse epäpuhtauksia sisäilmaan. Alakerran lattiapinnat on uusittu. Lisäksi ilmanvaihtoa säädetään.

Remontti ulottuu käytännössä kaikkialle kirkkoon.

Remontti ulottuu käytännössä kaikkialle kirkkoon.

Juhlamessussa saarnaa piispa

Remontin kuluarvio on noin 1,7 miljoonaa euroa.

– Kirkkosalin penkit saadaan tehopuhdistuksella käyttöön. Muuten uusimme kalusteet ja myös esimerkiksi virsikirjat, jotta niistä ei kulkeudu epäpuhtauksia ilmaan, Salo sanoo.

Vaikka työmaalla on täysi tohina ja esimerkiksi kirkkosaliin vievässä käytävässä muurataan vielä seiniä, yläkerran pitäisi olla käyttökunnossa ensimmäisenä adventtina. Silloin kirkko otetaan juhlavasti käyttöön messussa, jossa saarnaa Espoon piispa Kaisamari Hintikka.

Leppävaaran kirkko rakennettiin alun perin paljon nykyistä pienemmälle seurakunnalle.

– Kun kirkko valmistui 40 vuotta sitten, seurakuntalaisia oli runsaat 10 000. Nyt heitä on 24 400 ja jopa pientä kasvua muuttoliikkeen vuoksi. Kirkkosaliin ja seurakuntasaliin mahtuu yhteensä 420 henkeä eli juhlapäivinä tilaa on niukasti. Sen sijaan meillä on paljon pieniä tiloja ja niissä monenlaista toimintaa. Alakerta saataneen käyttöön tammi-helmikuussa, Salo arvioi.

Kun kirkko valmistuu, sen toimintaa mietitään osin uusiksi. Siihen, mitä kirkossa tehdään, minkälaisia ryhmiä siellä kokoontuu ja miten tiloja kalustetaan, toivotaan ideoita seurakuntalaisilta.

Tabacaru Raluca-Mariana siivosi sahanpurua kirkon pihamaan käytävällä.

Tabacaru Raluca-Mariana siivosi sahanpurua kirkon pihamaan käytävällä.

Haluaisimme, että Leppävaaran kirkko on yhteisöllinen paikka.

– Elina Törrönen

Seurakuntalaiset mukaan toimintaa ideoimaan

Nuorisotyönohjaaja Elina Törrönen tekee palvelumuotoilun ja tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoon liittyvää projektia kirkon käyttöönotosta. Hänen tukenaan on työntekijöistä koottu työryhmä. Nyt projektissa halutaan kuulla kirkon käyttäjiä.

– Haluaisimme, että Leppävaaran kirkko on yhteisöllinen paikka. Jotta se olisi entistä enemmän sitä, toivomme seurakuntalaisilta kertomuksia siitä, milloin he ovat kirkossa kokeneet olevansa kirkkoon tervetulleita ja kuuluvansa joukkoon. Kysymme, millaiset asiat tukevat yhteisöllisyyttä ja milloin taas syntyy tunne, että on jotenkin ulkopuolella. Toivomme palautetta niin aktiiveilta kuin kirkossa satunnaisesti käyneiltä, Törrönen pyytää.

– Kun olemme saaneet selville ongelmakohdat ja onnistumiset, alamme keväällä kehittää toimintaa tarkemmin. Kirkolla on monenlaista toimintaa messuista toimituksiin ja diakoniaruokailuista erilaisiin pienryhmiin. Skaala on laaja ja kirkko voi olla paikka, joka yhdistää hyvin monenlaisia leppävaaralaisia, Törrönen tuumii.

Kirkon alakertaan jää jonkin verran toimistotilaa, muun muassa diakoniatoimisto. Varsinainen seurakunnan toimisto toimii nyt Business Park Stellan Terra-rakennuksessa.

– Tiloista on viisivuotinen sopimus ja olemme olleet niihin tyytyväisiä. Toivomme lisäksi saavamme kauppakeskus Sellosta tai sen läheisyydestä tilan. Tästä on käyty hyvin alustavia keskusteluja, kirkkoherra Kalervo Salo mainitsee.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.