null "Sielunkumppani ja paras ystävä samassa paketissa" – Linda ja Ville uusivat kymmenen vuotta vanhan lupauksen

– Vihkivalojen uusiminen on hyvä kohta osoittaa kiitollisuutta siitä, mitä on elämältä saanut, sanoo Linda Päivinen.

– Vihkivalojen uusiminen on hyvä kohta osoittaa kiitollisuutta siitä, mitä on elämältä saanut, sanoo Linda Päivinen.

Hyvä elämä

"Sielunkumppani ja paras ystävä samassa paketissa" – Linda ja Ville uusivat kymmenen vuotta vanhan lupauksen

Vihkivalan uusiminen on hyvä syy järjestää juhlat. Silti niitä tehdään vain vähän.

Se oli oikeastaan Villen, 33, idea. Linda-vaimon, 33, kanssa siitä oli puhuttu joskus aiemmin, mutta Ville nosti asian esille, kun heidän 10-vuotishääpäivänsä lähestyi. Päiviset uusivat vihkivalansa 2.9. Hyvän Paimenen kirkossa Pakilassa.

– Ei ole olemassa yksittäistä syytä tai mitään parisuhdedraamaa. Halusin vain uusia vihkivalan Lindan kanssa. Tuntui hyvältä idealta kerätä kaikki kaverit yhteen. Olemme myös Lindan kanssa enemmän tai vähemmän uskonnollisia. Kirkossa käynti ei tunnu pakonomaiselta, vaan siellä käy mielellään, jos on aikaa.

Kun pariskunta päätti valojen uusimisesta, Linda alkoi hoitaa käytännön asioita. Hän soitti kirkkoherranvirastoon ja kysyi, onko vihkivalojen uusiminen yleensä mahdollista. Sieltä vastattiin, että kyllä on, ja että se on hyvä juhlimisen aihe. Kirkkoa alettiin heti varata, mutta Linda huomasi, ettei vihkivalojen uusiminen tainnut olla kovin yleistä.

– Tilavarausjärjestelmästä ei löytynyt vihkivalojen uusiminen -kohtaa. Virkailija joutui miettimään, millä nimellä tilaisuus varataan, ja niin tilaisuus varattiin sitten häät-nimellä, Linda kertoo nauraen.

Linda ja Ville ovat tunteneet toisensa 14-vuotiaasta lähtien.

Linda ja Ville ovat tunteneet toisensa 14-vuotiaasta lähtien.

Tuttu pappi mukaan juhlaan

Seuraavaksi Linda lähetti pariskunnan kymmenen vuotta sitten vihkineelle papille viestin, että miltä kuulostaisi heidän vihkivalojensa uusiminen.

– Meille oli tärkeää, että pappi Jarmo Kokkonen olisi mukana. Hän oli heti messissä. Jarmo oli jo rippikoulupappini.

Päivämäärää uusinnalle mietittäessä Päivisille tuli ensimmäisenä mieleen se oikea hääpäivä 4.8., mutta he totesivat sen olevan hiukan huono aika saada ystäviä koolle.

Villessä on sielunkumppani ja paras ystävä samassa paketissa.

– Linda Päivinen

– Tärkeää vihkivalojen uusimisen ajankohdassa oli se, että loma-aika olisi ohi, eikä itsellä ollut mitään isompia sitoumuksia, Ville toteaa.

Alun perin Linda ja Ville vihittiin avioliittoon Käpylän kirkossa. Hyvän Paimenen kirkko valikoitui valojen uusimispaikaksi, koska se oli tullut tutuksi uuden asuinpaikan ja lasten myötä.

Vinniellä oli Hyvän Paimenen kirkossa sylikirkko. Nellin kouluun siunaaminen oli myös siellä. Kirkko on suhteellisen lähellä kotiamme ja kirkkosali on tosi kaunis ja intiimi tila, Linda kertoo.

Ville oli jo ö-mapissa

Yhteisen lapsuuden ystävän kautta Linda ja Ville ovat tunteneet toisensa 14-vuotiaasta lähtien. Nuoret katselivat toisiaan jo silloin, mutta tiellä oli este.

– Ystäväni oli myös ihastunut Villeen. Minä peräännyin, kun ajattelin, että no, antaa mennä sen sitten niin, Linda muistelee.

Linda joutui jopa olemaan ystävänsä apurina. Hänen piti lähettää Villelle viesti, että kaverini on ihastunut sinuun. Mutta Ville soittikin Lindalle ja kysyi, että oletko se sinä.

– Sanoin, että en, vaan kaverini. Äitini muistaa tämän tapahtuman hyvin. Hän on kertonut, että olin ihan maassa siitä. En itse sitä niin hyvin muista, koska olin laittanut Villen jo ö-mappiin.

Kului kolmisen vuotta, eivätkä Linda ja Ville juurikaan nähneet toisiaan, kunnes tuli Lindan 18-vuotissyntymäpäivä. He sattuivat silloin olemaan juhlimassa eri paikoissa, mutta päätyivät illan mittaan samaan kyytiin ja juttelivat koko yön. Ihastuminen syttyi uudestaan.

Uutena vuotena 2002 Linda ja Ville oli kutsuttu samoihin vastaanottajaisiin.

– Ville ei tullutkaan bileisiin, mutta soitin hänelle ja hän tuli paikalle. Kun vuosi vaihtui, seurustelu alkoi, Linda kertoo.

Kihlajaisia vietettiin syyskuun 1. päivä. Kun Ville sai armeijan käytyä, he muuttivat yhteen. Naimisiin pariskunta meni viiden vuoden kuluttua kihlauksesta.

– Tuntuu, että Villessä on sielunkumppani ja paras ystävä samassa paketissa, sanoo Linda Päivinen.

– Tuntuu, että Villessä on sielunkumppani ja paras ystävä samassa paketissa, sanoo Linda Päivinen.

Tahdotko edelleen?

Vihkivalojen uusimistilaisuus Hyvän Paimenen kirkossa alkoi, kun Nelli, 8, ja Vinnie, 1, kävelivät käytävää pitkin alttarille. Ennen varsinaisia valoja pappi haastatteli muutamaa ystävää kysellen Lindan ja Villen onnen salaisuudesta ja arjen rakkaudesta. Kanttori lauloi pariskunnan toivomuksesta Reino Nordinin Antaudun. Vieraiden kanssa luettiin vuorolukuna psalmi. Rukoukset ja siunaukset kuuluivat kuvioon. Tunnelma oli yhtä aikaa rento ja juhlallinen.

Pappi kysyi parilta, tahtovatko he edelleen jatkaa liitossaan. Kumpikin vastasi vuorollaan tahtovansa ja perusteli sitä pienellä puheella toiselle.

Lindan mielestä Villen kanssa hyvää ovat yhteiset pyrkimykset.

Emme tee asioita hirveästi itseksemme. Meillä ei ole ollut ikinä tarvetta tai halua siihen. Viihdymme hyvin yhdessä.

– Ville Päivinen

– Villellä on palo kaikkeen, mitä me yhdessä teemme, mutta yhtä lailla paloa on myös omiin päämääriin. Voimme jutella kaikesta. Tuntuu, että Villessä on sielunkumppani ja paras ystävä samassa paketissa.

Ville sanoo samat sanat.

– Emme tee asioita hirveästi itseksemme. Kun katselee tuttuja, monet tekevät eri asioita ja viettävät iltoja eri porukoissa. Meillä ei ole ollut ikinä tarvetta tai halua sellaiseen. Viihdymme hyvin yhdessä. Koen, että Linda on sielunkumppani ja paras kaveri.

Lindan ja Villen vihkivalojen uusimistilaisuuteen ei kuulunut sormusrituaaleja, mutta sormukset oli kiillotettu. Lindalla oli päällään sama puku kuin kymmenen vuotta sitten, kun he menivät vihille. Ville oli pukeutunut uuteen pukuun, sillä alkuperäinen olisi ollut muutaman numeron liian iso.

Elämälle kiitos

Päivisten juhlissa oli noin 70 ystävää ja sukulaista. Kirkonmenojen jälkeen juhlittiin Pakinkylän VPK-talolla. Ensin oli lasten disko ja sen perään aikuisten. Dj soitti kuusi tuntia.

– Kavereilta kysyimme, onko vihkivalojen uusinta ihan kornia. He sanoivat, että ei ole. Kukaan ei ole kommentoinut mitenkään negatiivisesti, Ville kertoo.

– Vihkivalojen uusiminen on hyvä kohta osoittaa kiitollisuutta siitä, mitä on elämältä saanut. On kiva juhlia sellaista asiaa arjen keskellä ja näyttää arvostus toista kohtaan. Se on kiitoksenosoitus myös ystäville siitä, että he ovat läsnä meidän elämässämme, Linda kiteyttää.

Vihkivalan uusimistilaisuudessa ei tarvitse jännittää

Pastori Jarmo Kokkonen, olet huomannut, että vihkivaloja uusitaan nykyisin useammin kuin aiemmin. Mistä siinä on kysymys?

– Parisuhteisiin ladataan paljon odotuksia, ja sitten tulee pettymyksiä ja eroja. Erot ovat paljon esillä julkisuudessa ja niistä puhutaan avoimemmin kuin aikaisemmin. Voi olla, että tällainen perhettä koskeva muutos ja turbulenssi kutsuvat esiin vastapainoa. Osa ihmisistä haluaa panostaa pitkäaikaiseen suhteeseen ja etsiä sille tukea ja rakenteita. Ehkä ei olekaan vanhanaikaista tai turhan perinteistä, että haluaa sitoutua ja rakentaa perhettä ja luoda pysyvyyttä.

Mikä vihkivala on?

– Vihkivalan uusimiselle ei ole vakiintunutta kaavaa. Kirkkokäsikirjasta löytyy kuitenkin avioliiton vuosipäivän rukoushetki, jota voi muokata. Kyseessä ei ole juridinen akti, joten siitä on helppo tehdä omannäköinen juhla.

– Vihkivalojen uusimistilaisuudessa voi keskittyä siihen, mikä pitää ihmisten liittoja koossa. Siitä voidaan keskustella ja vahvistaa sitä. Kymmenen vuoden – saatikka pitemmällä – kokemuksella ymmärtää jo hyvin sen, etteivät puoliso, perhe ja koti ole itsestään selviä asioita. Se on ensitreffit alttarilla -tyyppisen ajattelun vastakohta.

Miksi pariskunnat haluavat uusia vihkivaloja?

– Vihkivalojen uusimisen syynä on kiitollisuus ja halu pysyä yhdessä ja sitoutua. Elämä on nykyisin aika hektistä ja vaativaa, mutta silti koetaan, että oma parisuhde on hyvä. Sitä voi tukea niin, että kutsuu koolle tärkeitä ihmisiä. Tilaisuudella vahvistetaan parisuhdetta ja vietetään juhlaa yhdessä: onhan se aikamoinen saavutus, kun on kymmenen vuotta mittarissa – kippistä sille!

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.