null Erkki ja Ritva Hakala ovat tahtoneet olla yhdessä kohta 60 vuotta – näin se sujuu

– Meitä ovat pitäneet yhdessä keskinäinen tykkääminen ja lapset, sanovat Erkki ja Ritva Hakala.

– Meitä ovat pitäneet yhdessä keskinäinen tykkääminen ja lapset, sanovat Erkki ja Ritva Hakala.

Hyvä elämä

Erkki ja Ritva Hakala ovat tahtoneet olla yhdessä kohta 60 vuotta – näin se sujuu

Laita kännykkä pois ja anna toiselle vapaus kulkea, neuvoo konkaripariskunta.

Toista video

Se oli ihan normaali kohtaaminen, sanovat Erkki, 86, ja Ritva, 85, Hakala. Oli vuosi 1956 ja Hakaniemen Työväentalolla tanssit. Suurimmat tanssit, joita siihen aikaan järjestettiin. Ritva kiinnitti huomiota mieheen, jolla oli siistit vaatteet ja tumma, kihara kammattu tukka. Ei se kuitenkaan ollut rakkautta.

– En usko rakkauteen ensi silmäyksellä. Ainoastaan sellainen rakkaus ensisilmäyksellä on olemassa, kun äiti on juuri synnyttänyt vauvan, saanut hänet syliinsä ja katsoo lasta – se on rakkautta ensi silmäyksellä. Mutta että vieraaseen ihmiseen. Rakkaus on niin voimakas sana ja niin voimakas tunne, että sen täytyy kehittyä. Alussa se on ihastusta, Ritva sanoo painokkaasti.

– Ritvassa vaan oli jotakin, mikä kiinnosti. Nähtävästi se oli jotain sellaista kuin ajatuksissani olin toivonut, kun näin kauan ollaan yhdessä oltu. Olen käynyt koko ikäni tansseissa ja nähnyt yhtä sun toista, ja kuitenkin häneen takerruin, Erkki sanoo ja nauraa hyväntahtoisesti.

– Jämähti minuun, Ritva jatkaa leikinlaskua.

Ritvan mielestä ensimmäinen kiinnostava mies, joka vastaan tulee, ei välttämättä ole se ainut ja oikea, mutta toteaa aina kyllä sanoneensa, että ei rupeaisi vieraan miehen kalsareita pesemään, jos Erkille ja hänelle ero tulisi. Erkki on samoilla linjoilla.

– Jos Ritva nukkuisi tuosta pois, en enää toista ottaisi. Kyllä sitten olisin yksinäni. Ja kävisin vielä vähän enemmän tansseissa niin pitkään kuin jalat toimisivat. Nyt on jo keinonivel oikeassa polvessa ja vasenkin polvi on leikattu pari kertaa. Polkka, joka on ollut minulle tansseista kaikki kaikessa, on täytynyt jättää pois.

Kihloihin ja maistraatissa vihille

Erkki Hakala on kotoisin Turusta. Hän teki elämäntyönsä autohommissa. Viimeiset 30 vuotta ennen eläkkeelle jäämistään Erkki työskenteli VV-Autossa muun muassa hankintapäällikkönä ja työnjohtajakouluttajana. Ritva työskenteli Lastenlinnassa. Hän oli opiskellut lastenhoitajaksi jo ennen kuin tapasi Erkin.

– Olen syntynyt Tammisaaressa. Sieltä lähdettiin isän työn perässä Viipuriin ja sitten tuo naapurimaa ajoi meidät sieltä pois ja olimme Savossa maanpaossa. Opiskelu toi minut Helsinkiin, Ritva kertoo.

On sanottu, että minä lähden tästä, hoida sinä omat asiasi. Mutta se menee saman tien ohi

– Erkki Hakala

Kihlat pariskunta osti marraskuussa 1957. Kumpikaan ei muista mitään kosimisia. Sovittiin vain, että Ritvan syntymäpäivänä he menevät ostamaan sormukset. Heinäkuussa 1958 Erkki ja Ritva kävivät maistraatissa vihillä. Sen jälkeen pariskunta sai vuokrattua Herttoniemestä kaksion.

Vuonna 1959 Hakalat ostivat Pajamäestä asunnon, jossa asuvat edelleen. Perheeseen syntyi kaksi poikaa ja tyttö. Nyt lapsenlapsia on kahdeksan ja lapsenlapsenlapsia viisi.

Hakalat kuuluvat Keski-Helsingin senioreihin, ja siellä riittää ohjelmaa.

– Maanantaisin on tanssit, tiistaisin on kävelyporinakerho, kaksi kertaa kuukaudessa on kokouksia ja joka torstai on pelipäivä, jolloin pelaamme kello kymmenestä neljään korttia. Läpi vuoden. Sieltä ei voi olla pois, kertoo Erkki.

– Minulla menee suurin osa ajasta lasten kanssa. Tytär asuu ihan lähellä ja siellä on 16-, 14- ja 10-vuotiaat lapset. He ovat niin isoja jo, mutta käyvät meillä harva se ilta, Ritva sanoo.

– Parisuhteessa pitää vain sulattaa vastoinkäymiset ja joustaa joissakin semmoisissa asioissa, jotka eivät ole ihan mieleisiä, sanoo Erkki Hakala.

– Parisuhteessa pitää vain sulattaa vastoinkäymiset ja joustaa joissakin semmoisissa asioissa, jotka eivät ole ihan mieleisiä, sanoo Erkki Hakala.

Kännykkäkö tärkein?

Ritvaa ja Erkkiä ovat pitäneet yhdessä "tietysti lapset". He ihmettelevät, miksi nykyään pariskunnat eroavat niin usein. Onko eroaminen nykyään liian helppoa? Onko rahaa enemmän kuin ennen, niin että voi vain lähteä?

– Nykynuoret eroavat, jos pikkusenkin tulee poikkipuolista sanaa. Kyllä meilläkin on poikkipuolisia sanoja sanottu, mutta ei siinä nyt heti tarvitse panna kantapäitä vastakkain, Ritva toteaa.

Kärsivällisyys on parisuhteessa tärkeää, koska meitä ei ole kahta samanlaista.

– Ritva Hakala

– Joka päivä taitaa joku poikkipuolinen sana tulla sanottua, Erkki jatkaa ja katsoo hymyillen vaimoaan.

– Ja tämä, Erkki sanoo ja ottaa kännykän taskustaan ja vetää etusormellaan kännykän pintaa pitkin vauhdikkaasti oikealta vasemmalle.

– Tämä kännykkä. Se tuntuu nykyään olevan tärkein asia elämässä. Toinen kännykkä on olkapään ja korvan välissä ja toista räplätään käsillä. Kännykkä sivuun parisuhteessa!

"Minä lähden tästä"

Ritva on suurpiirteinen ja Erkki on pikkutarkka. Ritvan mielestä kaiken ei tarvitse aina olla niin tiptop, mutta Erkki saattaa pyyhkiä etusormella kirjahyllystä pölyä ja näyttää sitä huumorimielessä Ritvalle. Lasten kasvatusasioissa ei ole ollut probleemaa.

– Lapset ovat kasvaneet ihan noin vain. Heitä vietiin palloa pelaamaan, rippikoulun ovat käyneet ja kummatkin pojat ovat olleet isosina, Ritva kertoo.

– Minä kun olen tehnyt ikäni töitä lasten kanssa, niin olen sitä mieltä, että he saavat olla ja elää vapaasti. Erkki on vähän tiukempi kasvatusasioissa, vaatteet pitää laittaa naulaan ja kengät riviin.

Riidoissa Hakaloilla ei ole heitelty kapustoja. Ritvan mukaan Erkki on niin nuukakin, ettei hän raaskisi niitä heitellä. Riita voi tulla vanhasta asiasta tai joskus rahasta. Erollakin on joskus uhkailtu, mutta ei vakavissaan.

– On sanottu, että minä lähden tästä, hoida sinä omat asiasi. Mutta se menee saman tien ohi. Saattaa olla, että ollaan oltu jokin tunti puhumatta. Parisuhteessa pitää vain sulattaa vastoinkäymiset ja joustaa joissakin semmoisissa asioissa, jotka eivät ole ihan mieleisiä. Eikä heti lyödä nyrkkiä pöytään, Erkki toteaa.

– Niin, hiljaisia päiviä vietetään silloin tällöin. Kärsivällisyys on parisuhteessa tärkeää, koska meitä ei ole kahta samanlaista. Yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta, ja nämä erilaiset tykkäämiset pitäisi lyöttää yhteen, Ritva miettii.

– Nykynuoret eroavat, jos pikkusenkin tulee poikkipuolista sanaa. Kyllä meilläkin on poikkipuolisia sanoja sanottu, mutta ei siinä nyt heti tarvitse panna kantapäitä vastakkain, toteaa Ritva Hakala.

– Nykynuoret eroavat, jos pikkusenkin tulee poikkipuolista sanaa. Kyllä meilläkin on poikkipuolisia sanoja sanottu, mutta ei siinä nyt heti tarvitse panna kantapäitä vastakkain, toteaa Ritva Hakala.

Ei rautoja ranteissa

Pitkän parisuhteensa aikana Erkki ja Ritva ovat tulleet siihen tulokseen, että rakkaus on yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja tykkäämistä, mutta oma mielipide pitää saada sanoa.

– Suhteessa ei saa olla alistettuna, molemmat toteavat.

– Kun on erimielisiä päiviä, voi ottaa takin naulasta, lyödä oven kiinni ja mennä ulos – ja tulla tunnin päästä takaisin. Sitten on taas kaikki ohi, Erkki kuittaa.

Mustasukkaisuuskohtauksista Hakaloilla ei ole kärsitty, vaikka tansseissa käydessä Ritva on saattanut naljailla Erkille. Ritva tunnustaa olevansa vähän mustasukkainen. Hänestä se on merkki siitä, että välittää toisesta.

Tämä kännykkä. Se tuntuu nykyään olevan tärkein asia elämässä. Kännykkä sivuun parisuhteessa!

– Erkki Hakala

– Erkkihän on aina tanssilattialla, häntä haetaan koko ajan tanssimaan. Senioriyhdistyksen tansseissa on sekahaku.

Erkki puolestaan sanoo, ettei kai osaa olla mustasukkainen ollenkaan.

– Mutta enhän minä missään käykään, kun aina olen kotona, toteaa vaimo siihen.

Seksi ja intohimo muuttavat muotoaan vuosien kuluessa. Erkki ja Ritva sanovat, että nykyään muut asiat kiilaavat etusijalle. Suuret tunteet korvataan yhdessä olemisella ja läsnäololla.

– On tärkeä tietää, että toinen on tuossa. Ja jos ei ole, täytyy tietää, missä hän on, sanoo Ritva.

– Kyllä seksi on parisuhteessa tärkeää. Jos on pieni riita, ja toinen ottaa kaulasta kiinni, antaa pusun ja muuta, niin siinä se herää, Erkki vinkkaa.

Ensi vuonna Hakalat viettävät timanttihäitä, kun naimisiinmenosta tulee kuluneeksi 60 vuotta. Yksi taika pitkään parisuhteeseen on heidän mielestään se, että he antavat tilaa toisilleen.

– Meillä ei ole kahleita kintuissa eikä rautoja ranteissa. Kyllä täytyy saada mennä myös erikseen. Mentiinhän me ennen naimisiin menoakin, miksi ei sitten naimisissa ollessa. Pitää antaa toiselle vapaus, Ritva sanoo ja Erkki nyökkää.

Erkin ja Ritvan 5 vinkkiä parempaan parisuhteeseen

1. Pane kännykkä sivuun.

2. Sulata vastoinkäymiset.

3. Anna vapaus mennä.

4. Älä alista.

5. Ota kaulasta kiinni ja anna pusu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.