null Lopeta koheltaminen ja tee tilaa pääsiäiselle – tarvitset vain muutaman minuutin, neuvoo pappi Paavo Ranta

Vielä ehtii! Paavo Ranta ja Kristiina Hyppölä kannustavat liittymään pääsiäispaastoon.

Vielä ehtii! Paavo Ranta ja Kristiina Hyppölä kannustavat liittymään pääsiäispaastoon.

Hengellisyys

Lopeta koheltaminen ja tee tilaa pääsiäiselle – tarvitset vain muutaman minuutin, neuvoo pappi Paavo Ranta

Pappien paastopodcasteja voi kuunnella vaikka kävelylenkillä.

Suoritamme ja kohellamme elämää eteenpäin niin, että hukkaamme tajun siitä, mikä on olennaista. Näin sanoo Vantaankosken seurakunnan pappi Paavo Ranta, joka havahtui pohtimaan asiaa tosissaan viime syksynä.

Joulu oli edessä, mutta Ranta ei tavoittanut juhlaan liittyvää iloa. Monena vuonna joulunvietto oli tuntunut jopa raskaalta kaikkien jouluun liittyneiden työkiireiden jälkeen.

Ranta päätti kokeilla adventtiajan kestävää paastoa, jossa eläinkunnan tuotteet jäivät pois ruokavaliosta.

– Rajoitukset tekivät syömisestä välillä haastavaa, mutta samalla joulusta tuli minulle odottamisen arvoinen asia, hän sanoo.

Kävelylenkki sopii pohdiskeluun

Myönteinen kokemus sai Rannan tekemään paastolupauksen myös pääsiäistä edeltävälle ajalle. Nyt hän ehdotti paastoon ryhtymistä myös muille Vantaankosken seurakunnan papeille, ja ajatus saikin vastakaikua. Moni kollega lupasi paastota lihasta, alkoholista ja herkuista pääsiäiseen saakka.

Tuhkakeskiviikosta 6.3. alkaen Vantaankosken seurakunta on julkaissut nettisivullaan viikoittaisia podcasteja, joita kuuntelemalla kuka tahansa voi liittyä mukaan paastoon. Ranta on tehnyt podcastit yhdessä seurakunnan toisen papin Kristiina Hyppölän kanssa.

Muutaman minuutin kestävissä tallenteissa luetaan seuraavan sunnuntain raamatunteksti ja kuulijaa johdatellaan pohtimaan omaa elämäänsä sen valossa.

– Podcastin voi kuunnella itselle sopivalla hetkellä, esimerkiksi kävelylenkillä. Minulle sopiva tapa on ollut se, että otan sukset tai lenkkitossut jalkaan ja lähden ulkoilemaan tekstin ajatusten kanssa, Ranta sanoo.

Jos pääsiäinen tuntuu pikkuisen enemmän odottamisen arvoiselta, silloin olemme olleet oikealla tiellä.

– Paavo Ranta

Sunnuntaisin ei tarvitse paastota

Pääsiäispaastoon liittyjälle Ranta antaa muutaman käytännön neuvon. Sunnuntaisin ei tarvitse paastota, vaan silloin on hyvä levähtää ja käydä kirkossa. Olennaista ei ole se, onnistuuko ruokarajoitusten noudattaminen jokaisena hetkenä.

Tärkeämpää on hengellinen matkanteko, hiljentyminen Raamatun tekstien äärellä ja hyvän tekeminen esimerkiksi Yhteisvastuukeräykseen osallistumalla.

– Jos pääsiäinen tuntuu paaston jälkeen pikkuisen enemmän odottamisen arvoiselta, silloin olemme olleet oikealla tiellä. Paasto on onnistunut myös silloin, jos jotakin hyvää toteutuu sen seurauksena, esimerkiksi oma ruokavalio aiheuttaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä.

Kun paastonaika päättyy pääsiäissunnuntaina 21.4., Ranta aikoo juhlistaa paaston loppumista syömällä pizzan, jossa on lihaa.

– Tähän sisältyy kuitenkin riski, että lopetan lihansyönnin elämästäni kokonaan, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.